Materiał promocyjny

Lekka kuchnia po świątecznym przejedzeniu

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN smakołyki przygotowane przez Monikę Mrozowską-Szaciłło i jej męża Macieja, które pomogą nam zapomnieć o poświątecznym przejedzeniu. Będzie smacznie i dietetycznie.

Sok oczyszczający z buraków (na 2 porcje)

Składniki:

pół średniego buraka

1 twarde jabłko

2 średnie marchewki

Granola z jogurtem i musem z mango

granola:

200 g płatków owsianych

100 g suszonych śliwek

100 g suszonych moreli

50 g płatków migdałowych

50 g orzechów laskowych

50 g wiórków kokosowych

50 g pestek słonecznika

50 g masła

4 łyżki miodu

mus z mango: 1 dojrzałe mango

jogurt bałkański lub grecki

Przygotowanie:

Suszone owoce kroimy na drobne kawałki i dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni z termoobiegiem na około 15 min., aż się zrobi złocisto- brązowe. Mango obieramy ze skórki i odkrawamy dookoła pestki. Miksujemy w blenderze na mus. Granolę podajemy z jogurtem i musem z mango.

Zupa z cukinią i mleczkiem kokosowym

Składniki:

1 l wywaru warzywnego

2 małe cukinie

1 średnia marchewka

200 g makaronu ryżowego (wstążki)

3/4 szklanki mleczka kokosowego

duża garść pokrojonej dymki

płaska łyżka zielonej pasty curry

pół małej, zielonej, ostrej papryczki bez pestek

2 łyżki oleju ryżowego

sól do smaku

Przygotowanie:

Do garnka na rozgrzany olej wrzucamy pastę curry i drobno pokrojoną ostrą papryczkę, smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną w zapałkę i zalewamy mleczkiem kokosowym. Dusimy 5 minut, zalewamy gorącym wywarem warzywnym i solimy do smaku. Gotujemy 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy cienkie plasterki cukinii. Makaron zalewamy wrzątkiem i odsączamy po ok. 5 minutach. Nakładamy do miseczek, zalewamy zupą i posypujemy odrobiną pokrojonej dymki.

Stir fry z brązowym ryżem

Składniki:

1 szklanka brązowego ryżu

3,5 szklanki wody

2 łyżki oleju ryżowego

1/2 łyżeczki soli

Stir fry

Składniki:

2 średnie marchewki

3/4 szklanki groszku mrożonego

1/2 szklanka wody

3/4 szklanki kukurydzy z puszki

1 tacka kiełków fasoli mung lub sojowych

mały pęczek natki pietruszki

1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru

1 łyżka oleju sezamowego

sos sojowy do smaku, pieprz do smaku

3 łyżki oleju ryżowego

Przygotowanie:

Ryż prażymy w garnku na 2 łyżkach oleju, wlewamy 3,5 szklanki wrzątku. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na jak najmniejszym gazie około 40 minut, aż cała woda wsiąknie w ryż. W tym czasie nie mieszamy, tylko sprawdzamy czy ryż się nie przypala. Można to łatwo zrobić wkładając nóż do samego dna i delikatnie go przesunąć, jeśli ryż się przypala to trafimy na opór. Jeżeli tak jest, a ryż jest jeszcze twardy, to dolewamy trochę wrzątku (koniecznie wrzątku). Jeśli mamy szybkowar, to ryż będzie się w nim gotował 20 min. W tym czasie kroimy marchewkę w zapałkę. Na patelnię na rozgrzany olej ryżowy wrzucamy starty imbir, a po chwili marchewkę. Smażymy ok. 5 minut. W garnku w połowie szklanki wody gotujemy groszek (2 minuty). Po odsączeniu dodajemy groszek do marchewki i dorzucamy kukurydzę. Zdejmujemy z gazu, dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, kiełki oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki. Ugotowany ryż podajemy z warzywami oraz sałatką z zielonego ogórka i awokado.

Mus jabłkowy z melisą

Składniki:

4 twarde kwaśne jabłka

1 łyżka miodu

sok z polówki limonki

mała garść świeżej melisy

Przygotowanie:

Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w małą kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy sok z limonki i dusimy aż jabłka staną się miękkie. Następnie zdejmujemy z gazu, dodajemy miód i miksujemy na jednolitą masę. Podajemy z drobno pokrojoną melisą, w wysokich szklankach ozdobionych cukrem brązowym, plasterkiem limonki i listkiem melisy.

Sałatka z zielonego ogórka i awokado

Przygotowanie:

1 średni zielony ogórek

1 zielona papryka

1 awokado

dwie łyżki posiekanego koperku

duża łyżka sezamu

pół łyżeczki soli

łyżka oliwy

sok z połówki cytryny

Przygotowanie:

Ogórka kroimy w cienkie plasterki, awokado i paprykę w drobną kostkę. Do awokado i papryki dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny i koperek. Delikatnie mieszamy. Sezam prażymy na patelni z solą aż stanie się złocisto-brązowy. Następnie mielimy go. Na plasterkach ogórka wykładamy salsę z awokado i całość posypujemy solą sezamową.

Przepis autorstwa Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Macieja Szaciłło.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości