Przepisy kulinarne

L.U.C od kuchni

Kompozytor, performer, reżyser wideoklipów i koncertów oraz inicjator akcji społecznych nagrodzony m.in. Paszportem Polityki, Wrocławską Nagrodą Muzyczną i Yachem. Okrzyknięty przez dziennikarzy Artystą XXI wieku. Człowiek wielu talentów. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN sprawdziliśmy, czy posiada także ten kulinarny!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

French toast casserole
Składniki do fazy pierwszej:
1 duża bagietka, gruba, albo pieczywo tostowe- lepiej bagietka
8 jajek
480 ml mleczka kondensowanego (niskokalorycznego albo śmietanka słodka)
240 ml mleka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka wanilii (olejku)
szczypta soli

Bagietkę należy pokroić w kostkę i wrzucić na wysmarowaną masłem blaszkę. Blaszka prostokątna, taka standardowych rozmiarów 20x30 cm. Pozostałe składniki należy wymieszać mikserem. Powstałą masą zalać bagietkę w blaszce. ZOSTAWIĆ NA NOC POD PRZYKRYCIEM FOLIĄ ALUMINIOWĄ.

Składniki do fazy drugiej:
113 g masła
2 szklanki orzechów peacan (koniecznie właśnie te orzechy- żadne inne)
240 g szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatułowej

Składniki te wymieszać ze sobą. Rozłożyć jako wierzchnią warstwę na wcześniej przygotowanej części. Wszystko wkładamy do rozgrzanego do 175*C piekarnika na ok. 45 minut.
Piekarnik w trybie pieczenia z góry i z dołu.

Podawać jak ciastko jeszcze będzie ciepłe. Polać syropem klonowym-
Smacznego :)



Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
81
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0