Materiał promocyjny

Lekka kuchnia Oli Szwed

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN kilka lekkich dań przygotowała, pod czujnym okiem Andrzeja Polana, młoda mama - Ola Szwed. Smacznego!

Sucha Krakowska z zielonym jabłkiem, chrzanem, porzeczką czarną

Składniki:

Sucha Krakowska Extra wieprzowa Tarczyński 30 plasterków cienko krojonych

Jabłko zielone granny smith 2szt

Śmietana 18% 100ml

Porzeczka czarna mrożona 100g

Chrzan korzeń 2cm

Chrzan śmietankowy 3 łyżki

Miód 1 łyżeczka

Roszponka, rukola, koperek,

Dobry olej rzepakowy

Przygotowanie:

Koperek siekamy drobno i dodajemy do podgrzanego oleju do temp. 60 stopni. Miksujemy, przecedzamy przez sitko lub filtr do kawy ale to proces bardzo długotrwały. Jabłko kroimy w cienkie plastry razem ze skórką Skrapiamy sokiem z cytryny, miodem, posypujemy czarnym pieprzem i solą. Jabłka rozkładamy na całym talerzu, na wierzch układamy bardzo cienkie plasterki suchej krakowskiej wieprzowej, skrapiamy olejem koperkowym, sosem ze śmietany chrzanu, doprawionym solą, pieprzem. po całym talerzu rozkładamy owoce porzeczki, posypujemy startym chrzanem. Jeszcze odrobina czarnego pieprzu, zielone liście roszponki i rukoli.

Sałatka z botwinki i Suchej Krakowskiej z fileta

Składniki:

Sucha Krakowska Extra z fileta Tarczyński 100g

Botwinka 1 pęczek

Seler naciowy 2 łodyżki

Fenkuł 1/2szt

Ser feta twarda 150g

Orzechy włoskie 100g

Miód 1 łyżka

Przygotowanie: Młode buraki z łodyżkami gotujemy i kroimy w bardzo cienkie plastry. Liście z botwinki odkładamy , dodajemy do nich liście szpinaku. Fenkuł, seler naciowy kroimy w paski i dodajemy do liści i szpinaku. Jeszcze ugotowane buraki, ocet jabłkowy, musztarda, miód, wszystko dokładnie mieszamy. Suchą krakowską kroimy w bardzo cienkie plastry, odpiekamy na chrupiąco w piekarniku. Podajemy na sałatce z botwinki, posypujemy serem feta i orzechami.

Ciasto drożdżowe z Suchą Krakowską, ogórkami małosolnymi, ziemniakami i bryndzą owczą

Składniki:

Sucha Krakowska Extra wieprzowa Tarczyński 30 cienkich plasterków

Mąka 900g

Woda 500ml

Sól 25g

Drożdże 20g

Ogórki małosolne kilka sztuk

Ziemniak młody 10szt

Śmietana 18% 200ml

Cebula dymka 1 pęczek

Musztarda francuska z ziarnami gorczycy 1 łyżka

Bryndza owcza 200g

Natka pietruszki, koperek,

Pieprz czarny,

Przygotowanie:

Z mąki i wody, drożdży oraz soli przygotowujemy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia. Śmietanę miksujemy z bryndzą owczą. Wyrośnięte, rozwałkowane ciasto smarujemy olejem, wykładamy sos śmietanowy, plastry ugotowanych ziemniaków, suchej krakowskiej wieprzowej, plastry ogórka. Skrapiamy wierzch olejem raz jeszcze wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni. Po upieczeniu przed podaniem ciasto polewamy musztardą z koprem i niedużą ilością oleju.

Ciasto francuskie na raz z Suchą Krakowską

Składniki:

Ciasto francuskie 2op

Sucha Krakowska Extra wieprzowa Tarczyński 40 plasterków

Jajka 4szt

Ser tarty dojrzewający 100g

Cebula dymka 1 pęczek

Przygotowanie:

Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na plastry 3cm. Każdy plaster smarujemy rozkłóconym jajkiem wymieszanym z serem dojrzewającym. Na połowie wysokości układamy połówki plasterków suchej krakowskiej, nakładamy na to pozostałą połowę ciasta i zwijamy w ślimaki. Wstawiamy do nagrzanego do temp. 200 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut. Przed podaniem posypujemy cebulą dymką.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości