Kotlety z mortadeli, chleb z cukrem, kogiel - mogiel. To były kulinarne hity PRL-u. Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przyrządził domowe hity czasu demoludów.Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News
Blok czekoladowy
Składniki:
100 ml mleka
250 g masła
150 g cukru
3 łyżki gorzkiego kakao
400 g pełnego mleka w proszku
2 opakowania herbatników
Sposób przygotowania:
Do garnka włożyć mleko, masło, cukier i kakao. Podgrzać aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawić do schłodzenia. Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Herbatniki pokruszyć i dodać do mieszanki, delikatnie wymieszać. Całość przelać do keksówki wyłożonej folią spożywczą, schłodzić. Pokroić w plastry przed podaniem.
Krem sułtański
Składniki:
400 ml śmietany kremówki 30%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka kakao
50 g rodzynek
8 bez
Sposób przygotowania:
Rodzynki namoczyć w mocnej herbacie z dodatkiem alkoholu jeszcze trochę alkoholu. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodawać partiami cukier puder. Podzielić na pół i do jednej połówki dodać rodzynki, a do drugiej kakao. Na dno pucharka ułożyć skruszoną bezę, na to śmietanę z rodzynkami, następnie z kakao. Udekorować pokruszoną bezą.
Szyszki
Składniki:
230 g krówek
150 g margaryny do pieczenia
1 łyżka gorzkiego kakao
150 g preparowanego ryżu
Sposób przygotowania:
Krówki, margarynę i kakao rozpuścić w garnku. Dodać preparowany ryż i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia. Z przestudzonej masy uformować „szyszki”. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
Polewka
Składniki:
1,5 szklanki wody
l litr maślanki
2 łyżki mąki pszennej
sól do smaku
2 łyżeczki masła
2 łyżki gęstej śmietany
8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
zielona pietruszka do posypania
Sposób przygotowania:
Zagotować szklankę wody z soli, w pozostałej wodzie rozmieszać mąkę . Połączyć i stale mieszając gotować przez chwilę. Następnie wlać maślankę ciągle mieszając. Cały czas mieszając gotować jeszcze przez chwilę zupę. Zupę podawać z ziemniakami gotowanymi w mundurkach. Na wierzch nałożyć łyżkę masła i śmietany. Całość posypać posiekaną natką pietruszki.
Panierowana mortadela
Składniki:
4 centymetrowe plastry mortadeli
pieprz
1 jajko
mleko
bułka tarta
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mortadelę przyprawić pieprzem. Zanurzyć w roztrzepanym jajku z mlekiem a następnie w bułce tartej. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Podawać z surówką z białej kapusty.
Bułki parki
Składniki:
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
200 g letniej wody
500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, odstawić. W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę i sól, dodać rozczyn z drożdży. Wymieszać a następnie dobrze wyrobić ręką. Podzielić ciasto na 10 równych części i uformować bułki. Ułożyć na blasze po dwie bułki obok siebie. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 min. Wierzch posmarować wodą i naciąć żyletką lub ostrym i cienkim nożykiem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 20
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"