Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak zaskakują po wakacjach potrawami kuchni śródziemnomorskiej: portugalską zupą z dorsza, pastą z ajvarem i oliwkami oraz tartą z brzoskwiniami i rozmarynem.Tarta z brzoskwiniami i rozmarynem
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
kilka jędrnych brzoskwiń
3 łyżki oliwy
3 łyżki masła
ok. 50 g brązowego cukru
1-2 gałązki rozmarynu i w kilka liści bazylii
serek homo lub jogurt z miodem i orzechami laskowymi
Przygotowanie:
Proste, szybkie i zaskakujące. Brzoskwinie z rozmarynem – smakują. Możecie też spróbować z bazylią i oliwą z oliwek (delikatną z pierwszego tłoczenia). Brzoskwinie poprzecinane na pół, pozbawione pestek, kroimy i obsmażany krótko na oliwie z gałązkami rozmarynu, dodajemy cukier. Czekamy aż się skarmelizuje, teraz masło i zestawiamy z ognia. Formę do ciasta smarujemy masłem lub oliwą. Układamy zgrabnie cząstki brzoskwiń i przykrywamy ciastem francuskim. Ciacho smarujemy roztrzepanym białkiem i nakłuwamy. Pieczemy do wyrośnięcia i złotego koloru w piecu w 200 stopniach. Podajemy na ciepło z lodowatym jogurtem i orzechami laskowymi w miodzie.
Portugalska zupa z dorsza
Składniki:
0,5 kg fileta z dorsza lub 1 dorsz
20 dkg ziemniaków
3 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
6-8 ząbków czosnku
pęczek natki pietruszki
odrobina szafranu
5 dojrzałych pomidorów
oliwa z oliwek
sól morska
pieprz świeżo mielony
listek laurowy
świeży tymianek
1 ostra papryczka
szklanka białego wina
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, papryczkę, ziemniaki (pokrojone w kostkę) i cebulę kroimy w spore kawałki i przesmażamy w garnku na oliwie z oliwek. Gdy się zarumieni, wlewamy wino i odparowujemy do połowy. Zalewamy około 1,5 l wody. Dodajemy dorsza, listek laurowy i tymianek, gotujemy aż wywar będzie mocno aromatyczny i dodajemy obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Doprawiamy startym czosnkiem i szafranem. Podajemy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
Karmazyn z dipem mango
Składniki:
2-3 filety z karmazyna
oliwa z oliwek
2 żabki czosnku
5 łyżek mąki kukurydzianej
sól morska
bazylia kilka listków
rozmaryn kilka gałązek
1 pomidor
1 mango
garść świeżej kolendry
1 limonka
Przygotowanie:
Karmazyna przekładamy do miski, skrapiamy liomką, oliwą z oliwek i doprawiamy bazylią oraz solą. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Na pól godziny przed przyrządzaniem ryby przygotowujemy dodatki. Pomidora przekrajamy na pół i wyciągamy miąższ. Kładziemy na suchej patelni i smażymy, po chwili przekładamy na drugą stronę i posypujemy solą oraz rozmarynem, wciąż smażymy na wolnym ogniu. Mango obieramy i wraz z kolendrą przekładamy do miksera. Miksujemy na gęsty dip. Do miski z rybą wsypujemy mąkę i mieszamy. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Podajemy na pomidorze z rozlanym w około dipem.
Pasta z ajvarem i oliwkami
Składniki:
słoiczek ajvaru lub kilka papryk
1 mały bakłażan
1 duży pomidor
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
chilli
1 mała cebula
opakowanie dobrego razowego makaronu
jako dodatki:
garść oliwek
1 kostka fety
pół pęczka natki pietruszki
ewentualnie kapary, suszone pomidory i sardele
Przygotowanie:
Klucz programu to ajvar. Pyszny pachnący, lekko ostry. Do zrobienia lub do kupienia w polskich warunkach. Paprykę i bakłażana pieczemy w całości… najlepiej w ognisku z główką czosnku… pomidory również. Kiedy skórka ściemnieje, są gotowe. Czekamy chwilę, by wystygły i obieramy dokładnie warzywka pozbywając się przy okazji gorzkich pestek. Pokrojone smażymy na oliwie z czosnkiem i chilli. Możemy (nie musimy) dodać skarmelizowaną (długo smażoną) siekaną cebulę. Teraz wszystko razem mielimy dodając ewentualnie jeszcze trochę oliwy i chilli. Pasta jest gotowa. Jeśli zrobicie jej więcej i zapasteryzujcie, przyda się w ziemie. Makaron gotujemy al dente z łyżką oliwy i odrobiną soli. Zawsze chwilę krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy, mieszamy z pastą i gotowe. No chyba, że macie ochotę na więcej. Oliwki, feta, sardele, natka pietruszki bazylia, kapary suszone pomidory i czego dusza zapragnie. Ajvar jest uniwersalny!
Mule, krewetki i pstrągi, nad morzem i nad jeziorem...
Bez względu na szerokość geograficzną jest coś co je łączy. Jeden z najprostszych i najlepszych sposobów przygotowania - oliwa, czosnek, natka i cytryna. Kilka chwil na skwierczącej patelni i gotowe. Jeszcze tylko bagietka, razowa z ziarnami i ziołami. To jest smak wakacji. A jak nas poniesie to może jeszcze mule, pizza z chlebowego pieca, mięso z krewetkami, konfitura cebuli z kozim serem, sałatka z ciecierzycy i pomidorków, pieczona papryka z oliwą z dyni pestkami kozim i rukolą, pstrąg w ziołach i pasta w ajvar z fetą oliwkami i kozim serem, trywialna tarta z brzoskwiniami i bazylią, ajvar z grillowanymi warzywami, burek z filo, truflowe risotto i kura w syropie klonowym i oleju sezamowym z sezamem.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"