Materiał promocyjny

Kurczę z kolorowymi warzywami. Samo zdrowie

W kuchni Dzięń Dobry TVN zdrowo i kolorowo. Ambasadorowie akcji 5 porcji zdrowia Andrzej Polan i Katarzyna Glinka przygotowali pyszne dania, w których główną rolę odgrywają owoce i warzywa. Na stole pojawiły się: kurczę duszone z kolorowymi warzywami, kotlety z dorsza z ogórkiem, kalarepką i jabłkiem oraz naleśniki z kapustą, jabłkami i serem.

Kurczę duszone z kolorowymi warzywami

Składniki:

1 cały kurczaka

1 pęczek młodej marchwi

1 pęczek cebuli dymki

1 cebula czerwona

2 kalarepki

10 młodych małych ziemniaków

3 łyżki groszku zielonego mrożonego

1 garść fasolki szparagowej mrożonej

koperek

masło klarowane do smażenia

pieprz

sól

Przygotowanie:

Kurczaka na noc wstawiamy do wody z solą. Mniej więcej na litr wody dajemy 25g soli. Na następny dzień kurczaka dzielimy na porcje, oprószamy pieprzem czarnym i przesmażamy na złoty kolor na maśle. Zdejmujemy z patelni. Na patelnię wrzucamy: ziemniaki umyte i nieobrane, marchew, cebulę dymkę i cebulę czerwoną. Podsmażamy wszystko i zdejmujemy z patelni. Kurczaka ponownie wstawiamy na patelnię, podlewamy delikatnie wodą i dusimy. Kiedy kurczak będzie miękki, dodajemy warzywa podsmażone i dusimy jeszcze kilkanaście minut.

Kotlety z dorsza z ogórkiem, kalarepką i jabłkiem

Składniki:

0,5 kg filetu z dorsza

2 jajka

koperek

2 łyżki majonezu

1 bułka kajzerka

1 pęczek cebuli dymki

masło klarowane do smażenia

sól

pieprz

2 jabłka zielone

4 ogórki gruntowe

2 kalarepki

bazylia świeża

Przygotowanie:

Bułkę kajzerkę namaczamy w mleku i odciskamy, cebulę dymkę przesmażamy krótko na maśle. Koperek drobno siekamy. Rybę mielimy przez maszynkę, bułkę również. Wszystkie składniki łączymy wraz z żółtkami. Wyrabiamy jednolitą masę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Panierujemy w bułce i smażymy na maśle na złoty kolor. Kalarepkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kroimy w drobną kostkę zielone jabłko, ogórek zielony, cebulę dymkę, z tym że jabłka i ogórka nie obieramy. Wrzucamy na patelnię i przesmażamy na maśle, doprawiamy solą, pieprzem i na koniec dodajemy bazylię. Kotlety podajemy z warzywami.

Naleśniki z kapustą, jabłkami i serem

Składniki:

Ciasto:

1 szkl. mąki pszennej

1 szkl. mleka

masło klarowane

ok. 100 ml wody

1 jajko

Przygotowanie:

Do mąki dodajemy jajko, roztopione masło, mleko i wodę. Dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pierzem. Smażymy cienkie naleśniki i odstawiamy na bok.

Nadzienie:

½ główki kapusty młodej

1 jabłko, np. ligol

2 cebule dymki

100 ml śmietany 18%

150 g sera żółtego typu gouda

koperek

Przygotowanie:

Na patelni na rozpuszczonym maśle przesmażamy cebulkę dymkę, dodajemy poszatkowaną kapustę młodą i jabłko, doprawiamy sola, pieprzem i odrobiną cukru. Dodajemy śmietankę, koperek i na koniec starty ser. Farszem wypełniamy naleśniki i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor.

Więcej na: www.5porcjizdrowia.tvn.pl

Program sfinansowany ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Organizator: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości