Kurczak po syczuańsku – pomysł na danie z orzechami i nie tylko

Kurczak po syczuańsku w brązowej misce
Fot. rudisill / Getty Images
Kurczak po syczuańsku to kwintesencja chińskiej kuchni i idealne danie dla wielbicieli azjatyckich smaków. Dowiedz się, jak przyrządzić tradycyjnego kurczaka po syczuańsku z orzechami i nowoczesną wersję tej potrawy z selerem naciowym.

Kuchnia syczuańska jest jedną z bardziej znanych kuchni regionalnych w Chinach. Jej styl i smak są związane z dusznym i wilgotnym klimatem tego regionu, co sprzyja upodobaniu do bardzo pikantnego jedzenia. W opinii mieszkańców Syczuanu ostre potrawy wyciągają wilgoć z ciała i przywracają zachwianą przez klimat równowagę między yin i yang .

Smażenie syczuańskich dań polega na pozbawieniu mięsa nadmiaru wody, dzięki czemu robi się chrupiące, ale nie suche. Poznaj przepis na kurczaka po syczuańsku – pyszne, soczyste mięso w pikantnym warzywnym sosie. Wypróbuj tradycyjną wersję z orzechami oraz bardziej nowoczesną z selerem naciowym.

Kurczak po syczuańsku – oryginalny przepis

Kurczak po syczuańsku z orzechami jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy świeże mięso, warzywa, garść orzechów i orientalne przyprawy, aby wyczarować pyszne danie.

Składniki na 4 porcje:

· podwójna pierś z kurczaka,

· duża czerwona papryka,

· mała cebula,

· 2 ząbki czosnku,

· pół pęczka dymki,

· 2 garście orzechów ziemnych,

· 2 marchewki,

· 2 łyżki sosu sojowego,

· 1 cm świeżego korzenia imbiru,

· 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

· 2 łyżeczki miodu,

· sól i pieprz,

· łyżka słodkiej mielonej papryki,

· szczypta papryczki chilli,

· łyżka mąki kukurydzianej,

· łyżka mąki ziemniaczanej,

· olej rzepakowy,

· kolendra.

Sposób przygotowania:

Najpierw dokładnie umyj mięso – to bardzo ważna czynność, o której nie można zapomnieć. Następnie osusz je i pokrój w grube paski. Zanurz mięso w marynacie przygotowanej z sosu sojowego, chilli, papryki mielonej, mąki kukurydzianej oraz szczypty pieprzu i soli. Odstaw je przynajmniej na pół godziny. W tym czasie zajmij się warzywami. Paprykę, cebulę, dymkę oraz marchewki pokrój w cienkie paseczki. Im staranniej je posiekasz, tym ciekawiej będzie się prezentował na talerzu kurczak syczuański .

W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz i wrzuć zamarynowanego kurczaka. Kiedy się delikatnie zrumieni, dodaj posiekaną cebulę, dymkę i rozgnieciony czosnek. Po kilku minutach dorzuć paprykę, marchewkę i orzechy. Całość smaż razem kolejne kilka minut.

Kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą, zalej całość szklanką wody. Następnie dodaj miód, starty imbir i koncentrat pomidorowy. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość, aż warzywa zmiękną. Dopraw kurczaka po syczuańsku odrobiną soli i szczyptą pieprzu, a na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną, mieszając cały czas energetycznie.

Oryginalny przepis podpowiada, aby kurczaka po syczuańsku serwować z kolendrą i posiekaną dymką. Smakuje wybornie zarówno z ryżem, jak i z makaronem ryżowym.

Zobacz film: Kurczak na trzy sposoby. Źródło Dzień Dobry TVN

Kurczak po syczuańsku z selerem naciowym

To przepis na kurczaka po syczuańsku w nowej odsłonie. Zawsze warto eksperymentować z kuchnią azjatycką.

Składniki na 2 porcje:

· podwójna pierś z kurczaka,

· 4 łodygi selera naciowego,

· czerwona cebula,

· pół małego pęczka dymki,

· 50 ml oleju arachidowego,

· papryczki chili (ich ilość zależy od pożądanej ostrości potrawy),

· łyżeczka pieprzu syczuańskiego,

· łyżka półwytrawnego wina ,

· łyżka sosu sojowego,

· łyżka oleju sezamowego,

· sól.

Sposób przygotowania:

Umyj i pokrój mięso w kosteczkę. Pokrój seler naciowy na średniej grubości paseczki, posiekaj cebulę, dymkę i papryczki chilli, a czerwoną paprykę pokrój w piórka.

Rozgrzej w woku olej arachidowy, wrzuć kurczaka i smaż kilka minut na dużym ogniu. Kiedy z mięsa odparuje woda, przygaś nieco ogień, dodaj cebulę, dymkę i papryczki chili. Dopraw pieprzem syczuańskim oraz odrobiną soli.

Kiedy całość się podsmaży, wlej wino oraz sos sojowy i smaż kolejne 10 minut, aż płyn odparuje, a mięso zrobi się chrupkie. Następnie dodaj pokrojony seler naciowy oraz czerwoną paprykę. Całość podsmażaj przez chwilę, aż warzywa delikatnie zmiękną. Na koniec dodaj olej sezamowy i smaż, mieszając, jeszcze około minuty. Kurczak po syczuańsku z selerem naciowym jest już prawie gotowy. Najlepiej podawać go z białym sypkim ryżem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości