Grzegorz Łapanowski i Tomasz Jakubiak zaskakują po wakacjach potrawami kuchni śródziemnomorskiej: portugalską zupą z dorsza, pastą z ajvarem i oliwkami oraz tartą z brzoskwiniami i rozmarynem.

Tarta z brzoskwiniami i rozmarynem

Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
kilka jędrnych brzoskwiń
3 łyżki oliwy
3 łyżki masła
ok. 50 g brązowego cukru
1-2 gałązki rozmarynu i w kilka liści bazylii
serek homo lub jogurt z miodem i orzechami laskowymi

Przygotowanie:
Proste, szybkie i zaskakujące. Brzoskwinie z rozmarynem – smakują. Możecie też spróbować z bazylią i oliwą z oliwek (delikatną z pierwszego tłoczenia). Brzoskwinie poprzecinane na pół, pozbawione pestek, kroimy i obsmażany krótko na oliwie z gałązkami rozmarynu, dodajemy cukier. Czekamy aż się skarmelizuje, teraz masło i zestawiamy z ognia. Formę do ciasta smarujemy masłem lub oliwą. Układamy zgrabnie cząstki brzoskwiń i przykrywamy ciastem francuskim. Ciacho smarujemy roztrzepanym białkiem i nakłuwamy. Pieczemy do wyrośnięcia i złotego koloru w piecu w 200 stopniach. Podajemy na ciepło z lodowatym jogurtem i orzechami laskowymi w miodzie.

Portugalska zupa z dorsza

Składniki:
0,5 kg fileta z dorsza lub 1 dorsz
20 dkg ziemniaków
3 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
6-8 ząbków czosnku
pęczek natki pietruszki
odrobina szafranu
5 dojrzałych pomidorów
oliwa z oliwek
sól morska
pieprz świeżo mielony
listek laurowy
świeży tymianek
1 ostra papryczka
szklanka białego wina

Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę, papryczkę, ziemniaki (pokrojone w kostkę) i cebulę kroimy w spore kawałki i przesmażamy w garnku na oliwie z oliwek. Gdy się zarumieni, wlewamy wino i odparowujemy do połowy. Zalewamy około 1,5 l wody. Dodajemy dorsza, listek laurowy i tymianek, gotujemy aż wywar będzie mocno aromatyczny i dodajemy obrane ze skóry i pokrojone pomidory. Doprawiamy startym czosnkiem i szafranem. Podajemy z dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

Karmazyn z dipem mango

Składniki:
2-3 filety z karmazyna
oliwa z oliwek
2 żabki czosnku
5 łyżek mąki kukurydzianej
sól morska
bazylia kilka listków
rozmaryn kilka gałązek
1 pomidor
1 mango
garść świeżej kolendry
1 limonka

Przygotowanie:
Karmazyna przekładamy do miski, skrapiamy liomką, oliwą z oliwek i doprawiamy bazylią oraz solą. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Na pól godziny przed przyrządzaniem ryby przygotowujemy dodatki. Pomidora przekrajamy na pół i wyciągamy miąższ. Kładziemy na suchej patelni i smażymy, po chwili przekładamy na drugą stronę i posypujemy solą oraz rozmarynem, wciąż smażymy na wolnym ogniu. Mango obieramy i wraz z kolendrą przekładamy do miksera. Miksujemy na gęsty dip. Do miski z rybą wsypujemy mąkę i mieszamy. Smażymy na niewielkiej ilości oliwy. Podajemy na pomidorze z rozlanym w około dipem.

Pasta z ajvarem i oliwkami

Składniki:
słoiczek ajvaru lub kilka papryk
1 mały bakłażan
1 duży pomidor
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
chilli
1 mała cebula
opakowanie dobrego razowego makaronu
jako dodatki:
garść oliwek
1 kostka fety
pół pęczka natki pietruszki
ewentualnie kapary, suszone pomidory i sardele

Przygotowanie:
Klucz programu to ajvar. Pyszny pachnący, lekko ostry. Do zrobienia lub do kupienia w polskich warunkach. Paprykę i bakłażana pieczemy w całości… najlepiej w ognisku z główką czosnku… pomidory również. Kiedy skórka ściemnieje, są gotowe. Czekamy chwilę, by wystygły i obieramy dokładnie warzywka pozbywając się przy okazji gorzkich pestek. Pokrojone smażymy na oliwie z czosnkiem i chilli. Możemy (nie musimy) dodać skarmelizowaną (długo smażoną) siekaną cebulę. Teraz wszystko razem mielimy dodając ewentualnie jeszcze trochę oliwy i chilli. Pasta jest gotowa. Jeśli zrobicie jej więcej i zapasteryzujcie, przyda się w ziemie. Makaron gotujemy al dente z łyżką oliwy i odrobiną soli. Zawsze chwilę krócej niż na opakowaniu. Odcedzamy, mieszamy z pastą i gotowe. No chyba, że macie ochotę na więcej. Oliwki, feta, sardele, natka pietruszki bazylia, kapary suszone pomidory i czego dusza zapragnie. Ajvar jest uniwersalny!

Mule, krewetki i pstrągi, nad morzem i nad jeziorem... Bez względu na szerokość geograficzną jest coś co je łączy. Jeden z najprostszych i najlepszych sposobów przygotowania - oliwa, czosnek, natka i cytryna. Kilka chwil na skwierczącej patelni i gotowe. Jeszcze tylko bagietka, razowa z ziarnami i ziołami. To jest smak wakacji. A jak nas poniesie to może jeszcze mule, pizza z chlebowego pieca, mięso z krewetkami, konfitura cebuli z kozim serem, sałatka z ciecierzycy i pomidorków, pieczona papryka z oliwą z dyni pestkami kozim i rukolą, pstrąg w ziołach i pasta w ajvar z fetą oliwkami i kozim serem, trywialna tarta z brzoskwiniami i bazylią, ajvar z grillowanymi warzywami, burek z filo, truflowe risotto i kura w syropie klonowym i oleju sezamowym z sezamem.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
72
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0