Przepisy kulinarne

Lekka kuchnia po świątecznym przejedzeniu

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN smakołyki przygotowane przez Monikę Mrozowską-Szaciłło i jej męża Macieja, które pomogą nam zapomnieć o poświątecznym przejedzeniu. Będzie smacznie i dietetycznie.

Sok oczyszczający z buraków (na 2 porcje)

Składniki:
pół średniego buraka
1 twarde jabłko
2 średnie marchewki

Granola z jogurtem i musem z mango

granola:
200 g płatków owsianych
100 g suszonych śliwek
100 g suszonych moreli
50 g płatków migdałowych
50 g orzechów laskowych
50 g wiórków kokosowych
50 g pestek słonecznika
50 g masła
4 łyżki miodu
mus z mango: 1 dojrzałe mango
jogurt bałkański lub grecki

Przygotowanie:
Suszone owoce kroimy na drobne kawałki i dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni z termoobiegiem na około 15 min., aż się zrobi złocisto- brązowe. Mango obieramy ze skórki i odkrawamy dookoła pestki. Miksujemy w blenderze na mus. Granolę podajemy z jogurtem i musem z mango.

Zupa z cukinią i mleczkiem kokosowym

Składniki:
1 l wywaru warzywnego
2 małe cukinie
1 średnia marchewka
200 g makaronu ryżowego (wstążki)
3/4 szklanki mleczka kokosowego
duża garść pokrojonej dymki
płaska łyżka zielonej pasty curry
pół małej, zielonej, ostrej papryczki bez pestek
2 łyżki oleju ryżowego
sól do smaku

Przygotowanie:
Do garnka na rozgrzany olej wrzucamy pastę curry i drobno pokrojoną ostrą papryczkę, smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy marchewkę pokrojoną w zapałkę i zalewamy mleczkiem kokosowym. Dusimy 5 minut, zalewamy gorącym wywarem warzywnym i solimy do smaku. Gotujemy 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy cienkie plasterki cukinii. Makaron zalewamy wrzątkiem i odsączamy po ok. 5 minutach. Nakładamy do miseczek, zalewamy zupą i posypujemy odrobiną pokrojonej dymki.

Stir fry z brązowym ryżem

Składniki:
1 szklanka brązowego ryżu
3,5 szklanki wody
2 łyżki oleju ryżowego
1/2 łyżeczki soli

Stir fry

Składniki:
2 średnie marchewki
3/4 szklanki groszku mrożonego
1/2 szklanka wody
3/4 szklanki kukurydzy z puszki
1 tacka kiełków fasoli mung lub sojowych
mały pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
1 łyżka oleju sezamowego
sos sojowy do smaku, pieprz do smaku
3 łyżki oleju ryżowego

Przygotowanie:
Ryż prażymy w garnku na 2 łyżkach oleju, wlewamy 3,5 szklanki wrzątku. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na jak najmniejszym gazie około 40 minut, aż cała woda wsiąknie w ryż. W tym czasie nie mieszamy, tylko sprawdzamy czy ryż się nie przypala. Można to łatwo zrobić wkładając nóż do samego dna i delikatnie go przesunąć, jeśli ryż się przypala to trafimy na opór. Jeżeli tak jest, a ryż jest jeszcze twardy, to dolewamy trochę wrzątku (koniecznie wrzątku). Jeśli mamy szybkowar, to ryż będzie się w nim gotował 20 min. W tym czasie kroimy marchewkę w zapałkę. Na patelnię na rozgrzany olej ryżowy wrzucamy starty imbir, a po chwili marchewkę. Smażymy ok. 5 minut. W garnku w połowie szklanki wody gotujemy groszek (2 minuty). Po odsączeniu dodajemy groszek do marchewki i dorzucamy kukurydzę. Zdejmujemy z gazu, dodajemy sos sojowy, olej sezamowy, kiełki oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki. Ugotowany ryż podajemy z warzywami oraz sałatką z zielonego ogórka i awokado.

Mus jabłkowy z melisą

Składniki:
4 twarde kwaśne jabłka
1 łyżka miodu
sok z polówki limonki
mała garść świeżej melisy

Przygotowanie:
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w małą kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy sok z limonki i dusimy aż jabłka staną się miękkie. Następnie zdejmujemy z gazu, dodajemy miód i miksujemy na jednolitą masę. Podajemy z drobno pokrojoną melisą, w wysokich szklankach ozdobionych cukrem brązowym, plasterkiem limonki i listkiem melisy.

Sałatka z zielonego ogórka i awokado

Przygotowanie:
1 średni zielony ogórek
1 zielona papryka
1 awokado
dwie łyżki posiekanego koperku
duża łyżka sezamu
pół łyżeczki soli
łyżka oliwy
sok z połówki cytryny

Przygotowanie:
Ogórka kroimy w cienkie plasterki, awokado i paprykę w drobną kostkę. Do awokado i papryki dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny i koperek. Delikatnie mieszamy. Sezam prażymy na patelni z solą aż stanie się złocisto-brązowy. Następnie mielimy go. Na plasterkach ogórka wykładamy salsę z awokado i całość posypujemy solą sezamową.

Przepis autorstwa Moniki Mrozowskiej-Szaciłło i Macieja Szaciłło.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
87
10
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0