Materiał promocyjny

Kurczę pieczone! David Gaboriaud i jego przepisy na kurczaka pieczonego, w potrawce i bulion drobiowo-wieprzowy

Kurczak pieczony w całości, potrawka z kurczaka i bulion drobiowo-wieprzowy z kołdunami - to propozycje Davida Gaboriaud na dania z drobiu. Jak kupić dobre i zdrowe mięso drobiowe?

Kurczak pieczony w całości / BULION DROBIOWY

składniki:

  • 3 łyżki bulionu drobiowego Winiary
    • 1 kurczak ekologiczny lub z wolnego wybiegu
      • bukiet świeżych ziół: szałwia, natka pietruszki, tymianek
        • 1/2 cytryny
          • 1-1,5 kg ziemniaków
            • 1 główka czosnku
              • dwie gałązki rozmarynu
                • sól, pieprz
                  • dodatki:
                    • sałata dębowa
                      • sałata rzymska
                        • 1 szalotka
                          • 3 łyżki oliwy z oliwek
                            • 1 łyżka octu białego
                              • 1 łyżeczka musztardy
                                • 1 łyżeczka miodu
                                  • sól, pieprz

                                    Zobacz też: Młoda marchewka na talerzu! Marchewkowe przepisy według Kasi Bukowskiej >>>

                                    Przygotowanie:

                                    Ziemniaki umyj, osusz i pokrój w ćwiartki. Kurczaka dopraw solą i pieprzem od środka i od zewnątrz, następnie posmaruj dwoma łyżkami bulionu drobiowego. Zioła zwiń ze sobą i nadziej nimi kurczaka. Na koniec włóż jeszcze do środka kurczaka połówkę cytryny.

                                    Do dużego naczynia żaroodpornego wlej 2 szklanki wody, włóż kurczaka (połóż go na lewym boku) i piecz 15 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

                                    Po 15 minutach pieczenia podlej kurczaka wodą z pieczenia i odwróć go na prawy bok. Piecz kolejne 15 minut w tej samej temperaturze.

                                    Po tym czasie, znów podlej kurczaka i połóż go na plecach. Ułóż dookoła ziemniaki, do-praw solą, pieprzem i dodaj całe ząbki czosnku (w koszulce). Piecz kurczaka i ziemniaki jeszcze przez 40-45 min. Pamiętaj, żeby podlewać kurczaka sokiem z pieczenia co 15 mi-nut. Po tym czasie sprawdź nakłuwając udka. Jeśli wypływa różowy sok zostaw danie w piekarniku jeszcze 10 min. Jeśli zaś sok jest przezroczysty, kurczak jest gotowy do wyjęcia.

                                    Dodaj rozmaryn i wymieszaj go z ziemniakami. Sos pieczeniowy przefiltruj i przelej do miseczki.

                                    W innej miseczce wymieszaj musztardę, ocet, miód, oliwę i posiekaną szalotkę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj na jednolity sos. Przelej gotowy winegret do miski z liśćmi sałat i delikatnie wymieszaj.

                                    Pieczonego kurczaka serwuj z sałatą.

                                    Potrawka z kurczaka / BULION DROBIOWY

                                    Składniki:

                                    • 1 łyżka bulionu drobiowego Winiary
                                      • 2 piersi kurczaka zagrodowego
                                        • 1 cebula dymka (zielona część)
                                          • natka pietruszki
                                            • 8 pieczarek
                                              • 2 łyżki musztardy Dijon
                                                • sól, pieprz
                                                  • 2 łyżki oleju
                                                    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
                                                      • 1 żółtko
                                                        • łyżka mleka

                                                          Przygotowanie:

                                                          Zobacz też: Mini naleśniki, łosoś pieczony i kotleciki z kalarepy - przepisy Darii Ładochy >>> 

                                                          Pierś kurczaka pokrój na małe kawałki. Dymkę i natkę pietruszki drobno posiekaj. Pieczarki pokrój w ćwiartki.

                                                          Na patelni na oleju podsmaż przez chwilę pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Wyciągnij z patelni. Następnie, podsmaż kawałki kurczaka (kilka minut). Dopraw solą i pieprzem. W osobnym naczyniu wymieszaj 1 łyżkę bulionu z 200 ml wody. Do patelni dodaj pieczarki, musztardę i wodę z bulionem. Wymieszaj i gotuj aż płyn się zredukuje do połowy. Dodaj natkę pietruszki i dymkę. Wymieszaj i podziel zawartość patelni na 4 małe żaroodporne miseczki.

                                                          Ciasto francuskie rozwiń, przy pomocy kubka wytnij okrągłe plastry i przełóż je do kubeczków, na wierzch potrawki. Każdy plaster ciasta francuskiego posmaruj ubitym żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Zrób małą dziurkę po środku plastrów i piecz w rozgrzanym do 180 st. piekarniku przez ok 15-20 min lub do momentu, kiedy ciasto nabierze złotego koloru.

                                                          Serwuj od razu!

                                                          Bulion z kołdunami / BULION DROBIOWY I BULION WOŁOWY

                                                          Składniki:

                                                          • 1,5 łyżki bulionu drobiowego Winiary
                                                            • 1,5 litra wody
                                                              • 1 włoszczyzna
                                                                • liść laurowy
                                                                  • szczypiorek lub natka pietruszki
                                                                    • pieprz
                                                                      • łyżka masła klarowanego
                                                                        • 500 g mąki pszennej
                                                                          • 1 jajko
                                                                            • 250 ml ciepłej wody
                                                                              • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
                                                                                • 1 łyżka bulionu wołowego Winiary
                                                                                  • łyżeczka czarnego pieprzu grubo mielonego
                                                                                    • sól
                                                                                      • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
                                                                                        • 1 papryczka chilli drobno posiekana

                                                                                          Zobacz też: Przepis na perliczkę – kilka propozycji >>> 

                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                          Ciasto: wymieszaj mąkę z jajkiem, dolej ciepłej wody i uformuj kulę. Wyrabiaj ciasto kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 15 min.

                                                                                          Mięso wymieszaj z grubo mielonym pieprzem, siekaną kolendrą i chilli. Dodaj 2-3 łyżki wody oraz łyżkę bulionu wołowego. Dopraw solą do smaku.

                                                                                          Podziel ciasto na kilka kulek i rozwałkuj na cienkie placki. Za pomocą małej szklanki wytnij małe kółeczka ciasta. Faszeruj każde kółeczko łyżeczką farszu mięsnego i zlep jak na pierogi.

                                                                                          Włoszczyznę pokrój na małe kawałki i podsmaż chwilę na maśle klarowanym. Zalej wodą, dodaj liść laurowy i doprowadź do wrzenia a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 30 min. Po tym czasie, wyjmij warzywa, dodaj bulion drobiowy i wymieszaj. Wrzuć delikatnie kołduny do gotującego wywaru i gotuj aż wypłyną.

                                                                                          Serwuj kołduny w misce, zalane wywarem, w którym się gotowały (niech troszkę wystają poza wywar).

                                                                                          Posyp natką pietruszki lub szczypiorkiem.

                                                                                          Serwuj od razu!

                                                                                          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                          Materiał promocyjny
                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości