Przepisy kulinarne

Lekka kuchnia na lato

Maciej Szaciłło podpowiada, jak przygotować lekkie i smaczne potrawy.

Burgery z pieczarek i twarogu

Składniki:
10 średnich pieczarek
150 g tłustego twarogu
1/2 szklanki podprażonych na patelni pestek słonecznika
1/2 pęczka natki pietruszki 1 pęczka koperku
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/2 szklanki bułki tartej
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sól do smaku

DODATKI:
pasta pistacjowa:
1/2 szklanki obranych ze skorupki solonych pistacji
1/2 szklanki jogurtu
50 g miękkiej polskiej fety
2 łyżki soku z cytryny
pasta budwigowa:100 g chudego twarogu
garść listków bazylii
1/4 szklanki oleju lnianego tłoczonego na zimno
sok z połowy małej cytryny cytryny

Przygotowanie:
6 pieczarek miksujemy w blenderze z twarogiem na jednolitą masę. Pestki słonecznika mielimy w młynku do kawy. Do masy pieczarkowej dodajemy pokrojone zioła, zmielone pestki, bułkę tartą, oliwę, sól, pieprz i pozostałe 4 drobno pokrojone pieczarki. Z powstałej masy formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy formując okrągłe placuszki. Obtaczamy w bułce tartej i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temp 200 stopni od góry. Jak kotlety się przyrumienią wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Dopiero po przestudzeniu zdejmujemy z blachy ( inaczej mogą się rozpadać). Podajemy w bułce tak jak hamburger, z dodatkami: plastry ogórka, sałata,pomidor, cebula itp. Zamiast majonezu smarujemy jedną z past.

Napój gazowany z trawą cytrynową

Składniki:
5 łyżek miodu
1 szklanka wody
4 łyżki suszonej trawy cytrynowej
1/2 szklanki soku z limonki
1 litr schłodzonej wody mineralnej gazowanej
1 szklanka lodu

Przygotowanie:
Trawę cytrynową zagotować ze szklanką wody. Odstawić do wystygnięcia, przecedzić, dodać miód, wodę gazowaną, sok z limonki i wymieszać. Podawać z lodem.

Panini

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej razowej graham, lub orkiszowej
3 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki mąki kukurydzianej
1/3 kostki drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli
woda do zarobienia ciasta
oliwa do polania
dodatki:
1/2 szklanki migdałów
70 g miękkiej fety
1/3 szklanki oliwy
sok z jednej dużej cytryny
duża garść listków bazylii
pieprz do smaku
grillowana papryka
pomidory
mozarella
ogórek

Pesto z migdałów:
Migdały mielimy w blenderze na proszek, dodajermy oliwę z oliwek, rozkruszoną fetę, sok z cytryny, bazylię i pieprz do smaku. Całość dokładnie miksujemy na jednolitą masę.

Pieczywo:
Drożdże rozrabiamy z cukrem , dolewamy 1 szklanki wody i dodajemy 1 łyżkę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby wyrosło. Mąki mieszamy z solą i oliwą, dodajemy zaczyn drożdżowy i tyle wody aby wyrobić miękkie i sprężyste ciasto. Formujemy kulki wielkości piłki do tenisa i rozwałkowujemy na placki grubości ok 1 1 cm. Pozostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę i palcami przyciskamy, tak aby znowu je spłaszczyć. Polewamy od góry oliwą z oliwek i posypujemy solą. Wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika z termoobiegiem ( temp. 230 st) i pieczemy na złoto-brązowo. Gotowe placki przecinamy wzdłuż i obficie polewamy oliwą z oliwek. Skrapiamy sokiem z cytryny, smarujemy migdałowym pesto i rozkładamy pozostałe dodatki (mozarellę, plastry pomidora i ogórka, grillowaną paprykę). Przyciskamy drugą połówką i kroimy na trójkąty( tak jak tort ).

Pina colada

Składniki:
120 ml mleczka kokosowego
60 ml soku z ananasa
45 ml drobno pokrojonego ananasa
1/2 szklanki pokruszonego lodu
plastry pomarańczy
truskawki

Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na jednolity płyn. Przyozdabiamy truskawką i plastrem pomarańczy

Pieczona pietruszka z rozmarynem

Składniki:
1 kg pietruszki
2 łyżki rozmarynu
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sól kamienna do smaku

Przygotowanie:
Pietruszkę obieramy i kroimy wzdłuż na cztery części. Posypujemy solą, rozmarynem i polewamy oliwą z oliwek. Całość dokładnie mieszamy i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temp. 200 stopni, aż się przyrumieni.

Pieczony kalafior

Składniki:
1 kalafior podzielony na różyczki
1 łyżeczka szałwii
2 ząbki czosnku
sól i zielony pieprz do smaku
1/3 szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Różyczki kalafiora obtaczamy w oliwie, szałwii, soli i pieprzu. Czosnek miażdżymy delikatnie dużym nożem i dodajemy do kalafiora. Pieczemy w temp 200 st. od dołu z termoobiegiem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
87
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0