Lekka kuchnia poświąteczna - przepisy Piotra Kucharskiego

Po świątecznym obżarstwie wszyscy mamy zazwyczaj ochotę na coś lżejszego. Piotr Kucharski ruszył nam z pomocą i zaproponował dania, które idealnie nadają się na czas poświąteczny.

Cielęcina z sałatą

Składniki:

  • olej do smażenia
    • 300 g cielęciny
      • 1 marchewka
        • 1 pęczek zielonych szparagów
          • mały kawałek anyżu
            • 3 duże garście sałat
              • listki mniszka lekarskiego
                • sos sojowy
                  • pieprz
                    • 1 łyżeczka miodu
                      • 200 g makaronu ryżowego

                        Składniki:

                        Olej rozgrzać na dużej patelni. Mięso pokroić w cienkie paski i szybko podsmażyć na oleju. Dodać anyż, pokrojone na 2 cm kawałki szparagi i marchewkę pokrojoną w zapałki. Smażyć przez chwilę. Dodać sałaty i mniszka lekarskiego. Smażyć przez 30 sekund i wyłączyć. Doprawić sosem sojowym, pieprzem i miodem.

                        Podawać z przygotowanym wcześniej makaronem.

                        Zobacz też: Przepis na palmiery czyli zawijasy z ciasta francuskiego. Jak zrobić je w domu? >>> 

                        Zupa krem ze szparagów

                        Składniki:

                        • 2 pęczki białych szparagów
                          • 1 marchewka
                            • 1 pietruszka
                              • mały por
                                • kawałek selera
                                  • 2 cebule
                                    • sól i pieprz
                                      • 2-3 ziemniaki

                                        Posypka:

                                        • 2 jajka ugotowane na twardo
                                          • 1 pęczek koperku
                                            • czerstwe pieczywo

                                              Przygotowanie:

                                              Szparagi obrać obieraczką do warzyw i odciąć 2 cm z dołu szparagów. Obierki i odcięte końcówki umieścić w garnku, zalać 2 litrami wody. Dodać oczyszczone warzywa. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut.

                                              W tym czasie podsmażyć cebulę podsmażyć na oliwie aż zmięknie. Zalać wywarem, dodać pokrojone na kawałki szparagi i obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować aż szparagi będą miękkie. Zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.

                                              Jajka pokroić w kostkę, wymieszać z posiekanym koperkiem i startym na tarca o grubych oczkach pieczywie.

                                              Zupę nalać do talerzy i posypać jajkami..

                                              Zobacz też: Jak przekonać dzieci do warzyw? Smakołykami! >>> 

                                              Dorsz z sosem ziołowym

                                              Składniki:

                                              • 4 kawałki dorsza atlantyckiego
                                                • sól i pieprz
                                                  • 2 pęczki botwinki

                                                    sos:

                                                    • pęczek koperku
                                                      • mały pęczek pietruszki
                                                        • 50 g orzechów nerkowca
                                                          • 200 ml oliwy z oliwek
                                                            • sok z połówki cytryny
                                                              • sól i pieprz

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                Ryba:

                                                                • Botwinkę podgotować w osolonej wodzie. Skropić oliwą z oliwek i ułożyć na blaszce.
                                                                  • Dorsza przyprawić solą i pieprzem, ułożyć obok botwinki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC. Ułożyć na blaszce i piec 4 minuty.

                                                                    Sos:

                                                                    • Orzechy nerkowca podprażyć na patelni i zmiksować.

                                                                      Czosnek niedźwiedzi razem z pietruszką posiekać, dodać do orzechów. Dolać oliwę i sok z cytryny, zmiksować na gładki krem.

                                                                      Sos wylać na spód talerza. Na nim ułożyć botwinkę. Na wierzchu ułożyć rybę, udekorować ziołami.

                                                                      Zobacz też: Ogórek kiwano – jak smakuje i jaki ma wpływ na zdrowie? >>> 

                                                                      Ciasto z miodem mniszkowym

                                                                      Składniki:

                                                                      • 4 kawałki czerstwej babki drożdżowej
                                                                        • 2 łyżki masła
                                                                          • 4 łyżki miodu
                                                                            • 20-30 kwiatów mniszka

                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                              Babkę posmarować masłem i podsmażyć na patelni. Płatki z mniszka obrać i wymieszać z miodem.

                                                                              Babkę polać miodem mniszkowym.

                                                                              Zobacz też: Izrael od kuchni, czyli najsłynniejsze potrawy kuchni izraelskiej >>> 

                                                                              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości