Ładocha odczarowuje kanapki na szkolne drugie śniadanie

Kanapki wcale nie musza być nudne! Co włożyć między kromki chleba, by nasze dzieci chętnie zjadły drugie śniadanie, które spakujemy im od szkoły? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha odczarowała tradycyjne kanapki i przygotowała propozycje, które sprostają wymaganiom nawet najbardziej wybrednego dziecięcego podniebienia. Skorzystajcie z przepisów na: kanapki z białym serem i figami, kanapki z wędzonym łososiem, rzodkiewkami i kiełkami słonecznika, kanapki na ciepło z gorgonzolą, wędzonym pstrągiem i gruszkami, kanapki z pastą jajeczną i awokado oraz kanapki z humusem pomidorowym, czarnymi oliwkami, fetą i świeżym tymiankiem. Smacznego!

KANAPKI Z BIAŁYM SEREM I FIGAMI

Składniki:

4 kromki chleba gryczanego

1 serek śmietankowy

2 łyżki miodu

4 świeże figi

Szczypta cynamonu

Płatki migdałowe podprażone na suchej patelni

Przygotowanie:

Wymieszaj serek z miodem i cynamonem.

Posmaruj nim chlebek, dodaj figi a na wierzchu ułóż płatki migdałowe.

KANAPKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, RZODKIEWKAMI I KIEŁKAMI SŁONECZNIKA

Składniki:

100 g wędzonego łososia

2 bułki pełnoziarniste z siemieniem lnianym

Kilka rzodkiewek pokrojonych na plasterki

Kiełki rzodkiewki

Kilka liści sałaty

Masło do smarowania

Ogórek małosolny pokrojony w plasterki

Przygotowanie:

Bułki przekrój na połówki, posmaruj masłem.

Dodaj łososia, ogórka, rzodkiewki i udekoruj kiełkami słonecznika.

KANAPKI NA CIEPŁO Z GORGONZOLĄ, WĘDZONYM PSTRĄGIEM I GRUSZKAMI

Składniki:

4 kromki chleba razowca

1/2 pstrąga wędzonego

50 g gorgonzoli

1 gruszka

Łyżka miodu

Garść rukoli

Łyżeczka oliwy

Świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Gruszki pokrój w plastry i podsmaż na miodzie.

Podsmażaj tylko chwilę tak, by się nie rozpadały.

Kromki chleba posmaruj oliwą i podgrzej na patelni.

Na jeszcze ciepłe pieczywo wyłóż gorgonzolę, gruszki, dodaj rukolę i posyp świeżo mielonym pieprzem.

KANAPKI Z PASTĄ JAJECZNĄ I AWOKADO

Składniki:

3 bułeczki bezglutenowe

4 jajka ugotowane na twardo

1 awokado

1 ogórek kiszony pokrojony w kosteczkę

1 łyżka posiekanego koperku

1 łyżka orzechów pini podprażonych na suchej patelni

1 szalotka drobno posiekana

2 łyżki majonezu

Łyżeczka soku z limonki

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka zetrzyj na tarce.

Połowę awokado pokrój w kosteczkę, drugą połowę w plasterki z skrop sokiem z limonki.

Jajka, awokado, ogórka, szalotkę wymieszaj z majonezem i dopraw solą i pieprzem.

Dekoruj plasterkami awokado, orzechami pini i koperkiem.

Tak przygotowaną pastę wyłóż na bułeczki.

KANAPKI Z HUMMUSEM POMIDOROWYM I CZARNYMI OLIWKAMI, FETĄ I ŚWIEŻYM TYMIANKIEM

Składniki na hummus:

250 ciecierzycy

1 duża łyżka pasty z Tahiny

4 ząbki czosnku

20 g oleju sezamowego

40 g oliwy cytrynowej

50 g soku z cytryny

1 łyżeczka soli

Pół słoika suszonych pomidorów

Reszta składników:

4 kromki chleba staropolskiego

3 łyżki czarnych oliwek

Kilka gałązek świeżego tymianku

Garść orzechów laskowych potłuczonych w moździerzu

2 łyżki ziarenek granata

2 łyżki twardego sera feta

Przygotowanie:

Przygotuj hummus: wszystkie składniki umieść w blenderze i dokładnie zmiksuj na gładką masę.

Jeśli masa będzie zbyt sucha dodaj oliwy.

Kromki chleba posmaruj hummusem, dodaj oliwki, udekoruj tymiankiem, granatem oraz serem feta.

Na sam koniec dodaj orzechy laskowe.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości