Ładocha i Jędrzejak rozgrzali Kołobrzeg

Tym razem pogodna kuchnia trafiła do Kołobrzegu. Jakie potrawy przygotowała dla mieszkańców miasta i turystów Daria Ładocha? Jak pomagał jej prezenter pogody Dzień Dobry TVN Bartek Jędrzejak?

Pieczony boczek na grillu ze szparagami podawany na sałacie z truskawkami

Składniki:

2 pęczki szparagów

3 opakowania boczku w plastrach

sałata lodowa

rukola

truskawki

oliwa z oliwek

sól, pieprz

ocet balsamiczny

chleb razowy

pasta z suszonych pomidorów Sokołów

Przygotowanie:

Owiń szparagi boczkiem i grilluj bezpośrednio na grillu lub na tacy aluminiowej. Podawaj na sałatach z oliwą z oliwek i octem, z przyprawami i truskawkami. Dodaj kromkę chleba i pastę z suszonych pomidorów.

Zupa z młodych warzyw z dodatkiem smażonego boczku podawana w chlebie

Składniki:

1 cebula

3 ząbki czosnku

młoda marchewka x 3

papryka czerwona

pęczek szparagów

2 l wywaru

2 łyżki pesto pomidorowego

10 suszonych pomidorów

3 pomidory malinówki

200 g fasolki szparagowej żółtej

3 łyżki przecieru pomidorowego

50 g tartego parmezanu

3 opakowania boczku w plastrach

sól, pieprz

oliwa z oliwek

szczypta czarnuszki

oregano, zioła prowansalskie, papryka wędzona

3 liście laurowe

3 ziela angielskie

bazylia

Przygotowanie:

Czosnek i cebulę pokrój i podsmaż na oliwę w dużym garnku. Dodaj wszystkie świeże warzywa pokrojone na mniejsze kawałki i przyprawy, zalej wywarem i gotuj 10 minut. Dodaj pesto, suszone pomidory, oliwki,przecier i jeśli zajdzie potrzeba, to wodę. Zagotuj. Boczek podsmaż na patelni aż będzie chrupiący. Zupę na koniec dopraw bazylią, czarnuszką i dodaj parmezan. Podawaj z plasterkami boczku.

Pasztet pieczony podawany na pajdach pieczonego z chleba z ogórkiem małosolnym i żurawiną, z sałatką z pomidorów koktajlowych

Składniki:

10 kromek chleba

ogórki małosolne

sałata karbowana

wędzony ser w plastrach

pasztet pieczony Sokołów – 2 opakowania

żurawina w słoiku

750 g pomidorów koktajlowych

sól, pieprz

oliwa z oliwek

ocet winny

1 łyżeczka syropu z agawy

zielona pietruszka

Przygotowanie:

Upiecz kromki chleba na grillu razem z serem wędzonym. Następnie dołóż sałatę, pasztet, ogórki, żurawinę. Przełóż na talerz i dodaj sałatkę z pomidorów. By przygotować sałatkę, pokrój pomidorki koktajlowe na połówki, dodaj oliwę, ocet, sól, pieprz i zieloną pietruszkę i odstaw na godzinę.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości