Przepisy kulinarne

Kurczak, królik i dorsz atlantycki

... czyli wiosenny, lekki obiad w wykonaniu mistrza Andrzeja Polana, który w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował królika w białym winie i śmietanie, domowe papardelle z sosem z kurczaka i brokułów oraz rybę kąpaną w warzywach. Skorzystajcie z przepisów Andrzeja!

Zdjęcie: Jan Bielecki/ East News

Królik w białym winie i śmietanie
Składniki:
6 króliczych skoków
2 cebule
150 ml białego wina
8 młodych ziemniaków
olej z czosnkiem i bazylią
150 ml śmietany 36%           
rozmaryn świeży, tymianek świeży
marchew, pietruszka, seler
Sól, pieprz czarny

Przygotowanie:
Mięso królika marynujemy w pokrojonych warzywach, pieprzu, soli, świeżych ziołach. Na patelni rozgrzewamy olej z czosnkiem i bazylią, przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy mięso królika wraz z warzywami oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażamy na złoty kolor. Po podsmażeniu do królika dodajemy wino, świeże zioła, smażymy i odparowujemy. Podlewamy bulionem i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę, gotujemy do uzyskania odpowiedniej gęstości.

Domowe papardelle, sos z kurczaka i brokułów
Składniki:
200 g mąki razowej
200 g mąki pszennej
4 jajka
2 łyżki oleju z bazylią

Przygotowanie:
Z mąki pszennej, żytniej, jajek, ciepłej wody oraz oleju kujawskiego z bazylią, szczypty soli przygotowujemy ciasto makaronowe, rozwałkowujemy i kroimy w paski 1,5cm szerokości. Makaron rozsypujemy na posypanej mąką stolnicy i lekko przesuszamy.

4 udka kurczaka
150 ml białego wina
1 biała rzodkiew
2 sztuik świeżych brokułów
2 cebule
10 młodych marchewek
świeży rozmaryn, szałwia świeża
Oliwa z czosnkiem, bazylią i pomidorami suszonymi
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Skórę z udek zdejmujemy i wstawiamy do piekarnika, pieczemy na mocno złoty kolor. Mięso oddzielamy od kości, kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kujawski z czosnkiem, bazylią i pomidorami suszonymi, dodajemy pokrojoną cebulę. Smażymy chwilę, dodajemy pokrojoną drobno marchewkę, białą rzodkiew, świeży rozmaryn i szałwię. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka, zalewamy winem, jeszcze sól, pieprz i dusimy do miękkości. W trakcie dodajemy upieczone na złoty kolor skórki z kurczaka. Brokuły gotujemy i dodajemy do sosu z kurczaka. Makaron gotujemy dodajemy do sosu, mieszamy i zajadamy się.

Ryba kąpana w warzywach
Składniki:
500 g filetu z dorsza atlantyckiego       
200 ml  wody
200 ml białego wina
Olej z czosnkiem
1 opakowanie pomidorków cherry
4 łodygi selera naciowego
1 pęczek młodej marchewki
4 ziemniaki
100 g czarnych oliwek
natka pietruszki , liść laurowy
sól, pieprz biały

Przygotowanie:
Rybę kroimy w nieduże porcje. Na patelnię wlewamy olej z czosnkiem, wodę, wino białe. Podgrzewamy, dodajemy pokrojone w plastry cienkie ziemniaki, pozostałe warzywa i rybę. Pomidory cherry przekrawamy i kładziemy przecięciem do patelni. Gotujemy rybę do miękkości, wyjmujemy ją, a sos gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie i sos zgęstnieje. Rybę podajemy na warzywach, polewamy sosem i olejem kujawskim z czosnkiem.

Wejdź także na: kulinarni.pl

Co sądzisz o tym artykule?
81
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0