Kulinarna wyprawa do Ligurii

Cristina Catese postanowiła zabrać nas dziś an wyprawę do Ligurii. Poznajcie proste przepisy na liguryjskie specjały: minestrone, tartę grzybowo-ziemniaczaną i anchois z orzeszkami pinii. Smacznego!

Włoskie anchois z orzeszkami pinii

Składniki:

400 g makaronu linguine

70 g prażonych orzeszków pinii

12 filetów anchois w oleju

100 g kaparów

3 łyżeczki oliwy z oliwek

2-3 ząbki czosnku

200 g oliwek bez pestek

Natka pietruszki

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Na małej patelni rozgrzej trzy łyżki oleju, dodaj rozgniecione ząbki czosnku, oliwki i kapary, dodaj anchovies i pozwól im się roztopić. Zdejmij patelnię z ognia i odłóż na bok. Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody, odcedź. Przełóż do naczynia, w którym będziesz podawać. Dodaj ciepły sos. Wszystko posyp orzeszkami pinii i obficie posyp drobno posiekaną pietruszką. Dopraw pieprzem.

Minestrone z Genui

Składniki:

80 g ryżu lub krótkiego makaronu

100 g of fasoli

1/2 kapusty

200 g zielonej fasolki

3 pomidory

3 cukinie

15 g suszonych grzybów

30 g startego sera parmezan

Oliwa z oliwek

Sól

Pesto:

25 listków bazylii

25 g sera parmezan

25 g sera pecorino

40 g orzeszków pinii

Oliwa z oliwek

Sól

Przygotowanie:

Pesto: umyj i osusz bazylię, włóż do blendera z połową szklanki oleju, orzeszkami pinii, szczyptą soli i krótko mieszaj ze średnią prędkością. Dodaj starte sery i ponownie zmiksuj.

Wlej do garnka około dwóch litrów wody, lekko posól, dodaj fasolę i wszystkie warzywa pokrojone w nieregularne kawałki, suszone grzyby (wcześniej nasączone w ciepłej wodzie, a następnie posiekane), trzy łyżki oleju. Gotuj na wolnym ogniu przez dwie godziny. W ostatniej chwili dodaj ryż (lub makaron) i ugotuj.

Usuń z ognia. Dodaj pesto i zamieszaj. Podawaj na ciepło z tartym serem.

Tarta grzybowo-ziemniaczana

Składniki:

600 g ziemniaków

400 g pieczarek

25 g suszonych grzybów

1 ząbków czosnku

2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

masło

olej

sól i pieprz

Przygotowanie:

Zamocz w wodzie suszone grzyby przez 30 minut, następnie osusz i posiekaj. Dodaj pieczarki, łyżkę masła, szczyptę soli i gotuj mieszankę grzybów przez około 30 minut. W posmarowanym masłem naczyniu ułóż ziemniaki cienko pokrojone, na wierzchu pokrojone pieczarki i posiekany czosnek, posyp oliwą z oliwek, solą, pieprzem i gotuj w gorącym piekarniku w temperaturze 200 ° przez około 30 minut lub do czasu ugotowania ziemniaków.

Gdy będzie gotowy, posyp posiekaną pietruszką i podawaj tartę

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości