Przepisy kulinarne

Kurczak po tajlandzku w kilku wersjach – przepisy

Kurczak po tajlandzku jest daniem, które ma wiele odsłon – może być słodkie, ostre, słodko-ostre lub kwaśne. Kurczak taki może być przyrządzony na chrupiąco, w panierce, lub na miękko. Najważniejsze jest, aby były w nim zawarte skarby kuchni tajskiej i mięso z kurczaka.

Zobacz też: 7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie - przepisy Darii Ładochy >>>

Danie to święci triumfy w chińskich restauracjach i barach. Można je również przygotować samodzielnie. Niestety, nie ma jednego “głównego” przepisu na tę potrawę. Kurczak po tajlandzku można przyrządzić na wiele różnych sposobów – kierując się indywidualnymi preferencjami lub po prostu tym, co akurat znajduje się w domowych zapasach. Oto kilka różnych przepisów na to danie.

Zobacz też: Zmiana nawyków żywieniowych z Darią Ładochą >>>

Kurczak po tajlandzku na ostro

Ten przepis przypadnie do gustu fanom cebuli, czosnku i chilli, czyli maniakom tego, co ostre i wyraziste.

Składniki:

  •  cebula,
  •  2 ząbki czosnku,
  •  2 papryczki chilli,
  •  3-4 listki świeżej kolendry,
  •  łyżka brązowego cukru,
  •  4 filety z piersi kurczaka,
  •  250 ml mleka kokosowego,
  •  limonka

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w podłużne paski grubości ok. 1 cm. Czosnek, cebulę i papryczki chilli obieramy i siekamy, a następnie podsmażamy na patelni – wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy do nich paski kurczaka. Całość smażymy, aż mięso będzie dobre. Następnie wsypujemy na patelnię łyżkę brązowego cukru i wrzucamy 3-4 posiekane liście kolendry. Smażymy razem przez 2-3 minuty. Kolejny krok to dodanie do całości szklanki mleka kokosowego. Całość zostawiamy na patelni jeszcze przez 5-7 minut, aż powstały sos zgęstnieje. Gotowe danie podajemy samodzielnie lub z ryżem (najlepiej basmati). Całość polewamy sokiem z limonki i ozdabiamy liściem rukoli.
Jak widać danie jest bardzo proste i nie zabiera dużo czasu.

Zobacz też: Daria Ładocha i kuchenne przepisy z pięciu składników >>>

Kurczak po tajlandzku w panierce

Ten przepis jest idealny dla fanów chrupania złocistego, smażonego kurczaka.
Do przygotowania go będzie potrzebny wok.

Składniki:

  • piersi z kurczaka – dowolna ilość, najlepiej 4,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • jajko,
  • szczypta kurkumy,
  • łyżeczka imbiru,
  • łyżeczka curry (może być również w wersji ostrej),
  • butelka oleju sojowego do smażenia (może być zwykły),
  • szczypta chilli lub słodkiej papryki – w zależności od preferencji,
  • szczypta soli,
  • szklanka wody,
  • kilka kropel sosu rybnego (można pominąć).
  • Olej wlewamy do woku i rozgrzewamy, tak aby nie przypalić! Piersi kurczaka kroimy na większe kostki (2x2 cm).

W oddzielnym naczyniu przygotowujemy ciasto. Mąkę łączymy z kurkumą, jajkiem, imbirem, curry i papryką. Dodajemy wodę, sos rybny i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do naleśnikowego, ale być bardziej gęste. Kawałki kurczaka wrzucamy na głęboki olej i smażymy, aż będą złociste. Następnie wyjmujemy je i kładziemy na ręczniku papierowym lub gazie, aby ociekły z tłuszczu. Kawałki kurczaka można jeść na ciepło i na zimno, z dodatkiem ryżu, sosu sojowego i surówki z białej kapusty.

Zobacz też: Obiad w 15 minut. Poznaj przepisy na jagnięcinę, chorizo z krewetkami, kurczaka z pieczarkami i zielone curry >>>

Kurczak po tajlandzku z sezamem

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 3 papryki,
  • 200 g ryżu,
  • 400 ml dowolnego bulionu,
  • 100 g sezamu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 cm świeżego imbiru,
  • olej kokosowy do smażenia,
  • dymka,
  • sól, curry do ryżu (jeśli lubimy),
  • papryczka chilli.

Piersi kurczaka kroimy w paski i podsmażamy na oleju kokosowym. Na patelnię dorzucamy cebulę, paski papryki i krótko smażymy – ważne, aby papryka była chrupiąca! Całość zdejmujemy z patelni, a wrzucamy na nią czosnek, imbir, chilli i ryż. Po przesmażeniu zalewamy wszystko bulionem i gotujemy w ten sposób ryż. Następnie na suchą patelnię sypiemy sezam i prażymy – ważne, aby nie robić tego za długo, bo stanie się gorzki. Kiedy ryż już się ugotuje, dodajemy do niego mięso i paprykę. Całość posypujemy prażonym sezamem.

Podobnie jak wyżej można przygotować kurczaka po tajlandzku z warzywami – zamiast papryki, dodajemy ulubione warzywa – pora, seler naciowy, białą kapustę, marchewkę, groszek itp.

Co sądzisz o tym artykule?
59
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0