Kulinarna rozpusta dla dzieci - pizza!

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Cristinę Castese, która przygotowała pizzę. Na naszym stole pojawiła się klasyczna margherita, pizza z włoską szynką prosciutto, pizza z pieczarkami oraz pizza bezglutenowa. Od czasu do czasu, a tym bardziej w ferie zimowe, warto pozwolić dzieciom na małą rozpustę. Smacznego!

Pizza - przepis Cristiny Catese

Składniki:

  • 1000 g mąki typu 00
    • 800 g wody lub 650 g (w zależności od puszystości ciasta)
      • 7 g drożdży suszonych
        • 20 g soli
          • 18 g oliwy z oliwek extra virgin

            Zobacz też: Międzynarodowy dzień pizzy- święto placka rodem z Włoch >>>

            Sposób przygotowania:

            • Mąkę przesiewamy do miski, a w szklance wody rozpuszczamy drożdże. Następnie do mąki dolewamy szklankę wody z rozpuszczonymi drożdżami i dolewamy powoli pozostałą wodę. Ciasto ma być rzadsze i klejące – nie dodajemy więcej mąki!
              • Do ciasta na ostatni moment dodajemy oliwę i sól. Kontynuujemy mieszanie łyżką i odstawiamy ciasto do odpoczęcia na 15 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zaczynamy je wyrabiać.
                • Wyrobione ciasto przekładamy do miski i zawijamy folią. Trzymamy w lodówce przez 24 godziny w szufladzie, gdzie przetrzymujemy warzywa.
                  • Po jednym dniu, ciasto przekładamy na blachę do pieczenia posmarowaną oliwą. Używając opuszków palców delikatnie rozciągamy ciasto na wielkość blachy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
                    • Na gotowe do włożenia do piekarnika ciasto dodajemy pomidory i pieczemy w temperaturze 230 st. C przez około 20 minut. Następnie dodajemy resztę składników na 10 minut pieczenia.
                      • Do jednej miseczki dodajemy pomidory, sól, pieprz oregano i oliwę. Mieszamy i jest to świetny mix na wszystkie rodzaje pizzy.
                        • Jedna kulka ciasta powinna mieć wagę 210 gr (na pizzę o średnicy 32 cm).

                          Przepis na pizzę bezglutenową

                          Składniki:

                          • 350 g mąki ryżowej
                            • 250 g skrobi kukurydzianej
                              • 1 łyżeczka miodu
                                • 350 ml wody
                                  • 10 g soli
                                    • 12,5 (25 g świeże) drożdże
                                      • 2 łyżki z oliwy z oliwek

                                        Sposób przygotowania:

                                        • Ciasto wyrabiamy jak normalną pizzę, ale odpoczywanie ciasta musi trwać 1,3/2 godziny w ciepłym miejscu i miska musi być przykryta ręcznikiem.

                                          Zobacz też: Przepis na cienkie ciasto do pizzy. Sprawdzone receptury >>>

                                          Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                          Źródło: Dzień Dobry TVN

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości