Pyszne, wigilijne potrawy dla dzieci

Potrawy wigilijne dla dzieci. Jakie dania przygotować, aby smakowały najmłodszym członkom rodziny? Jaką zupę i jakie danie główne ugotować na kolację wigilijną, aby dzieci zjadły je ze smakiem? Daria Ładocha ma dla Was kilka przepisów na wigilijne potrawy w wersji dla najmłodszych!

Zobacz też: Przepisy na tradycyjny bigos, kapustę wigilijną i paszteciki z pieczarkami >>>

Przepis: Buraczkowa na słodko

Składniki:

  • 3 ugotowane lub upieczone buraki
    • 2 łyżki żurawiny
      • szczypta cynamonu
        • 4 łyżki malin
          • 4 łyżki jeżyn
            • 1 puszka mleka kokosowego
              • sok z cytryny
                • sól, pieprz
                  • 4 łyżki płatków migdałowych

                    Przygotowanie:

                    Przepis: ryba w migdałowej panierce

                    Składniki:

                    • 500 g sandacza
                      • 2 jajka
                        • miseczka mielonych pistacji
                          • miseczka płatków migdałowych
                            • olej kokosowy do smażenia

                              Rybę pokrój jak na paluszki rybne. Panieruj w jajku oraz pistacjach lub migdałach. Smaż na złoty kolor na oleju kokosowym.

                              Zobacz też: Przepis na rybę po węgiersku – śledź czy dorsz? >>>

                              Przepis: ryba na parze w pomidorach i ananasie z orzechami nerkowca

                              Składniki:

                              • 600 g polędwicy z dorsza
                                • sok z cytryny
                                  • 0,6 kg pomidorów bez skórki
                                    • ½ ananasa
                                      • 1 łyżka miodu
                                        • sól
                                          • szczypta słodkiej papryki
                                            • 4 łyżki orzechów nerkowca
                                              • 1 łyżka masła klarowanego
                                                • 1 czerwona cebula drobno posiekana

                                                  Przygotowanie:

                                                  Dorsza zawiń w folię i skrop cytryną. Ugotuj na parze około 20 minut. W rondelku rozpuść masło klarowane. Dodaj cebulkę i zeszklij. Następnie dodaj pomidory oraz ananasa i duś pod przykryciem około 30 minut. Dopraw solą i pieprzem oraz słodką papryką. Na koniec dodaj miodu. Rybę odwiń z folii i podawaj z ananasowo - pomidorowym sosem.

                                                  Zobacz też: Siostra Aniela i sernik, o którym krążą legendy. Przepis! >>>

                                                  Przepis: sernik kakaowo-czekoladowy na spodzie z masła orzechowego

                                                  Składniki spód:

                                                  • 300 g owsianych ciasteczek
                                                    • 2 łyżki masła orzechowego
                                                      • 40 g rozpuszczonego masła

                                                        Składniki na masę serową:

                                                        • 750 g mascarpone
                                                          • ½ szklanki cukru drobnego
                                                            • 1 budyń waniliowy
                                                              • 1 cukier waniliowy
                                                                • 100 g czekolady
                                                                  • 2 łyżki mleka
                                                                    • 3 łyżki kakao
                                                                      • 1 jajko
                                                                        • Do dekoracji:
                                                                          • bita śmietana
                                                                            • świeże truskawki
                                                                              • świeże maliny
                                                                                • liście mięty
                                                                                  • orzechy włoskie

                                                                                    Przygotowanie:

                                                                                    Herbatniki dokładnie pokrusz i połącz z masłem orzechowym oraz masłem. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na papier przygotowany spód. Ładnie go uklep i wstaw do lodówki. Następnie do miski włóż mascarpone, cukier, cukier waniliowy i budyń i całość wymieszaj mikserem. Obok rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę, dodaj mleko, kakao i całość wymieszaj. Przełóż masę do masy serowej i dodaj jajko. Zmiksuj na wolnych obrotach. Masę przelej do tortownicy i piecz 40 minut do suchego patyczka. Udekoruj bitą śmietaną i owocami i orzechami włoskimi.

                                                                                    Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                    podziel się:

                                                                                    Pozostałe wiadomości