Kurczak po niemiecku – sposoby na pyszne i pożywne danie obiadowe

Pałka kureczka w dłoniach mężczyzny
Fot. Katarína Mittáková / EyeEm / Getty Images
Kuchnia niemiecka słynie z wybornych mięs. Najczęściej przygotowywana jest wieprzowina i wołowina, a także dziczyzna. Jednak znajdzie się również coś dla miłośników lżejszych dań – kurczak po niemiecku.

Sposobów na przygotowanie kurczaka po niemiecku jest kilka. Możesz wybrać tradycyjną wersję kurczaka z kapustą zapiekanego w piekarniku, potrawkę z kurczaka lub odmienić nieco inne przepisy kuchni niemieckiej, zastępując mielone mięso wieprzowo-wołowe drobiowym. Sprawdź, jak smakuje taki kurczak. Niemiecki sposób przygotowania na pewno pomoże odkryć nam nowe smaki.

Kurczak zapiekany z kapustą

Jedną z najczęściej przygotowywanych potraw z drobiu w Niemczech jest kurczak zapiekany z kapustą. Do przygotowania kurczaka po niemiecku według podstawowego przepisu będziemy potrzebować:

· pałek z kurczaka (ilość dobieramy do liczby osób, dla których będziemy przygotowywać to danie),

· około 250 g kiszonej kapusty,

· cebuli, kminku (około ½ łyżeczki),

· soli i pieprzu.

Kurczaka możemy doprawić jeszcze mieloną czerwoną papryką, kurkumą, czosnkiem lub zdecydować się na gotową mieszankę przypraw do mięsa drobiowego.

Przygotowanie:

Kurczaka można przyprawić nieco wcześniej, aby mięso zdążyło przejść smakiem i aromatem przypraw. Następnie drobno kroimy cebulę i delikatnie ją podsmażamy. Kiedy już się zeszkli, dodajemy drobno posiekaną i odsączoną z soku kiszoną kapustę i razem smażymy przez kilka minut. Do kapusty dodajemy kminek, sól oraz pieprz, według własnego uznania.

Podsmażoną kapustę przekładamy do lekko posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Na niej układamy pałki z kurczaka. Wszystko przykrywamy i wkładamy do piekarnika ustawionego na ok. 180 stopni. Danie należy piec około godziny. Przed końcem pieczenia zdjąć przykrycie z naczynia. To pozwoli przyrumienić skórkę z kurczaka.

Zapiekany w kapuście kurczak po niemiecku – przepis w wersji light

Jeżeli tradycyjna wersja tej potrawy jest za „ciężka”, możemy pokusić się o jej małą modyfikację. Zamiast pałek z kurczaka ze skórą, możemy wybrać piersi z kurczaka. Jest to mięso chudsze, a co za tym idzie, nie obciąża tak bardzo układu trawiennego. Oprócz tego zamiast kiszonej kapusty możemy wybrać świeżą, zarówno białą, jak i pekińską.

Przygotowanie:

W tym przypadku najpierw przyprawiamy mięso i podsmażamy na patelni. Następnie szatkujemy kapustę, chwilę podsmażamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na kapuście układamy pokrojone piersi z kurczaka i całość zalewamy bulionem.

Ta wersja dania jest też o wiele szybsza w przygotowaniu – mięso i kapustę należy zapiekać około 35 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.

Zarówno w jednym, jak i w drugim przypadku doskonałym dodatkiem do tego dania będą różnego rodzaju kluski. Możemy wybrać np. kluski śląskie, gotowane kopytka lub pyzy bez farszu.

Zobacz film: Kurczak na trzy sposoby. Źródło Dzień Dobry TVN

Potrawka z kurczaka w stylu niemieckim

W kuchni niemieckiej bardzo popularne są potrawki z kurczaka. Jeden z klasycznych przepisów pozwala przygotować potrawkę z kurczaka w białym sosie na bazie jasnej zasmażki podawanej z ryżem.

Składniki na 2 porcje:

· podwójna pierś lub 2 udka,

· około 500 ml bulionu,

· ok. 120 g ryżu,

· 1 cebula,

· 1 ząbek czosnku,

· 2-3 marchewki,

· 75 g masła,

· 60 g mąki,

· 100 ml śmietany,

· odrobina oleju do smażenia,

· przyprawy i zioła: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek i majeranek.

Do potrawki można dodać też inne ulubione przyprawy i warzywa np. zielony groszek, brokuły czy cukinię.

Przygotowanie:

Mięso gotujemy we wcześniej przygotowanym bulionie, aż będzie miękkie. Do tej potrawy można też wykorzystać mięso, na bazie którego przygotowuje się rosół. Kiedy mięso się gotuje, możemy przygotować ryż – najprościej jest wykorzystać ryż w torebkach.

W międzyczasie możemy przygotować warzywa, które dodamy do potrawki. Marchew należy pokroić w drobną kostkę, czosnek i cebulę posiekać na małe kawałki. W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju i wrzucamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Podsmażamy kilka minut. Dodajemy marchewkę i dusimy kolejnych kilka minut. Po tym czasie zmniejszamy ogień i dodajemy odsączone z rosołu mięso podzielone na mniejsze cząstki. Dodajemy przyprawy i zioła i zalewamy częścią bulionu. Wszystko ma się dusić około 15 minut na małym ogniu. Wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy. Kiedy ilość płynu w garnku zmniejszy swoją objętość, możemy przygotować sos na bazie zasmażki.

Do tego sosu potrzebna będzie jasna zasmażka, czyli przygotowywana bardzo krótko. Na patelni rozgrzewamy masło i po jego rozpuszczeniu dodajemy mąkę. Gdy się lekko zrumieni, dodajemy odrobinę śmietany. Kiedy mieszanka uzyska gładką konsystencję, wlewamy odrobinę ciepłego sosu z garnka. Takie działanie pozwoli uniknąć powstania grudek mąki w potrawie. Tak powstałą bazę doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem, następnie łączymy z kurczakiem i ryżem. Gotujemy jeszcze chwilę i podajemy w głębokich talerzach. Danie można podawać z grzankami czosnkowymi.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości