Ładocha osłodziła koniec świata

Z okazji zapowiadanego końca świata Daria Ładocha postanowiła nam w końcu trochę odpuścić i tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN nie uczyła nas o witaminie C i zaletach groszku. Na osłodę żalu po kończącym się świecie przygotowała ekspresowy sernik, placuszki z musem z owoców leśnych i sorbet z mango. Prawda, że po takich pysznościach od razu lżej człowiekowi na sercu? ;-)

Placuszki z musem z owoców leśnych

Składniki:

1 opakowanie mieszanki owoców leśnych mrożonych

100 g cukru drobnego

200 g mąki

150 ml wody

180 g mąki

1 łyżka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Szczypta soli

300 ml mleka sojowego

2 łyżeczki oleju

Olej kokosowy do smażenia

Bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie:

W rondelku podgrzej wodę z cukrem i dodaj owoce leśne wcześniej rozmrożone.

Gotuj aż owoce się rozpadną do postaci musu.

W misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia.

Dodaj sól, mleko i olej.

Całość wymieszaj i smaż na patelni na złoty kolor.

Udekoruj musem i bitą śmietaną.

Ekspresowy sernik na koniec świata

Składniki:

Spód

200 g ciastek owsianych

2 łyżki masła

60 g chałwy waniliowej

Masa serowa

1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego na sernik

250 g miękkiego masła

1,5 szklanki drobnego cukru

6 jajek

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

100 ml śmietanki 36%

4 łyżki mąki ziemniaczanej

Do dekoracji

Bita śmietana

Kiwi

Czekoladowe ozdoby

Przygotowanie:

Ciasteczka, chałwę i masło zmiksuj w blenderze na gładką masę.

Wyłóż na dnie tortownicy i wstaw do lodówki.

By przygotować masę serową oddziel żółtka od białek.

Białka ubij na sztywną pianę.

W osobnej misce ubij masło dodając osobno po jednym żółtku wraz z cukrem (po jednej łyżce na jedno żółtko).

Ubijaj na niskich obrotach miksera.

Twaróg wymieszaj z masą jajeczną, ekstraktem z wanilii, śmietanką i mąką ziemniaczaną.

Na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj delikatnie łyżką.

Masę serową przełóż do tortownicy.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i na dnie piekarnika ustaw naczynie z wodą.

Piecz 60 minut tak by masa serowa stężała.

Wyjmuj powoli z piekarnika hartując ciasto.

Na koniec po wystudzeniu udekoruj bitą śmietaną, kiwi i kawałkami czekolady.

Sorbet z mango z ciepłą śmietanką kokosową i orzechami

Składniki:

4 mango obrane ze skórki i pokrojone na kawałki i zamrożone w zamrażalniku

200 ml śmietanki kokosowej

2 łyżki cukru

Szczypta soli

Garść orzechów ziemnych solonych

Garść orzechów włoskich

Sezam podprażony na suchej patelni

Szczypta cynamonu

Sok z 1 limonki

Kilka herbatników owsianych

Przygotowanie:

Zamrożone mango zmiksuj w blenderze na gładką masę.

W rondelku podgrzej śmietankę z cukrem i solą.

Na dno pucharków pokrusz ciasteczka, dodaj sorbet i polej ciepłą śmietanką lody.

Na górze udekoruj orzechami, cynamonem, sezamem i skrop sokiem z cytryny.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości