Mówimy Stany Zjednoczone – myślimy hot-dog. Japonia – sushi, Włochy – pizza. Pasjonat podróży - syn Małgorzaty Pieczyńskiej - Victor Wróblewski rzucił studia i zajął się pomaganiem Indianom w Ameryce Środkowej. W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy go razem mamą.

Ceviche
Składniki:
500g bardzo dobrej jakości ryby o zwięzłym białym mięsie
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
sok z 4 limonek
sok z 4 cytryn
sok z 1 pomarańczy
2 papryczki chili
2 łyżeczki tabasco
2 pęczki świeżej kolendry
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1 czerwona cebula
100g pomidorków koktajlowych
duże liście sałaty
1/2 papryczki czerwonej
garść kiełków rzodkiewki (lub innych drobnych)
1 miękkie avocado

Sposób przygotowania:
1. Rybę pokroić w 1cm kostkę
2. W małej misce wymieszać sok z limonki, ziarna kolendry, sól, pieprz oraz papryczki chili
3. Rybę przełożyć do wysokiego zamykanego pojemnika, zalać sokiem z przyprawami, delikatnie wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki. Ryba powinna być całkowicie przykryta sokiem
4. W międzyczasie posiekać drobno cebulę, paprykę i kolendrę i odstawić do lodówki
5. Pomidorki przekroić na połówki
6. Avocado obrać ze skórki, wyjąć pestkę i pokroić w paski o szerokości 1cm
6. Wyjąć rybę z lodówki i odsączyć z zalewy, a następnie wymieszać z pokrojonymi warzywami i posiekaną kolendrą
7. Wymieszane składniki ułożyć na liściach sałaty, doprawić do smaku solą pieprzem i tabasco, udekorować kiełkami, podawać z avocado

Chłodnik z avocado i ogórka
Składniki:
1 długi ogórek
2 dojrzałe avocado
1 limonka
1 cytryna
1/4 pęczka kolendry
1 papryczka jalapeno
500 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
1 pęczek szczypiorku
20g prażonych pestek dyni lub słonecznika
100g pomidorów koktajlowych

Sposób przygotowania:
1. W mikserze zmiksować avocado, ogórka, limonkę, skórkę z cytryny, papryczkę jalapeno, jogurt naturalny, sól
2. Na patelni uprażyć pestki na złoty kolor
3. Pomidory koktajlowe pokroić na połówki
4. Kolendrę i szczypior posiekać
5. Dodać kolendrę i szczypior do zupy i wymieszać
6. Podawać w głębokim talerzu udekorowane połówkami pomidorków koktajlowych oraz pestkami dyni

Curtido
Składniki
1/4 główki dużej młodej kapusty
2 marchewki
1 biała cebula
1 papryczka jalapeno
100ml octu jabłkowego
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki ziaren kminku
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki chili
100ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszać wodę, ocet jabłkowy, sól, oregano, kminek, liście laurowe, chili, cukier
2. Młodą kapustę poszatkować w paski o długości 4cm i szerokości 2-3mm
3. Cebulę pokroić w drobne piórka
4. Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
5. Wymieszać pokrojone składniki, zalać sosem i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę

Pupusas
Składniki
2 szklanki mąki Masa Harina
1,5 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki soli
3 kulki posiekanej mozarelli dobrej jakości ( nie może być płynna)
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
50ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszać mąkę, sól i 1 szklankę wody, i wyrabiać przez 1 minutę do uzyskania ciasta o konsystencji plasteliny, które nie będzie kleiło się do palców. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody
2. Nakryć ściereczką i odstawić na 15 minut
3. Mozarellę wymieszać z bazylią i oregano
4. Nabrać porcję ciasta o średnicy 4cm i rozwałkować do uzyskania placka o grubości 5-7mm.
5. Nałożyć 2 łyżki mozarelli i zamknąć ciasto wokół farszu w formę kulki
6. Na dłonie nakładamy odrobinę oliwy, którą nacieramy kulkę, a następnie rozpłaszczyć ją w formę płaskiego dysku. Uważać, żeby ciasto się nie przerwało
7. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i smażyć pupusas po 6 -7 minut z każdej strony, aż nabierze złotego koloru z brązowymi plamkami
8. Podawać z curtido

Gallo pinto
Składniki:
1 puszka czarnej fasoli w zalewie
300g długoziarnistego ryżu
1/2 cebuli
1 duża papryka
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 pęczek kolendry
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
1. Ryż przesmażyć przez 1 minutę na suchej patelni a następnie ugotować według instrukcji na opakowaniu
2. Paprykę pokroić w drobną kostkę
3. Selera pokroić w drobną kostkę
4. Cebulę pokroić w drobną kostkę
5. W dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju
6. Podsmażyć przez 2 minuty czosnek i cebulę
7. Dodać paprykę i selera naciowego i podsmażyć 2-3 minuty aż papryka delikatnie zmięknie
8. Dodać tymianek, sól i pieprz
9. Dodać fasolę wraz z zalewą i zagotować
10. Dodać ryż i wymieszać wszystkie składniki
11. Posypać posiekaną kolendrą
12. Podawać z jajecznicą lub guacamole

Guacamole
Składniki:
2 dojrzałe awokado
1 duży pomidor
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki liści kolendry
1 papryczka jalapeno
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka cukru
sok z 1 limonki

Sposób przygotowania:
1. Awokado obrać i usunąć pestkę
2. Cebulę obrać ze skóry i przekroić na pół
3. Wszystkie składniki umieścić w robocie kuchennym i miksować przez 30 sekund do uzyskania konsystencji gęstej śmietany
4. Doprawić do smaku solą, pieprzem, limonką i cukrem

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
91
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0