Kurczę pieczone! Sprawdzone przepisy Jakuba Kasprzaka

Przygotuj pieczonego kurczaka w towarzystwie groszku zielonego z pancettą, puddingu chlebowego lub frytek i sałatki Colslaw. Poznaj niezawodne przepisy Jakuba Kasprzaka.

Kurczak pieczony

Składniki na pieczonego kurczaka

  • kurczak dobrej jakości
    • majeranek suszony 16 g
      • czosnek 4 ząbki
        • czarny pieprz
          • sól około 60 g

            Sposób przygotowania pieczonego kurczaka

            Kurczaka rozcinamy od strony bez piersi i rozpłaszczamy na blasze. Z czosnku, majeranku i pieprzu robimy posypkę i nacieramy kurczaka od strony wewnętrznej. Stronę zewnętrzną - skórę posypujemy obficie solą (niech nas to nie przerazi). Układamy kurczaka na kratce do pieczenia i wstawiamy do naczynia wypełnionego wodą, tak aby kurczak nie dotykał wody. Pamiętajmy, że podczas pieczenia cały czas musi być woda pod kurczakiem. Pieczemy w temperaturze 140 stopni 1,5 h.

            Pudding chlebowy

            Składniki na pudding chlebowy

            • połowa czerstwej bagietki
              • 100 g pomidorków koktajlowych
                • 80 g startego żółtego sera
                  • 3 cebule
                    • 50 g masła
                      • 3 ząbki czosnku
                        • 250 ml śmietany 30%
                          • 2 jajka
                            • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

                              Sposób przygotowania na pudding chlebowy

                              Bagietkę kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone pomidory koktajlowe. Cebulę kroimy w piórka, i smażymy na maśle, aż cebula się skarmelizuje, dodajemy posiekany czosnek. Cebulę mieszamy z chlebem, pomidorkami, i tartym serem. Śmietanę mieszamy z jajkami i doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Mieszamy całość i przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

                              Zielony groszek z pancettą, sałatą lodową

                              Składniki na zielony groszek z pancettą

                              • 300 g mrożonego zielonego groszku
                                • 60 g masła
                                  • 80 g pancetty (boczek wędzony)
                                    • 2 ząbki czosnku
                                      • połowa główki sałaty lodowej
                                        • koperek świeży
                                          • sól, pieprz

                                            Sposób przygotowania na zielony groszek z pancettą

                                            Do garnka wrzucamy pokrojony boczek, smażymy aż wytopi się tłuszcz. Dodajemy czosnek posiekany i masło. Chwilkę smażymy i dorzucamy zielony groszek. Dusimy 2 minuty i dodajemy pokrojoną sałatę lodową, całość dusimy około 3 minut i dodajemy posiekany koperek, całość doprawiamy solą i pieprzem.

                                            Jakub Kasprzak

                                            Frytki na wypasie

                                            Składniki na frytki

                                            • 500 g ziemniaków na frytki np. maris Pipper
                                              • olej do smażenia
                                                • woda 1 kg
                                                  • glukoza w proszku 10 g
                                                    • soda 2,5 g
                                                      • sól 15 g

                                                        Sposób przygotowania frytek

                                                        Ziemniaki obieramy i kroimy w grube frytki. Dokładnie płuczemy je pod zimna wodą tak, aby wypłukać skrobię. Odsączamy. Wodę mieszamy z glukozą, sodą i solą. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy gaz. Frytki parzymy w wodzie 20 minut. Delikatnie wyciągamy frytki i układamy na ręczniku lub kratce czekając, aż odparują. Olej rozgrzewamy do temperatury 130 stopni i smażymy frytki około 6 minut. Ponownie je odcedzamy i suszymy. Wkładamy do zamrażarki, czekamy aż frytki się zamrożą. Na końcu rozgrzewamy olej do 190 stopni i smażymy na złoty kolor.

                                                        Sałatka Coleslaw

                                                        Składniki na sałatkę Coleslaw

                                                        • 250 g czerwonej kapusty
                                                          • 250 g białej kapusty
                                                            • 200 g marchwi
                                                              • 2 czerwone cebule
                                                                • pęczek pietruszki
                                                                  • 200 g majonezu
                                                                    • 50 ml octu jabłkowego
                                                                      • 30 g miodu
                                                                        • sok z połówki cytryny
                                                                          • 50 mleka
                                                                            • sól, pieprz

                                                                              Sposób przygotowania sałatki Coleslaw

                                                                              Warzywa kroimy w drobne paski lub szatkujemy na tarce. Wszystkie składniki sosu mieszamy w misce, doprawiamy do smaku.

                                                                              Jakub Kasprzak

                                                                              Bułeczki bao z pieczonym kurczakiem i sosem bbq

                                                                              Składniki na bułeczki bao z pieczonym kurczakiem

                                                                              • 8 bułeczek bao
                                                                                • resztki pieczonego kurczaka
                                                                                  • sos BBQ
                                                                                    • surówka Coleslaw
                                                                                      • kolendra świeża

                                                                                        Sposób przygotowania bułeczek bao z pieczonym kurczakiem

                                                                                        Bułeczki układamy na sitku i umieszczamy nad wrzątkiem pod przykryciem (gotujemy na parze). Kurczaka szarpiemy na małe kawałki i podgrzewamy w garnku razem z sosem BBQ. Gorące bułeczki napełniamy kurczakiem i surówką Coleslaw. Dekorujemy kolendrą.

                                                                                        Jakub Kasprzak

                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                        Zobacz też:

                                                                                        Ziemniaki na 5 sposobów. Przepyszne i sycące przepisy Jaśka Kuronia

                                                                                        Cebula - smaczna i zdrowa. Przepisy Grzegorza Zawieruchy

                                                                                        Pomysły na kapustę kiszoną, czyli samo zdrowie według przepisów Darii Ładochy

                                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                        Autor: Jola Marat

                                                                                        Źródło: Jakub Kasprzak

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: E+

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości