Materiał promocyjny

Kukuryku, czyli dania z koguta!

Mistrz Andrzej Polan, szef kuchni hotelu Novotel Airport, przygotował dziś w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy z koguta: kogucie grzebyki, kogucik z kaszą gryczaną i pieczarkami oraz piersi z kogucika z soczewicą w sosie śmietanowym.

Kogucik z kaszą gryczaną i pieczarkami

Składniki:

Kurczak cały

1 szklanka kaszy gryczanej

2 cebule

150 g pieczarek

100 g masła

natka pietruszki, koperek, majeranek

pieprz czarny, sól

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy i luzujemy z kości. Nóżki zostawiamy w całości. Odważnie traktujemy go solą oraz pieprzem. Cebulę przesmażamy na maśle, dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy do momentu aż prawie odparują. Kaszę przesmażamy krótko na maśle i łączymy z pieczarkami i cebulą. Dodajemy pokrojoną natkę, koperek oraz majeranek. Doprawiamy odważnie solą, pieprzem czarnym. Farszem napełniamy kogucika i pieczemy w temp. 180 stopni około 1 godziny.

Piersi z kogucika z soczewicą w sosie śmietanowym

Składniki:

2 piersi z kurczaka

1 cebula

100 g masła

200 ml śmietany 36 %

100 g sera gruyerre

1 marchew

1 por

curry, pieprz czarny, sól, tymianek

Przygotowanie:

Soczewicę zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 godziny. Następnie zagotowujemy. Na maśle podsmażamy cebulę, por oraz marchewkę. Dodajemy soczewicę. Doprawiamy solą, pieprzem, curry i tymiankiem. Na koniec dodajemy starty ser. Piersi kogucika rozcinamy na tzw. książkę i rozklepujemy lekko. Nakładamy farsz, zawijamy. Obsmażamy na patelni. W garnuszku przesmażamy cebulkę dodajemy bulion. Odparowujemy i na koniec dodajemy śmietanę. Obsmażone roladki zalewamy sosem i wszystko razem dusimy a potem smacznie spożywamy.

Kogucie grzebyki

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

200 g marmolady

100 g orzechów włoskich

2 jaja

cukier gruboziarnisty

Przygotowanie:

Ciasto rozwałkowujemy. Orzechy mielimy i łączmy z marmoladą. Na ciasto nakładamy pasek z marmolady i orzechów, zwijamy rulonik i odcinamy. Kroimy w kawałki 10 cm. Każdy nakrywamy w paru miejscach i zginamy w podkowę. Powstaje nam grzebyk. Smarujemy jajkiem roztrzepanym i posypujmy grubym cukrem. Pieczemy w temp. 200 stopni na złoty kolor.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości