Kurkumowa kuchnia: warzywa, kurczak i ciasto

Kurkuma nadaje potrawom piękny żółty kolor i niesamowity aromat. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski wykorzystał ją do zrobienia: wiosennych warzyw, filetów z kurczaka i ciasta z semoliny. Czy wiedziałeś, że kurkuma wybiela zęby? Zobacz, jak zrobić wybielającą pastę!

Wiosenne warzywa w sosie z kurkumy

Sos

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku 

5 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżeczki kurkumy Kamis

0,5 łyżeczki kminu rzymskiego

2 szczypty ostrej papryki

0,5 łyżeczki słodkiej papryki

0,5 łyżeczki nasion kolendry

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekać i poddusić na oliwie z oliwek.

Dodać przyprawy i wszystko razem podprażyć i zalać mlekiem kokosowym.

Gotować przez 10-15 minut.

Warzywa

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek

1 pęczek zielonych szparagów

1 pęczek rzodkiewki

0,5 główki młodej kapusty

1 pęczek dymki

Sól i pieprz

1 puszka mleka kokosowego

Sok z cytryny

Przygotowanie: Warzywa pokroić na miej więcej równej wielkości kawałki i na osobnej dużej patelni podsmażyć przez kilka minut. Zalać sosem i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i zbalansować smak sokiem z cytryny. Podawać z ryżem.

Żółte filety z kurczaka z kurkumą

Kurczak

Składniki:

4 filety z kurczaka

6 łyżeczek kurkumy Kamis

2 łyżki wody

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Kurkumę wymieszać z wodą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Filety z kurczaka delikatnie naciąć i zamarynować w mieszance.

Odstawić na 2 godziny do zamarynowania a jeśli to możliwe to najlepiej na noc do lodówki, żeby nabrały koloru i smaku.

Następnie upiec w piekarniku rozgrzanym do 140 st. C przez 30 minut.

Sałatka z kuskusu

Składniki:

200 g kuskusu

2 duże malinowe pomidory

5 pęczków natki pietruszki

2 łyżki posiekanej mięty

Sok z jednej cytryny

Oliwa z oliwek

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Kuskus polać 5 łyżkami oliwy, wymieszać a następnie zalać 500 ml gorącej wody i odstawić żeby nasiąknęła.

Kilka razy przemieszać widelcem aby się nie posklejała. Odstawić do ostygnięcia.

Pomidory pokroić w drobną kostkę.

Pietruszkę bardzo drobno posiekać.

Wszystko dodać do kuskusu.

Polać obficie oliwą z oliwek.

Skropić sokiem z cytryny.

Przyprawić solą i pieprzem.

Filety podawać na sałatce z kuskusu.

Ciasto z semoliny kurkumą

Składniki:

180 ml oleju słonecznikowego

200 ml soku pomarańczowego

160 g dżemu pomarańczowego

4 jajka

70 g cukru

120 g mąki pszennej

200 g semoliny

2 łyżki posiekanych migdałów

2 łyżeczki kurkumy Kamis

0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Grecki jogurt do podania

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.

Olej wymieszać z sokiem z pomarańczy, dżemem, jajkami i cukrem aż wszystko dobrze się połączy.

W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki.

Dodać je do mokrych i dokładnie wymieszać.

Dwie 20 cm keksówki wyłożyć papierem do pieczenia.

Przelać do nich ciasto i wstawić do piekarnika i piec przez około 45-50 minut.

Podawać z greckim jogurtem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości