Kurczak pieczony w całości, potrawka z kurczaka i bulion drobiowo-wieprzowy z kołdunami - to propozycje Davida Gaboriaud na dania z drobiu. Jak kupić dobre i zdrowe mięso drobiowe?Kurczak pieczony w całości / BULION DROBIOWY
składniki:
- 3 łyżki bulionu drobiowego Winiary
- 1 kurczak ekologiczny lub z wolnego wybiegu
- bukiet świeżych ziół: szałwia, natka pietruszki, tymianek
- 1/2 cytryny
- 1-1,5 kg ziemniaków
- 1 główka czosnku
- dwie gałązki rozmarynu
- sól, pieprz
- dodatki:
- sałata dębowa
- sałata rzymska
- 1 szalotka
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu białego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Zobacz też: Młoda marchewka na talerzu! Marchewkowe przepisy według Kasi Bukowskiej >>>
Przygotowanie:
Ziemniaki umyj, osusz i pokrój w ćwiartki. Kurczaka dopraw solą i pieprzem od środka i od zewnątrz, następnie posmaruj dwoma łyżkami bulionu drobiowego. Zioła zwiń ze sobą i nadziej nimi kurczaka. Na koniec włóż jeszcze do środka kurczaka połówkę cytryny.
Do dużego naczynia żaroodpornego wlej 2 szklanki wody, włóż kurczaka (połóż go na lewym boku) i piecz 15 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Po 15 minutach pieczenia podlej kurczaka wodą z pieczenia i odwróć go na prawy bok. Piecz kolejne 15 minut w tej samej temperaturze.
Po tym czasie, znów podlej kurczaka i połóż go na plecach. Ułóż dookoła ziemniaki, do-praw solą, pieprzem i dodaj całe ząbki czosnku (w koszulce). Piecz kurczaka i ziemniaki jeszcze przez 40-45 min. Pamiętaj, żeby podlewać kurczaka sokiem z pieczenia co 15 mi-nut. Po tym czasie sprawdź nakłuwając udka. Jeśli wypływa różowy sok zostaw danie w piekarniku jeszcze 10 min. Jeśli zaś sok jest przezroczysty, kurczak jest gotowy do wyjęcia.
Dodaj rozmaryn i wymieszaj go z ziemniakami. Sos pieczeniowy przefiltruj i przelej do miseczki.
W innej miseczce wymieszaj musztardę, ocet, miód, oliwę i posiekaną szalotkę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj na jednolity sos. Przelej gotowy winegret do miski z liśćmi sałat i delikatnie wymieszaj.
Pieczonego kurczaka serwuj z sałatą.
Potrawka z kurczaka / BULION DROBIOWY
Składniki:
- 1 łyżka bulionu drobiowego Winiary
- 2 piersi kurczaka zagrodowego
- 1 cebula dymka (zielona część)
- natka pietruszki
- 8 pieczarek
- 2 łyżki musztardy Dijon
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- łyżka mleka
Przygotowanie:
Zobacz też: Mini naleśniki, łosoś pieczony i kotleciki z kalarepy - przepisy Darii Ładochy >>>
Pierś kurczaka pokrój na małe kawałki. Dymkę i natkę pietruszki drobno posiekaj. Pieczarki pokrój w ćwiartki.
Na patelni na oleju podsmaż przez chwilę pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Wyciągnij z patelni. Następnie, podsmaż kawałki kurczaka (kilka minut). Dopraw solą i pieprzem. W osobnym naczyniu wymieszaj 1 łyżkę bulionu z 200 ml wody. Do patelni dodaj pieczarki, musztardę i wodę z bulionem. Wymieszaj i gotuj aż płyn się zredukuje do połowy. Dodaj natkę pietruszki i dymkę. Wymieszaj i podziel zawartość patelni na 4 małe żaroodporne miseczki.
Ciasto francuskie rozwiń, przy pomocy kubka wytnij okrągłe plastry i przełóż je do kubeczków, na wierzch potrawki. Każdy plaster ciasta francuskiego posmaruj ubitym żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Zrób małą dziurkę po środku plastrów i piecz w rozgrzanym do 180 st. piekarniku przez ok 15-20 min lub do momentu, kiedy ciasto nabierze złotego koloru.
Serwuj od razu!
Bulion z kołdunami / BULION DROBIOWY I BULION WOŁOWY
Składniki:
- 1,5 łyżki bulionu drobiowego Winiary
- 1,5 litra wody
- 1 włoszczyzna
- liść laurowy
- szczypiorek lub natka pietruszki
- pieprz
- łyżka masła klarowanego
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 250 ml ciepłej wody
- 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 łyżka bulionu wołowego Winiary
- łyżeczka czarnego pieprzu grubo mielonego
- sól
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 1 papryczka chilli drobno posiekana
Zobacz też: Przepis na perliczkę – kilka propozycji >>>
Przygotowanie:
Ciasto: wymieszaj mąkę z jajkiem, dolej ciepłej wody i uformuj kulę. Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 15 min.
Mięso wymieszaj z grubo mielonym pieprzem, siekaną kolendrą i chilli. Dodaj 2-3 łyżki wody oraz łyżkę bulionu wołowego. Dopraw solą do smaku.
Podziel ciasto na kilka kulek i rozwałkuj na cienkie placki. Za pomocą małej szklanki wytnij małe kółeczka ciasta. Faszeruj każde kółeczko łyżeczką farszu mięsnego i zlep jak na pierogi.
Włoszczyznę pokrój na małe kawałki i podsmaż chwilę na maśle klarowanym. Zalej wodą, dodaj liść laurowy i doprowadź do wrzenia a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 30 min. Po tym czasie, wyjmij warzywa, dodaj bulion drobiowy i wymieszaj. Wrzuć delikatnie kołduny do gotującego wywaru i gotuj aż wypłyną.
Serwuj kołduny w misce, zalane wywarem, w którym się gotowały (niech troszkę wystają poza wywar).
Posyp natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Serwuj od razu!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"