Jak długo należy piec kurczaka? Zrób to według przepisów Ani Starmach. Zobacz, jak w prosty sposób przygotować smaczny obiad i skorzystaj z pomysłów na to, jak wykorzystać resztki mięsa.
Kurczak pieczony najprostszy
Składniki:
kurczak
3 ząbki czosnku
2 łyżki tymianku
4 łyżki oliwy
pół łyżeczki soli
pieprz
Przygotowanie:
Czosnek posiekaj, wymieszaj z tymiankiem oliwą sola i pieprzem. Powstałą mas a natrzyj kurczaka. Piecz 80 minut w temperaturze 180 stopni
Warzywa obierz i pokrój w mniejsze kawałki, przełóż do naczynia żaroodpornego, ułóż na warzywach kurczaka, piecz 1,5 h w temperaturze 180 stopni.
Bartosz Krupa/East News
Sałatka z kurczakiem
resztki pieczonych warzyw i kurczaka
garść sałaty i rukoli
2 łyżki orzeszków piniowych
łyżeczka czarnuszki lub maku
kawałek koziego sera
Dressing:
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz
Przygotowanie:
Sałaty wymieszaj z warzywami i mięsem. Składniki dressingu wymieszaj, połącz go z sałatką. Dodaj pokruszony ser kozi. Do sałatki dodaj podprażone orzeszki i czarnuszkę lub mak
Bartosz Krupa/East News
Ziołowy pęczak z kurczakiem
resztki kurczaka
szklanka ugotowanego pęczaku
70 g sera feta
2 łyżki pestek granata
garść orzechów włoskich
Zioła:
bazylia
pietruszka
koperek
kolendra
Dressing:
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
pół łyżeczki soku z cytryny
przygotowanie:
Zioła posiekaj, wymieszaj z pęczkiem i pokrojonym kurczakiem. Do sałatki dodaj pestki garnata, fetę oraz orzechy. Całość skrop dressingiem (po prostu wymieszaj wszystkie składniki).
Bartosz Krupa/East News
Najlepsze kanapki z kurczakiem
resztki kurczaka
4 kromki chleba razowego
2 łyżki domowego majonezu
łyżeczka musztardy
awokado
czerwona cebula
kilka liści sałaty
pomidor
kulka mozzarelli
Przygotowanie:
Kromki posmaruj majonezem i musztardą. Dodaj kurczaka oraz resztę pokrojonych składników. Kanapka jest wspaniała też na ciepło (tylko wtedy nie używaj sałaty).
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.