Kurki (grzyby) – po czym je rozpoznasz? Czy są zdrowe i jak wykorzystać je w kuchni?

kurki grzyby lezace na sitkiu
Fot. Gina Pricope / Getty Images
Pieprznika jadalnego, czyli grzyby kurkę, łatwo znaleźć w polskich lasach. Te pospolite dla nas grzyby o charakterystycznej żółtej barwie i nieregularnym owocniku są nie tylko piękne, ale również dobrze smakują!
  • Grzyby kurki - występowanie
    • Jak je rozpoznać grzyby kurki ? Wygląd
      • Gatunki podobne do grzybów kurek
        • Grzyby kurki - właściwości zdrowotne
          • Jak przyrządzić grzyby kurki? Przepisy

            Kurka to gatunek grzybów z rodziny pieprznikowatych (Cantharellaceae ). Jest grzybem jadalnym i mikroryzowym - to znaczy, że współżyje z korzeniami konkretnych gatunków drzew (w przypadku kurek to: sosna, świerk, grab i dąb).

            Grzyby kurki - występowanie

            Kurki to gatunek o bardzo szerokim zasięgu geograficznym. W Polsce są najczęściej występującymi grzybami leśnymi. Rosną, w okresie od czerwca do listopada, w iglastych i liściastych lasach. Często można je znaleźć wśród mchu, pod świerkami, a także na piaszczystych, kwaśnych glebach. Pojawiają się w okresie od czerwca do listopada w lasach iglastych i liściastych, często wśród mchu pod świerkami na piaszczystych, kwaśnych glebach.

            Zobacz też: Dolega już wie gdzie są i gdzie będą grzyby!

            Jak je rozpoznać grzyby kurki ? Wygląd

            • Kapelusz pieprznika ma średnicę o 1 cm do 12 cm. U młodych owocników ma powierzchnię wypukłą i płaską, a u starszych nieregularną, wklęsłą lub lejkowatą.
              • Listewki hymenoforu daleko zbiegają się daleko na trzonie, mają taką samą barwę jak kapelusz i rozgałęziają się widlasto i w sposób nieregularny.
                • Kurka ma zazwyczaj trzon o długości ok. 3-6 cm. Jego barwa jest zbliżona do kapelusza, często nieco jaśniejsza. Jest on twardy, pełny i niekiedy wygięty.
                  • Miąższ jest podobny w kolorze, ale nieco jaśniejszy, o fakturze włóknistej i zapachu lekko owocowym i korzennym. W smaku młodsze owocniki są łagodne, a starsze lekko ostre, pieprzne (stąd nazwa tego gatunku).

                    Uwaga! Pomimo oryginalnego wyglądu, kurki można pomylić z lisówką pomarańczową, która jest niejadalna, a według niektórych trująca. Ma ona jednak bledszy kolor, cieńsze i rzadsze blaszki oraz grubszy trzon.

                    Zobacz też: Grzyby jadalne w Polsce. Odmiany, właściwości, występowanie

                    Gatunki podobne do grzybów kurek

                    Poniższe gatunki są również mikroryzowe i jadalne:

                    • Pieprznik ametystowy (Cantharellus amethysteus)

                      Jest barwy żółtej, z fioletowym nalotem. Występuje rzadko, głównie w górach pod bukami.

                      • Pieprznik pomarańczowy (Cantharellus friesii)

                        Jest intensywnie pomarańczowy, rośnie tylko w buczynach.

                        Grzyby kurki - właściwości zdrowotne

                        Mimo tego, że kurki składają się w prawie 90% z wody, bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie:

                        • Dostarczają wielu witamin i minerałów.

                          Kurki zawierają w sobie wiele witamin, w tym witaminę C, D, B1 i B2. Są również bogactwem minerałów: przede wszystkim miedzi i cynku, ale także potasu, wapnia i magnezu.

                          • Są źródłem błonnika.

                            Błonnik jest bardzo potrzebny naszemu organizmowi, ponieważ pobudza trawienie. Jednak należy uważać z ilością spożytych grzybów, ponieważ kurki zawierają również chitynę, która sprawia, że są ciężkostrawne.

                            • Walczą z pasożytami.

                              W kurkach obecna jest hitinmannoza, substancja, która skutecznie uszkadza jajeczka pasożytów każdego gatunku.

                              • Leczą wirusowe zapalenie wątroby i nowotwory.

                                Zawarty w kurkach kwas trametonolinowy jest stosowany przy leczeniu tych właśnie chorób.

                                Wygląda na to, że powszechna opinia, która głosi, że grzyby nie mają wielu korzyści zdrowotnych i używane są w kuchni jedynie dla smaku jest, w przypadku grzybów kurek, po prostu mitem. Zatem jak je wykorzystać kulinarnie?

                                Zobacz też: Grzybiarz z certyfikatem

                                Jak przyrządzić grzyby kurki? Przepisy

                                Kurki można smażyć, dusić, a także marynować. Grzyby te można wykorzystać nadają się świetnie jako dodatek do omletu, jajecznicy, jako farszu do pierogów, czy składnik sosu do kurczaka.

                                Poniżej znajduje się znajdziesz przepis na sos kurkowy, który można dodać między innymi do mięs, makaronów lub czy ryżu.

                                Zobacz też: Kuchnia Polana pachnąca grzybami. Mniam!

                                Przepis na sos kurkowy

                                Czas przygotowania: 15 min

                                Składniki:

                                200 g kurek świeżych lub mrożonych kurek

                                2 ząbki czosnku

                                1 cebula

                                ½ szklanki kremówki 30%

                                2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny

                                Sól i pieprz

                                Sposób przygotowania:

                                1. Świeże, lub rozmrożone kurki umyj dokładnie w sitku lub durszlaku. Następnie wysusz ręcznikiem papierowym.

                                2. Kurki, wedle uznania, pozostaw w całości lub posiekaj, jak wolisz.

                                3. Na patelni, na średnim ogniu, smaż cebulę i czosnek, aż cebula zrobi się złocista.

                                4. Dodaj kurki, smaż jeszcze około 7 minut.

                                5. Dodaj ocet lub sok z cytryny i przypraw całość łyżeczką soli i szczyptą pieprzu. Dobrze zamieszaj.

                                6. Zmniejsz nieco ogień i wlej śmietanę. Gotuj tak od 2 do 5 minut.

                                Zobacz też: Gołąbki z kaszą gryczaną i kurkami. Ślinka cieknie!

                                Przepis na jajecznicę z kurkami

                                Czas przygotowania: 15 min

                                Porcje: 2

                                Składniki:

                                200 g kurek

                                6 jajek

                                1 cebula

                                1 łyżka masła klarowanego

                                Sól i pieprz

                                Natka pietruszki

                                Sposób przygotowania:

                                1. Cebulę obierz i posiekaj.

                                2. Kurki umyj w sitku lub durszlaku, następnie osusz ręcznikiem papierowym.

                                3. Na patelni, na średnim ogniu, rozgrzej masło i smaż cebulę z kurkami przez około 7 minut, cały czas mieszając, aż cebula zrobi się złocista.

                                4. Przypraw solą i pieprzem.

                                5. Wbij jaja Jajka wbij na patelnię i smaż aż do ścięcia.

                                6. Przed podaniem posyp natką pietruszki.

                                Smacznego!

                                Zobacz też:

                                Zobacz film: Z kurkami: sałatka, quiche i zupa krem. Mniam! Źródło: Dzień Dobry TVN

                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości