Kurczak pieczony na kilka sposobów. Poznaj przepisy Ani Starmach

Jak długo należy piec kurczaka? Zrób to według przepisów Ani Starmach. Zobacz, jak w prosty sposób przygotować smaczny obiad i skorzystaj z pomysłów na to, jak wykorzystać resztki mięsa.

Kurczak pieczony najprostszy

Składniki:

  • kurczak
    • 3 ząbki czosnku
      • 2 łyżki tymianku
        • 4 łyżki oliwy
          • pół łyżeczki soli
            • pieprz

              Przygotowanie:

              Czosnek posiekaj, wymieszaj z tymiankiem oliwą sola i pieprzem. Powstałą mas a natrzyj kurczaka. Piecz 80 minut w temperaturze 180 stopni

              Kurczak pieczony z masłem czosnkowym i warzywami

              Składniki:

              • kurczak

                Masło:

                • 100 g masła
                  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
                    • 1 łyżka ziół prowansalskich
                      • sól, pieprz
                        • 1 cytryna

                          Pieczone warzywa:

                          • 5 ziemniaków
                            • 1 batat
                              • 2 pietruszki
                                • 2 marchewki

                                  Przygotowanie:

                                  Składniki masła wymieszaj. Masłem natrzyj kurczaka, do środka włóż połówki cytryny

                                  Warzywa obierz i pokrój w mniejsze kawałki, przełóż do naczynia żaroodpornego, ułóż na warzywach kurczaka, piecz 1,5 h w temperaturze 180 stopni.

                                  Bartosz Krupa/East News

                                  Sałatka z kurczakiem

                                  • resztki pieczonych warzyw i kurczaka
                                    • garść sałaty i rukoli
                                      • 2 łyżki orzeszków piniowych
                                        • łyżeczka czarnuszki lub maku
                                          • kawałek koziego sera

                                            Dressing:

                                            • 2 łyżki oliwy
                                              • pół łyżeczki soku z cytryny
                                                • 1 łyżeczka miodu
                                                  • sól, pieprz

                                                    Przygotowanie:

                                                    Sałaty wymieszaj z warzywami i mięsem. Składniki dressingu wymieszaj, połącz go z sałatką. Dodaj pokruszony ser kozi. Do sałatki dodaj podprażone orzeszki i czarnuszkę lub mak

                                                    Bartosz Krupa/East News

                                                    Ziołowy pęczak z kurczakiem

                                                    • resztki kurczaka
                                                      • szklanka ugotowanego pęczaku
                                                        • 70 g sera feta
                                                          • 2 łyżki pestek granata
                                                            • garść orzechów włoskich

                                                              Zioła:

                                                              • bazylia
                                                                • pietruszka
                                                                  • koperek
                                                                    • kolendra

                                                                      Dressing:

                                                                      • 2 łyżki oliwy
                                                                        • 1 łyżeczka miodu
                                                                          • pół łyżeczki soku z cytryny

                                                                            przygotowanie:

                                                                            Zioła posiekaj, wymieszaj z pęczkiem i pokrojonym kurczakiem. Do sałatki dodaj pestki garnata, fetę oraz orzechy. Całość skrop dressingiem (po prostu wymieszaj wszystkie składniki).

                                                                            Bartosz Krupa/East News

                                                                            Najlepsze kanapki z kurczakiem

                                                                            • resztki kurczaka
                                                                              • 4 kromki chleba razowego
                                                                                • 2 łyżki domowego majonezu
                                                                                  • łyżeczka musztardy
                                                                                    • awokado
                                                                                      • czerwona cebula
                                                                                        • kilka liści sałaty
                                                                                          • pomidor
                                                                                            • kulka mozzarelli

                                                                                              Przygotowanie:

                                                                                              Kromki posmaruj majonezem i musztardą. Dodaj kurczaka oraz resztę pokrojonych składników. Kanapka jest wspaniała też na ciepło (tylko wtedy nie używaj sałaty).

                                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                              Zobacz też:

                                                                                              Masło i chleb. Poznaj domowe przepisy

                                                                                              Na przeziębienie pyszne dania z białych warzyw

                                                                                              Smalec z fasoli i bolognese z kalafiora - sprawdź przepisy Piotra Kucharskiego na dania a'la mięsne

                                                                                              Autor: Jola Marat

                                                                                              podziel się:

                                                                                              Pozostałe wiadomości