Pierś z kurczaka po cygańsku, czyli wariacje na temat drobiu

Kawałki kurczaka w sosie
Ivan / Getty Images
Źródło: Moment RF
Mięsem najczęściej spożywanym w Polsce jest drób, który charakteryzuje się niską zawartością tkanki tłuszczowej oraz dużą ilością białka, będącego podstawowym budulcem naszych mięśni. Filet z kurczaka po cygańsku to doskonały pomysł na oryginalną potrawę. Połączenie mięsa oraz śliwek gwarantuje apetyczny aromat i niepowtarzalny smak.

Co ciekawe, nie tylko filety świetnie sprawdzą się w tym przepisie. Pałki z kurczaka po cygańsku to murowany hit każdej domowej imprezy. Mają wyrazisty smak i charakterystyczny aromat. Przygotowanie potrawy nie zajmuje zbyt wiele czasu, dlatego nawet mało doświadczony kucharz z pewnością sobie z tym poradzi. Poznaj trzy przepisy na kurczaka po cygańsku .

Kotlet po cygańsku z kurczaka

Do przygotowania dania dla 4 osób potrzebne będą następujące składniki:

· 4 dorodne filety z kurczaka,

· 2 duże marchewki,

· 3 cebule,

· 3 czubate łyżki startego sera żółtego (najlepiej parmezanu, ale może być dowolny ser),

· 2 łyżki majonezu,

· przyprawy (zioła prowansalskie, sól, pieprz i słodka papryka).

Kotlety cygańskie z kurczaka są średniej grubości, dlatego należy ostrożnie rozbijać mięso. Po umyciu i osuszeniu każdy kawałek mięsa przyprawiamy według własnego uznania. Następnie wkładamy je do woreczka foliowego i rozbijamy na grubość około 1,5-2 cm. Mięso wkładamy do lodówki na 15 minut.

Marchewki kroimy w cienkie plastry, a cebule w średniej wielkości piórka. Układamy warzywa w żaroodpornym naczyniu i posypujemy odrobiną soli, ziołami prowansalskimi oraz słodką papryką. Na warzywach kładziemy kotlety i smarujemy je majonezem (można użyć wersji light). Na koniec posypujemy startym serem i całość przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy godzinę. Po tym czasie filety z kurczaka po cygańsku są gotowe do podania.

Placek po cygańsku z kurczakiem

Do przygotowania dania dla 3 osób potrzebne będą następujące składniki:

· 2 filety z piersi kurczaka,

· 2 cebule,

· 4 pomidory,

· 3 papryki (czerwona, żółta i zielona),

· 1 opakowanie sosu salsa,

· 5 łyżek śmietany 12%,

· 4 duże ziemniaki,

· 1 jajko,

· 2 łyżki mąki,

· sól i pieprz,

· olej do smażenia (np. z pestek winogron lub rzepakowy).

Piersi kurczaka kroimy w drobną kostkę i doprawiamy solą oraz pieprzem według uznania. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy mięso, aż lekko się przyrumieni. Cebulę kroimy w cienkie plasterki i dorzucamy do kurczaka. Całość intensywnie mieszamy i smażymy około 5 minut.

Pomidory po sparzeniu wrzątkiem obieramy ze skóry, drobno kroimy i dodajemy do kurczaka i cebuli. Następnie dodajemy papryki pokrojone na małe kawałki. Przykrywamy patelnię i dusimy całość, aż papryka będzie miękka.

Sos salsa mieszamy ze śmietaną i stopniowo dodajemy do farszu na patelni. Całość dusimy jeszcze około 4 minut.

Obieramy ziemniaki i ścieramy je na tarce. Dodajemy mąkę, rozkłócone jajko, szczyptę soli oraz pieprzu i dokładnie wszystko mieszamy. Na drugiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wlewamy 3-4 łyżki ziemniaczanej masy, tak by powstał dość duży placek. Smażymy 2-3 minuty z każdej strony, aż się zrumieni. W ten sam sposób smażymy placki z pozostałej masy. Nakładamy farsz i możemy serwować placek po cygańsku z kurczakiem .

Udka z kurczaka po cygańsku

W tym przepisie możemy użyć całych udek lub tylko pałek. Wtedy będą to pałki z kurczaka po cygańsku . Do przygotowania dania dla 5 osób potrzebne będą następujące składniki:

· 5 udek kurczaka (razem z podudziami) lub 10 pałek,

· 2 cebule,

· 10 suszonych śliwek,

· ½ szklanki powideł śliwkowych,

· ½ szklanki pikantnego keczupu,

· 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,

· ¾ szklanki wody,

· przyprawy (sól, pieprz i słodka papryka),

· klarowane masło do smażenia.

Jeśli mamy udka w całości, oddzielamy udka od podudzi. Mięso myjemy i osuszamy. Każdy kawałek przyprawiamy solą, pieprzem i papryką według uznania. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło i smażymy mięso, aż skórka będzie lekko złocista. Następnie przekładamy całość do żaroodpornego naczynia.

W rondlu roztapiamy jeszcze 50 g masła, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i smażymy, aż się delikatnie zeszkli. Kroimy suszone śliwki na małe kawałki i dorzucamy do cebuli. Następnie dodajemy powidła śliwkowe, keczup, koncentrat pomidorowy i wodę. Śliwki i powidła nadadzą daniu niesamowity smak i aromat. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy, aż sos zgęstnieje.

Gorącym sosem zalewamy kurczaka w naczyniu i wstawiamy pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 180oC. Pieczemy około godziny, a 10-15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę, by sos dodatkowo zgęstniał.

Kurczak po cygańsku ze śliwkami doskonale sprawdzi jako obiad lub kolacja. W kwestii dodatków mamy pełną swobodę, możemy ugotować ziemniaki, ryż (biały lub brązowy) albo kaszę jęczmienną. Przygotowanie danie nie wymaga zbyt wiele czasu, a składniki są łatwo dostępne w większości sklepów. Pierś kurczaka po cygańsku polecana jest szczególnie tym, którym znudziły się tradycyjne kotlety.

Zobacz film: Kotlety nie muszą być nudne.

Zobacz film: Kotlety nie muszą być nudne. Źródło: Dzień Dobry TVN

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło zdjęcia głównego: Moment RF

podziel się:

Pozostałe wiadomości