Dziś w naszej kuchni kilka prostych, pożywnych potraw, ale z mniejszą ilością kalorii. Wszystkie przepisy pochodzą z najnowszej książki Ani „Lekkość” - Jedz smacznie i chudnij pysznie. - Ideą dobrego samopoczucia jest jedzenie pięciu, zbilansowanych posiłków dziennie - zdradza Ania Starmach, która przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN domową granolę, kolorowe kulki serowe, indyka z warzywami, sałatkę z jabłkiem i kozim serem oraz dorsza z warzywami. Smaczego! DOMOWA GRANOLA
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
4 łyżki orzechów włoskich
4 łyżki orzechów laskowych
4 łyżki rodzynek
4 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki miodu
6 suszonych moreli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Orzechy i morele posiekaj, następnie wraz z pozostałymi składnikami wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie wymieszaj i równomiernie rozłóż. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Część granoli możesz zjeść od razu z jogurtem (100 ml) lub mlekiem (100 ml), a pozostałą ilość przełóż do szczelnej puszki, przechowuj nie dłużej niż 2 tygodnie.
KOLOROWE KULKI SEROWE
Składniki:
150 g chudego twarogu
1 łyżeczka startego parmezanu
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól
przyprawy do wyboru: chili w płatkach, tłuczony kolorowy pieprz, czarnuszka, świeży tymianek, oregano
Wykonanie:
Twaróg rozdrobnij widelcem lub zmiel. Dodaj jogurt, parmezan i odrobinę soli. Dłonie zwilż w odrobinie zimnej wody (dzięki temu masa nie będzie się do nich przyklejać), z sera lep małe kulki i obtaczaj je w dowolnie wybranych ziołach. Ulubione połączenie Ani to ser z czarnuszką i z płatkami chili i tymiankiem.
INDYK Z WARZYWAMI NA PATELNI
Składniki:
150 g filetu z indyka
100 g ciemnego ryżu
1 papryka
6 różyczek brokułu
1 marchewka
2 łodygi selera naciowego
1 cukinia
1 cebula dymka
2 łyżki ziaren kukurydzy
3 cm korzenia imbiru
1/2 papryczki chili
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki oleju
2 łyżki wody
szczypta słodkiej i ostrej mielonej papryki
sól, pieprz
Wykonanie:
Ryż ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Indyka pokrój w cienkie paseczki, obsyp solą i pieprzem. Marchewkę i cukinię obierz i pokrój w plasterki. Paprykę oczyść z nasion i drobno pokrój. Seler oczyść i pokrój w półksiężyce. Dymkę posiekaj. Różyczki brokułu podziel na mniejsze części, wrzuć do wrzątku, gotuj 2 minuty, odcedź. Chili, czosnek i imbir drobno posiekaj, przysmaż w woku lub na głębokiej patelni na odrobinie oleju. Dodaj indyka i smaż, aż mięso zmieni kolor. Po minucie dodaj marchewkę, paprykę i brokuły, dosyp papryki, dolej sos sojowy i wodę. Po kilku minutach dodaj cukinię i kukurydzę. Smaż jeszcze przez 5 minut, cały czas mieszając. Warzywa najlepiej smakują z dymką i ryżem.
SAŁATKA Z JABŁKIEM I KOZIM SEREM
Składniki:
100 g koziego sera
1/2 główki sałaty lodowej
1 garść liści szpinaku typu baby
2 jabłka
1 cytryna
2 łyżeczki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżeczka miodu
1 łyżka płatków migdałów
2 kromki chleba razowego
Sól
Wykonanie:
Sałatę opłucz, osusz, porwij na mniejsze kawałki, przełóż na talerz i wymieszaj ze szpinakiem.
Jabłka pokrój w kostkę lub plasterki, dodaj do warzyw. Kozi ser pokrusz. Migdały upraż na patelni i dodaj do sałaty. W małej miseczce wymieszaj musztardę, sok z cytryny, miód, oliwę z oliwek, powstałą emulsję wymieszaj z sałatą. Kromki chleba pokrój w kostkę, włóż do piekarnika z włączoną funkcją grill na 3 minuty. Gorące grzanki dodaj do sałatki. Całość posyp solą.
DORSZ Z WARZYWAMI
Składniki:
400 g filetu z dorsza
100 g ciemnego ryżu
50 ml wody
2 marchewki
1 por
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Ryż ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu.
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, pora oczyść i pokrój w półplasterki. Warzywa wrzuć na patelnię, przesmaż je na oliwie, dodaj kilka łyżek wody i duś około 15 minut.
Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu, posyp ją solą i pieprzem, obłóż warzywami. Piecz 15–20 minut. Dorsza posyp pietruszką, jedz z ciemnym ryżem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyJakub Tolak czeka na poważną operację. "Doszedłem do momentu, w którym trzeba podjąć decyzję"
GwiazdyBrytyjska prasa: Księżna Kate przyłapana na zakupach. Zwrócono uwagę na jej wygląd
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą. "Zaczęłyśmy z czystą kartą"
Związki i seksMieszka z 50-letnim synem: "Nie chce od mamy odejść"
Pielęgnacja twarzy i ciałaCzy można wydłużyć działanie botoksu? Posłuchaj, co na ten temat mówi specjalista
ParentingJak wychować dzieci w dobie ekranów? "Uważajmy, żeby nie przesadzić"
GwiazdyNiepokojący stan psychiczny nastolatków. Dove i MŁODE GŁOWY łączą siły
GwiazdyIga Świątek spotkała się z gwiazdą filmu "Diuna"
Przepisy kulinarneJaśminowy, brązowy czy biały? Ryż na wiele pysznych sposobów według Grzegorza Zawieruchy
Gorące tematyMarcin Prokop założył alkogogle i przeszedł test
PaznokcieManicure Hailey Bieber to hit tej wiosny
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Przepisy kulinarneKrólowa kuchni staropolskiej w nowej odsłonie. Poznaj przepisy Darii Ładochy na dania z perliczką
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
NewsyZielone miejsca pracy czekają na górników. "Kwalifikacje są bardzo podobne"
Sposób na wnętrze"Sposób na wnętrze". Kasia Jaroszyńska i eksperci z Leroy Merlin spełnili marzenie 7-letniej Rozalii
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarneWielkanoc z nutką nowoczesności. Przepisy Mariety Mareckiej na nietuzinkowe dania świąteczne
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
Posiłki w chorobieSamotność osób starszych. Jak wspierać na co dzień seniorów?
Moda i UrodaToksyczna odzież - jakich materiałów unikać? "Po jakimś czasie dowiadujemy się, że mamy nowotwór"
ZdrowieRuszyła 8. edycja konkursu POLSKI PACJENT W AVÈNE. Do wygrania wyjazd do Centrum Hydroterapii w Avène we Francji oraz emolienty XERACALM A.D
ZdrowiePiotr Adamczyk wspiera żonę w przewlekłej chorobie
NewsyWyniki najnowszego rankingu najsmaczniejszych deserów. Polskie ciasto na pierwszym miejscu
PsychologiaAlkohol przyczynia się do występowania aż 200 chorób. Jakich?
Przepisy kulinarneDomowy street food, czyli kulinarna podróż bez biletu. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego
Zdrowie27-letnia Ola miała najpoważniejszy rodzaj udaru
GwiazdyKsiążę William zażartował z Kate. Przesadził?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
HoroskopJakie są właściwości błękitnych kamieni? Poznaj moc szafiru, turkusu i apatytu
GwiazdyPamiętacie Manię z "Przepisu na życie"? Wiemy, czym się teraz zajmuje
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ZdrowieTego badania boją się Polacy. Nie wykonał go m.in. tata Marcina Mellera: "Zmarł po 3,5 roku"
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Dziecko"Mam tysiaka. Zbieram na Lambo". Wyznania dzieci o pieniądzach bawią do łez
CiążaPo przeszczepie serca zostały matkami. "Chciałam spełnić to marzenie"
Związki i seksPierwszy partner zdradził ją z jej przyjaciółką, kolejny z prostytutką. Czy mu wybaczyła?
Pielęgnacja twarzy i ciałaZdrowe stopy na wiosnę i nie tylko. Podolog o codziennej pielęgnacji
Styl życia"Back to school. Prawdziwy egzamin". TTV wysyła rodziców z powrotem do szkoły
GwiazdyWiosenne nowości. Czego mogą spodziewać się widzowie Dzień Dobry TVN? "Mamy akcje specjalne"
Styl życiaStawiasz problemy innych ponad swoje? To może być ważny sygnał. "Nieświadome pragnienie"
NewsyIle kosztuje m2 mieszkania w bloku z wielkiej płyty? Kwota zwala z nóg
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas