Kurczak po tajsku – jak przyrządzić chrupiące danie w azjatyckim stylu?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Kurczak po tajsku to jeden z bardziej znanych w Europie przepisów wywodzących się ze sztuki kulinarnej Tajlandii. Tajski styl gotowania przez wieki kształtował się pod wpływem kuchni chińskiej z północy i kuchni indyjskiej z zachodu. Dlatego też tajskie dania, takie jak kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym czy kurczak curry po tajsku, zachwycają intensywnym smakiem i orientalnymi przyprawami.

Dla potraw kuchni tajskiej najbardziej charakterystycznymi składnikami są mleko kokosowe, owoce morza, skorupiaki, tofu (serek sojowy powstający w procesie fermentacji soi) oraz aromatyczne przyprawy – tajskie chili, tajska bazylia, trawa cytrynowa, świeży imbir czy liście limonki.

Kuchnia tajska jest zaraz po chińskiej najbardziej popularną w Europie. Prawdopodobnie najlepiej znanym daniem tajskim na świecie jest słynna ostro-kwaśna zupa z krewetek i grzybów tom yam. Ogromną popularnością cieszy się też pad thai. Pora spróbować kolejnych tajskich dań! Poznaj dwa sprawdzone przepisy na kurczaka po tajsku.

Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym i orzechami nerkowca - przepis krok po kroku

Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym to propozycja dla fanów orientalnych dań w intrygującej formie. Intensywny smak curry jest doskonale przełamywany przez delikatne, słodkie mleko kokosowe. Jeśli masz ochotę na kurczaka po tajsku, poniższy przepis powinien ci przypaść do gustu.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
    • 5 pieczarek,
      • 1 puszka mleczka kokosowego,
        • pół marchewki,
          • pół czerwonej papryki,
            • 3 łyżki pasty curry (żółta, zielona lub czerwona – do wyboru),
              • 1 cebula,
                • gruby szczypior z 1 dymki,
                  • garść świeżej kolendry,
                    • garść orzechów nerkowca,
                      • szczypta papryki chili ,
                        • 2 łyżki oliwy z oliwek,
                          • sól i pieprz.

                            Sposób przygotowania:

                            1. Najpierw przygotuj mięso. Pierś z kurczak dokładnie umyj, osusz i pokrój na paseczki lub w kostkę (zależnie od preferencji). Przełóż mięso do miski, dopraw pastą curry, odrobiną chili (chyba że pasta curry jest już wystarczająco ostra) oraz solą i pieprzem. Tak przygotowanego kurczaka odstaw do lodówki, żeby marynował się przynajmniej 15 minut.
                              1. Zajmij się warzywami. Marchewkę i paprykę pokrój w cienkie paseczki. Pieczarki pokrój w talarki, a cebulę posiekaj.
                                1. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć kurczaka razem z marynatą. Kiedy delikatnie się podsmaży, dodaj posiekaną cebulę, marchewkę i paprykę. Całość smaż przez kolejne kilka minut, po czym dodaj pieczarki. Duś wszystko razem, aż warzywa zmiękną. Dodaj orzechy nerkowca i podsmażaj około 5 minut.
                                  1. Kurczak podany z orzechami nerkowca będzie smakował naprawdę wyjątkowo, ale dobrze się sprawdzą także nieprażone orzechy ziemne. Gdy wszystko się ładnie zrumieni, wlej mleko kokosowe, wymieszaj i podgrzej jeszcze przez chwilę. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
                                    1. Kurczak po tajsku podawany z ryżem to klasyczna kombinacja. Ryż możesz nałożyć obok mięsa albo podać go w nasmarowanych tłuszczem miseczkach. Kurczak w mleku kokosowym po tajsku wybornie smakuje z ryżem ugotowanym na sypko. Przed podaniem posyp potrawę posiekanym szczypiorkiem oraz kolendrą. Dla dekoracji możesz też dorzucić kilka orzechów nerkowca.
                                      Zobacz film: Miodowo-musztardowe nóżki kurczaka. Źródło Dzień Dobry TVN

                                      Chrupiący kurczak w panierce po tajsku - przepis krok po kroku

                                      Masz ochotę na kurczaka chrupiącego po tajsku? Przepis jest zaskakująco prosty. Jest to danie, które przygotujesz w kilkanaście minut. Można je serwować jako danie główne albo jako przekąskę na imprezie. Żeby panierka miała piękny złoty kolor, warto wykorzystać kulinarny trik i dodać do ciasta odrobinę kurkumy.

                                      Składniki na 4 porcje:

                                      • 1 litr oleju do smażenia,
                                        • 1 podwójna pierś z kurczaka,
                                          • 400 g mąki pszennej,
                                            • 1 jajko,
                                              • 1 łyżeczka imbiru,
                                                • szczypta kurkumy,
                                                  • 1 łyżeczka ostrego curry,
                                                    • szczypta chilli,
                                                      • 250 ml wody,
                                                        • 1–2 łyżeczki sosu rybnego,
                                                          • sól i pieprz.

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            1. Najpierw przygotuj mięso. Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój w małą kostkę. Delikatnie dopraw solą i pieprzem.
                                                              1. Kurczak panierowany po tajsku swą chrupkość zawdzięcza przede wszystkim dobremu ciastu. Aby je przygotować, zmieszaj w misce mąkę, rozkłócone jajko, imbir, szczyptę kurkumy, curry, chilli, sos rybny i wodę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zmiksowana masa powinna mieć konsystencję gęstego ciasta na naleśniki, tak by dokładnie przylgnęła do każdego kawałka mięsa i zbytnio nie ściekała.
                                                                1. Na patelnię wlej olej i dobrze go rozgrzej. Zanurzaj po kolei kawałki kurczaki w cieście i wkładaj do oleju. Smaż, aż się zezłocą. Łyżką cedzakową przełóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. W ten sposób usmaż wszystkie kawałki kurczaka. Pamiętaj, że jeśli w trakcie smażenia olej za bardzo pociemnieje, warto wymienić go na nowy.
                                                                  1. Kurczak w cieście po tajsku to potrawa, którą można serwować na ciepło z ryżem i surówką z białej kapusty, ale będzie też doskonały jako zimna przekąska. Wtedy idealnie sprawdzi się azjatycki dip lub sos.

                                                                    Zobacz także:

                                                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                    Źródło zdjęcia głównego: RapidEye/Getty Images

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości