Materiał promocyjny

Lato zamknięte w słoiku

Kuchnia - lato w słoju
Kuchnia - lato w słoju
Nasi dyżurni kucharze, Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski, postanowili pomóc nam zatrzymać na dłużej smak lata. W kuchni Dzień Dobry TVN zaprezentowali swoje pomysły na letnie przetwory.

Do słoika

Pieczone lub grillowane bakłażany z serem z gór do wina jak ulał

Składniki:

1 bakłażan

główka czosnku

strączek chili

150 g wędzonego bundzu, lub świeżej bryndzy

mała gałązka tymianku i rozmarynu

150 ml oliwy extra virgin

150 ml oleju rzepakowego lub 10 ml oleju z orzechów laskowych

40 ml octu winnego

sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Jędrnego bakłażana myjemy i kroimy w podłużne pasy. Następnie oprószamy solą i lekko skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nam nie ściemniał na boku, gdzie przed 20 minut będzie się wylegiwać. Teraz procedura jest już bardzo prosta. Kiedy bakłażan, lub oberżyna, jak kto woli, puści soki, opłukujemy go z nadmiaru soli i osuszamy, by umieścić wraz z czosnkiem w łupinie w gorącym piekarniku. Równie dobrze dla towarzystwa znaleźć tam się może nasze chilli, lub papryka. Ser wyborny bundz wędzony kroimy w podłużne pasy, jeśli zaś mamy bryndzę, to toczymy z niej wałeczki długości szerokości i centymetrowej średnicy bakłażana. Następnie rolujemy ser w upieczonego bakłażana i pakujemy do wyparzonego słoika. Składniki marynaty mieszamy i zalewamy centymetr ponad warzywko. Serwujemy z czerwonym winem.

Ze słoika

Sałatka z gruszek w syropie z serem pleśniowym na rukoli w dressingu śliwkowo-truflowym

Składniki:

gruszki z babcinej słodkiej zalewy

60 g Lazura lub innego sera pleśniowego

łyżeczka konfitury śliwkowej

1 ząbek czosnku

kilka pieczonych orzechów włoskich lub innych naszych ulubionych

3-4 łyżki oliwy np. truflowej

kilka kropel octu winnego lub balsamico

2 kromki grillowanego chleba razowego (najlepszy pieczony na liściu chrzanu)

garść szpinaku i rukoli

2 obrane łodygi selera naciowego

Przygotowanie:

Przyrządzamy dressing. Siekamy drobniutko czosnek, dodajemy babciną marmoladę, ocet, sól, świeżo mielony pieprz i cienką stróżką oliwę. Sos mieszamy z umytym szpinakiem i rukolą. Ser kroimy na plastry, a gruszkę w płaty. Serwujemy sałatkę. Na grzance układamy kępkę zieleniny, na to promieniście gruszki i ser, następnie pieczone orzechy i jeszcze trochę zieleniny. Całość dekorujemy pałeczkami selera naciowego. A teraz do boju!

Orientalne buraczki wg. przepisu wuja Jacha

Składniki:

5 buraków

4 ząbki czosnku

2-3 marchewki

1 ostra papryczka chilli

50 ml octu spirytusowego

3 duże łyżki cukru

Olej sezamowy wedle smaku

mała garść świeżej kolendry

Przygotowanie:

Buraki, czosnek, marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Włożyć do rondla i zalać wodą do trzech czwartych objętości. Gotować na małym ogniu aż większość płynu odparuje i dodać posiekane chilli. Po kilku minutach duszenia zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać posiekaną kolendrę i olej sezamowy.

Ormiańska papryka cioci Ani

Składniki:

1 kg czerwonej papryki

4 łyżki oleju

2-3 łyżki octu winnego

pieprz czarny w ziarnach

3 listki bobkowe

1 główka czosnku

nać selera (nie seler naciowy)

Przygotowanie:

W garnku gotujemy 1/4 l wody z octem, olejem, listkiem, pieprzem. Paprykę drylujemy z pestek, kroimy w kawałki i wkładamy do wrzącej wody na 2 minuty, a następnie odkładamy na bok. Po zagotowaniu wszystkiego paprykę układamy warstwowo do słoja, przekładając czosnkiem i nacią. Wszystko zalewamy wodą z garnka.

Autor: Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości