Lekki obiad, czyli jak zjeść zdrowo i pysznie, a do tego mało kalorycznie

dietetyczny obiad
Fot. 10'000 Hours / Getty Images
Lekki obiad to posiłek nie tylko o niskiej zawartości kalorycznej, powinien także dostarczać cennych składników pokarmowych. Idealny posiłek jest bowiem daniem zarówno zdrowym, jak i smacznym. Przygotowując dobry lekki obiad, trzeba dbać o różnorodność składników, tak by dostarczały potrzebnych wartości odżywczych.

Pomysł na lekki obiad może być nie lada wyzwaniem. Zwłaszcza jeśli gotujemy dla całej rodziny. Dlatego warto wiedzieć jakie składniki mineralne są niezbędne do prawidłowego rozwoju, dzięki temu łatwiej będzie skomponować zdrowy, lekki obiad.

Idealny posiłek - o czym należy pamiętać?

Najważniejsze, by nasze codzienne posiłki były zróżnicowane. Da nam to pewność, że naszemu organizmowi zostaną dostarczone składniki odżywcze i mineralne, których potrzebuje, by prawidłowo funkcjonować. Dobrze zbilansowane posiłki to przepis na odporność nie tylko na przeziębienia, ale również na poważniejsze choroby. Odpowiednio skomponowany lekki obiad powinien dostarczać nam witamin, błonnika, aminokwasów, mikroelementów i kwasów tłuszczowych nienasyconych.

Posiłki powinny zawierać składniki, które zadbają o naszą energię i siłę: warzywa i owoce - witaminy i składniki mineralne , ciemne pieczywo, kasze, brązowy ryż, razowe makarony - błonnik , oleje roślinne i masło - zdrowe tłuszcze , białko pełnowartościowe - jajka, drób, ryby, mięso, mleko i przetwory, ważne są również węglowodany - pieczywo, ziemniaki, kasze etc. oraz błonnik - rośliny strączkowe, orzechy i nasiona, zbożowe produkty pełnoziarniste.

Co dodatkowo jest ważne? Lekka i zdrowa dieta to jedzenie mniej, ale częściej. Dietetycy rekomendują, by spożywać pięć posiłków każdego dnia. Dzięki temu zadbamy o dobrą kondycję organizmu, odpowiednie spalanie i dostarczenie dawki solidnej energii.

Zobacz film: Sobotni obiad z Andrzejem Polanem. Źródło: Dzień Dobry TVN

Dobry pomysł na lekki obiad

Lekki obiad to danie, które będzie nam smakować, a jednocześnie zadba o nasze zdrowie. Ciekawym pomysłem jest lekki obiad z kurczakiem i warzywami. Kurczak gotowany lub smażony czy pieczony, ale bez panierki. Pamiętajmy, że obiad ma być lekki. Jeśli chodzi o warzywa, to warto wybrać coś zielonego, np.: fasolkę szparagową, szparagi, brokuły. Można również połączyć razem kilka warzyw, zadbamy wtedy o zbilansowany posiłek: szpinak z orzechami i pomidorkami koktajlowymi, różyczki kalafiora, brokuła i marchewkę, ogórki, pomidory i duże ilości pietruszki. Pomysłów i możliwości jest naprawdę wiele. Dobrym sposobem jest także wykorzystanie warzyw sezonowych.

Szybki lekki obiad i do tego zdrowy to kombinacja idealna. Ciemny makaron z warzywami i nasionami to doskonała propozycja nie tylko dla zapracowanych. Razowy makaron to błonnik, białko i węglowodany, nasiona to tłuszcze omega-3, a warzywa to mikroelementy i witaminy. Doskonałą propozycją na lekki obiad z makaronem jest np. makaron razowy z cukinią i słonecznikiem.

Co jeśli nie tolerujemy glutenu? Lekki obiad z ryżem będzie wyjściem idealnym. W zdrowym wariancie wybieramy oczywiście ryż brązowy. Dobrym dodatkiem do ryżu będą ryby. Są one świetnym źródłem kwasów omega-3 i -6, oraz witamin z grupy B. Ważne jest, by ryba nie była w panierce, najlepiej podawać ją pieczoną. Łosoś, ryż i szparagi, pstrąg i szpinak z czosnkiem - wybór takich takich dań jest naprawdę szeroki.

Co podać na lekki obiad na lato?

Smaczny, lekki obiad na upalne dni to prawdziwe wyzwanie . W gorące dni nie mamy wielkiego apetytu. Nie zmienia to faktu, że musimy dostarczać naszemu organizmowi odpowiednich składników odżywczych. Letni jadłospis powinien być lekki i zdrowy, czyli bogaty w warzywa i owoce. Nie mając dużego apetytu, warto jeść małe porcje, ale często . Unikniemy wtedy problemu z dużymi posiłkami i będziemy dbać o nasz organizm. Co jest ważne, gdy eksponujemy nasze ciało na słońce? Ochrona przed promieniami - tutaj pomocny będzie beta karoten i witaminy E oraz C. Warto jeść marchewki czy bataty. Pieczone frytki z batata to świetny pomysł na zdrowy, lekki obiad. Pokrojone bataty obsypujemy ziołami z dodatkiem oliwy i wstawiamy do piekarnika. Dużo witamin i mało pracy. Warzywa w czasie upałów na lekki obiad sprawdzą się doskonale. Najlepiej jeść je surowe, ale gotowane w wodzie czy na parze również będą lekką propozycją na obiad. Warzywa i owoce zawierają duże ilości wody, a jej spożywanie, zwłaszcza podczas ciepłych dni, jest szczególnie ważne.

Podczas lata dobrym rozwiązaniem jest także dieta śródziemnomorska. Zawiera ona dużo kwasów tłuszczowych w postaci oliwy z oliwek, ryb oraz pełnowartościowe produkty zbożowe. Takie produkty zawierają duże ilości błonnika, który jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym. Dodać do nich możemy świeże warzywa - zielone, czerwone, po prostu to, co lubimy najbardziej.

Prawidłowo skomponowany lekki obiad to bardzo ważny aspekt zrównoważonej diety, która powinna wspierać nas w dbaniu o nasze zdrowie. Dlatego warto przemyśleć nasz jadłospis i jeść pełnowartościowe posiłki, by nasz organizm jak najdłużej pozostał w dobrej formie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości