Kurczak po tajlandzku jest daniem, które ma wiele odsłon – może być słodkie, ostre, słodko-ostre lub kwaśne. Kurczak taki może być przyrządzony na chrupiąco, w panierce, lub na miękko. Najważniejsze jest, aby były w nim zawarte skarby kuchni tajskiej i mięso z kurczaka.
Zobacz też: 7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie - przepisy Darii Ładochy >>>
Danie to święci triumfy w chińskich restauracjach i barach. Można je również przygotować samodzielnie. Niestety, nie ma jednego “głównego” przepisu na tę potrawę.
Kurczak po tajlandzku
można przyrządzić na wiele różnych sposobów – kierując się indywidualnymi preferencjami lub po prostu tym, co akurat znajduje się w domowych zapasach. Oto kilka różnych przepisów na to danie.
Zobacz też: Zmiana nawyków żywieniowych z Darią Ładochą >>>
Kurczak po tajlandzku na ostro
Ten przepis przypadnie do gustu fanom cebuli, czosnku i chilli, czyli maniakom tego, co ostre i wyraziste.
Składniki:
-
cebula,
-
2 ząbki czosnku,
-
2 papryczki chilli,
-
3-4 listki świeżej kolendry,
-
łyżka brązowego cukru,
-
4 filety z piersi kurczaka,
-
250 ml mleka kokosowego,
-
limonka
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w podłużne paski grubości ok. 1 cm. Czosnek, cebulę i papryczki chilli obieramy i siekamy, a następnie podsmażamy na patelni – wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy do nich paski kurczaka. Całość smażymy, aż mięso będzie dobre. Następnie wsypujemy na patelnię łyżkę brązowego cukru i wrzucamy 3-4 posiekane liście kolendry. Smażymy razem przez 2-3 minuty. Kolejny krok to dodanie do całości szklanki mleka kokosowego. Całość zostawiamy na patelni jeszcze przez 5-7 minut, aż powstały sos zgęstnieje. Gotowe danie podajemy samodzielnie lub z ryżem (najlepiej basmati). Całość polewamy sokiem z limonki i ozdabiamy liściem rukoli.
Jak widać danie jest bardzo proste i nie zabiera dużo czasu.
Zobacz też: Daria Ładocha i kuchenne przepisy z pięciu składników >>>
Kurczak po tajlandzku w panierce
Ten przepis jest idealny dla fanów chrupania złocistego, smażonego kurczaka.
Do przygotowania go będzie potrzebny wok.
Składniki:
-
piersi z kurczaka – dowolna ilość, najlepiej 4,
-
1,5 szklanki mąki pszennej,
-
jajko,
-
szczypta kurkumy,
-
łyżeczka imbiru,
-
łyżeczka curry (może być również w wersji ostrej),
-
butelka oleju sojowego do smażenia (może być zwykły),
-
szczypta chilli lub słodkiej papryki – w zależności od preferencji,
-
szczypta soli,
-
szklanka wody,
-
kilka kropel sosu rybnego (można pominąć).
-
Olej wlewamy do woku i rozgrzewamy, tak aby nie przypalić! Piersi kurczaka kroimy na większe kostki (2x2 cm).
W oddzielnym naczyniu przygotowujemy ciasto. Mąkę łączymy z kurkumą, jajkiem, imbirem, curry i papryką. Dodajemy wodę, sos rybny i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do naleśnikowego, ale być bardziej gęste. Kawałki kurczaka wrzucamy na głęboki olej i smażymy, aż będą złociste. Następnie wyjmujemy je i kładziemy na ręczniku papierowym lub gazie, aby ociekły z tłuszczu. Kawałki kurczaka można jeść na ciepło i na zimno, z dodatkiem ryżu, sosu sojowego i surówki z białej kapusty.
Zobacz też: Obiad w 15 minut. Poznaj przepisy na jagnięcinę, chorizo z krewetkami, kurczaka z pieczarkami i zielone curry >>>
Kurczak po tajlandzku z sezamem
Składniki:
-
2 piersi z kurczaka,
-
3 papryki,
-
200 g ryżu,
-
400 ml dowolnego bulionu,
-
100 g sezamu,
-
4 ząbki czosnku,
-
2 cm świeżego imbiru,
-
olej kokosowy do smażenia,
-
dymka,
-
sól, curry do ryżu (jeśli lubimy),
-
papryczka chilli.
Piersi kurczaka kroimy w paski i podsmażamy na oleju kokosowym. Na patelnię dorzucamy cebulę, paski papryki i krótko smażymy – ważne, aby papryka była chrupiąca! Całość zdejmujemy z patelni, a wrzucamy na nią czosnek, imbir, chilli i ryż. Po przesmażeniu zalewamy wszystko bulionem i gotujemy w ten sposób ryż. Następnie na suchą patelnię sypiemy sezam i prażymy – ważne, aby nie robić tego za długo, bo stanie się gorzki. Kiedy ryż już się ugotuje, dodajemy do niego mięso i paprykę. Całość posypujemy prażonym sezamem.
Podobnie jak wyżej można przygotować kurczaka po tajlandzku z warzywami – zamiast papryki, dodajemy ulubione warzywa – pora, seler naciowy, białą kapustę, marchewkę, groszek itp.





