Maciej Szaciłło podpowiada, jak przygotować lekkie i smaczne potrawy.Burgery z pieczarek i twarogu
Składniki:
10 średnich pieczarek
150 g tłustego twarogu
1/2 szklanki podprażonych na patelni pestek słonecznika
1/2 pęczka natki pietruszki 1 pęczka koperku
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/2 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól do smaku
DODATKI:
pasta pistacjowa:
1/2 szklanki obranych ze skorupki solonych pistacji
1/2 szklanki jogurtu
50 g miękkiej polskiej fety
2 łyżki soku z cytryny
pasta budwigowa:100 g chudego twarogu
garść listków bazylii
1/4 szklanki oleju lnianego tłoczonego na zimno
sok z połowy małej cytryny cytryny
Przygotowanie:
6 pieczarek miksujemy w blenderze z twarogiem na jednolitą masę. Pestki słonecznika mielimy w młynku do kawy. Do masy pieczarkowej dodajemy pokrojone zioła, zmielone pestki, bułkę tartą, oliwę, sól, pieprz i pozostałe 4 drobno pokrojone pieczarki. Z powstałej masy formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy formując okrągłe placuszki. Obtaczamy w bułce tartej i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temp 200 stopni od góry. Jak kotlety się przyrumienią wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Dopiero po przestudzeniu zdejmujemy z blachy ( inaczej mogą się rozpadać). Podajemy w bułce tak jak hamburger, z dodatkami: plastry ogórka, sałata,pomidor, cebula itp. Zamiast majonezu smarujemy jedną z past.
Napój gazowany z trawą cytrynową
Składniki:
5 łyżek miodu
1 szklanka wody
4 łyżki suszonej trawy cytrynowej
1/2 szklanki soku z limonki
1 litr schłodzonej wody mineralnej gazowanej
1 szklanka lodu
Przygotowanie:
Trawę cytrynową zagotować ze szklanką wody. Odstawić do wystygnięcia, przecedzić, dodać miód, wodę gazowaną, sok z limonki i wymieszać. Podawać z lodem.
Panini
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej razowej graham, lub orkiszowej
3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki mąki kukurydzianej
1/3 kostki drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli
woda do zarobienia ciasta
oliwa do polania
dodatki:
1/2 szklanki migdałów
70 g miękkiej fety
1/3 szklanki oliwy
sok z jednej dużej cytryny
duża garść listków bazylii
pieprz do smaku
grillowana papryka
pomidory
mozarella
ogórek
Pesto z migdałów:
Migdały mielimy w blenderze na proszek, dodajermy oliwę z oliwek, rozkruszoną fetę, sok z cytryny, bazylię i pieprz do smaku. Całość dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
Pieczywo:
Drożdże rozrabiamy z cukrem , dolewamy 1 szklanki wody i dodajemy 1 łyżkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło. Mąki mieszamy z solą i oliwą, dodajemy zaczyn drożdżowy i tyle wody aby wyrobić miękkie i sprężyste ciasto. Formujemy kulki wielkości piłki do tenisa i rozwałkowujemy na placki grubości ok 1 1 cm. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę i palcami przyciskamy, tak aby znowu je spłaszczyć. Polewamy od góry oliwą z oliwek i posypujemy solą. Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika z termoobiegiem ( temp. 230 st) i pieczemy na złoto-brązowo. Gotowe placki przecinamy wzdłuż i obficie polewamy oliwą z oliwek. Skrapiamy sokiem z cytryny, smarujemy migdałowym pesto i rozkładamy pozostałe dodatki (mozarellę, plastry pomidora i ogórka, grillowaną paprykę). Przyciskamy drugą połówką i kroimy na trójkąty( tak jak tort ).
Pina colada
Składniki:
120 ml mleczka kokosowego
60 ml soku z ananasa
45 ml drobno pokrojonego ananasa
1/2 szklanki pokruszonego lodu
plastry pomarańczy
truskawki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolity płyn. Przyozdabiamy truskawką i plastrem pomarańczy
Pieczona pietruszka z rozmarynem
Składniki:
1 kg pietruszki
2 łyżki rozmarynu
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sól kamienna do smaku
Przygotowanie:
Pietruszkę obieramy i kroimy wzdłuż na cztery części. Posypujemy solą, rozmarynem i polewamy oliwą z oliwek. Całość dokładnie mieszamy i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temp. 200 stopni, aż się przyrumieni.
Pieczony kalafior
Składniki:
1 kalafior podzielony na różyczki
1 łyżeczka szałwii
2 ząbki czosnku
sól i zielony pieprz do smaku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Różyczki kalafiora obtaczamy w oliwie, szałwii, soli i pieprzu. Czosnek miażdżymy delikatnie dużym nożem i dodajemy do kalafiora. Pieczemy w temp 200 st. od dołu z termoobiegiem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"