Lato zamknięte w słoikach, czyli przepisy na najlepsze przetwory z wiśni i truskawek

przetwory z wiśni i truskawek
Przetwory z wiśni i truskawek
Źródło: Istetiana/Getty Images
Dawniej domowe przetwory były obowiązkowym elementem w każdej kuchni. Konfitury, dżemy, czy powidła wykonane z sezonowych owoców i warzyw to przecież samo zdrowie. Ponadto aromaty lata zamknięte w słoiku to najlepszy sposób na zatrzymanie wakacyjnych wspomnień i smaków. Nasi kucharze zdradzili nam swoje sposoby na pyszne przetwory z wiśni i truskawek.

Nie ma nic lepszego niż odkręcenie zimą słoika, w którym znajdują się powidła z letnich owoców. Smak czereśni, wiśni, truskawek czy malin wraz z naleśnikami, czy kromką ciepłego chleba zadowoli podniebienia wszystkich domowników. Samodzielnie zrobione konfitury to także pewność jakości i smaku. Na sklepowych półkach coraz częściej widnieją produkty, które wzbogacone są o niezdrowe dodatki i konserwanty. W niektórych dżemach znajduje się nawet 21 łyżeczek cukru na mały słoiczek.

Owoce

Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Sok jabłkowy, nie tylko do picia
Truskawkowe menu
Truskawkowe menu

Konfitura z truskawek z sokiem z cytryny i świeżym imbirem

Smakowity przepis na konfiturę z truskawek zdradził nam Sebastian Olma. Jak przyznał kucharz, receptura oparta jest na nietypowych składnikach, które równoważą smak słodyczy. Sok z cytryny i imbir nadają wytrawnego i kwaskowego smaku.

Składniki na dżem z truskawek:

  • truskawki x 1,5 kg
    • cukier x 1 kg
      • woda x 0,5 l
        • świeży imbir x 200g
          • sok z cytryny x 100 ml

            Sposób przygotowania dżemu z truskawek:

            1. Truskawki umyj pod bieżącą zimną wodą, pozbądź się szypułek i większe potnij na połówki.
              1. W dużym płaskim garnku rozpuść cukier z wodą i dodaj drobno posiekany świeży imbir. Gotuj wszystko na małym ogniu, aż powstanie gęsty syrop.
                1. Dodaj do gotowego syropu imbirowego wszystkie przygotowane wcześniej owoce, następnie znów zagotuj garnek na około 5-6 minut i zestaw z ognia.
                  1. Powtórz tę czynność 5 razy, przed ostatnim gotowaniem dodaj świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
                    1. Dzięki krótkiemu gotowaniu owoce powinny zachować swój kształt, a syrop klarowność. Gotową konfiturę przełóż do słoików, zostawiając około 1 cm do zamknięcia wolnej przestrzeni.
                      1. Konfitura, jeśli będzie gorąca, nie musi być pasteryzowana. Wystarczy położyć ją do góry dnem.

                        Wiśniowe szaleństwo - dżemy z czerwonych owoców

                        Większość z nas nie wyobraża sobie lata bez wiśni. Czerwone owoce idealnie pasują zarówno do deserów, jak i wytrawnych potraw. W sieci znaleźć można wiele dietetycznych przepisów na przetwory z wiśniami w roli głównej. Kompoty, soki czy dżemy to strzał w dziesiątkę. Te przysmaki pokochały nawet gwiazdy.

                        Składniki na dżem z wiśni:

                        • 2 kg wiśni
                          • sok z 4 cytryn,
                            • skórka z 2 cytryn,
                              • 3–3,5 szklanki cukru

                                Sposób przygotowania dżemu z wiśni:

                                1. Opłukane wiśnie wydryluj i podziel na dwie części. Jedną z nich posiekaj na drobne kawałki.
                                  1. Wszystkie owoce przełóż do garnka o grubym dnie, dodaj sok i skórkę z cytryn.
                                    1. Wszystko porządnie wymieszaj, po czym postaw garnek na średnim ogniu. Gdy owoce zaczną puszczać sok, zamieszaj je i zmniejsz ogień.
                                      1. Garnek nakryj przykrywką i duś wszystko przez 20 minut. Po tym czasie czereśnie powinny być miękkie.
                                        1. Dodaj cukier i znowu porządnie wymieszaj składniki dżemu.
                                          1. Gotuj bez przykrycia przez 7 minut. Przełóż dżem do sterylnych słoików. Pasteryzuj przez 20 minut.

                                            Domowym przetwórstwem pochwaliła się Małgorzata Socha. Aktorka wraz z córką zabrała się za tworzenie wiśniowych zapasów dżemu.

                                            Zobacz także:

                                            Autor: Nastazja Bloch

                                            Źródło zdjęcia głównego: Istetiana/Getty Images

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości