Kukurydza z grilla to smaczne danie, które można podać w formie przekąski lub dodatku do mięsa czy ryb. Odpowiednio przyrządzona grillowana kukurydza sprawdzi się także podczas większych uroczystości i spotkań ze znajomymi. Równie smaczna może okazać się kukurydza grillowana na patelni. Poznaj przepisy na wykorzystanie kolby kukurydzy w kuchni.

  • Kukurydza z grilla – w jaki sposób ją przygotować?
  • Kukurydza z grilla – przepis na masło smakowe
  • Kukurydza z grilla – trzy podstawowe przepisy
  • Kukurydza z grilla – przepis z wykorzystaniem folii aluminiowej
  • Przepis na kukurydzę z grilla sauté

Kukurydza z grilla może z powodzeniem zastąpić danie główne lub stać się alternatywą dla typowych polskich owoców i warzyw, które goszczą na stołach w okresie grillowym. Choć w Polsce grillowanie kukurydzy nie jest zbyt powszechnym zwyczajem, wiele osób szuka nowych pomysłów na przygotowanie sycącej i smacznej przekąski dla swojej rodziny czy gości, a jednym z nich może stać się właśnie wykorzystanie kolby kukurydzy w kuchni. Jak przyrządzić kolbę kukurydzy w domowych warunkach tak, aby była wyjątkowo pyszna?

Zobacz też:  W roli głównej kukurydza! Poznaj 4 najlepsze przepisy

Kukurydza z grilla – w jaki sposób ją przygotować?

Dwa podstawowe składniki przepisu to oczywiście kukurydza i masło. Ilość kolb, których użyjesz, zależy głównie od tego, ile osób znajdzie się przy stole i czy kukurydza ma być daniem głównym czy tylko dodatkiem do innych grillowanych warzyw i mięsa. Grillowana kukurydza może być podawana z mieszanką dowolnych ziół albo klasycznie, czyli tylko z solą i pieprzem. Kukurydzę najczęściej przygotowuje się, korzystając z jednego ze sposobów:

  • grillowanie kukurydzy razem z liśćmi,
  • grillowanie w folii spożywczej,
  • grillowanie sauté , bez liści.

Przygotowanie kukurydzy z grilla nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Wszystkie przepisy są łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego naprawdę warto je przetestować, żeby je wypróbować, wcale nie musisz mieć w domu grilla – kukurydzę o bardzo podobnym smaku możesz przyrządzić na standardowej patelni.

Wybierając kukurydzę w sklepie, warto zwrócić uwagę na to, czy jej ziarna są miękkie i soczyste. Kolba nie powinna być zbyt dużych rozmiarów, bo może to niekorzystnie wpłynąć na jej smak. Jeśli kukurydza nie będzie przygotowana w dzień zakupu, najlepszym wyjściem będzie jej zamrożenie, co pozwoli zachować świeżość rośliny do przyszłego grillowania. W niektórych marketach można kupić również kukurydzę mrożoną.

Zobacz też: Jak uprawiać kukurydzę w Polsce?

Kukurydza z grilla – przepis na masło smakowe

Tłuszcz jest ważnym elementem przepisu, ponieważ to dzięki niemu kukurydza zyskuje chrupkość i wyjątkowy smak. Dla maksymalnego uproszczenia procesu grillowania kukurydzy warto wykorzystać masło smakowe. Można przygotować je samodzielnie w domu lub kupić gotowy produkt w sklepie. W domowych warunkach masło smakowe przygotowuje się na bazie miękkiego (ale nie podgrzanego i roztopionego!) masła. Poniższe przepisy zawierają składniki potrzebne do przygotowania 100g tłuszczu:

  • Masło czosnkowe uzyskuje się poprzez ubicie miękkiego masła z dwoma wyciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Całość przyprawia się solą i pieprzem.
  • Masło chrzanowe - do utartego masła dodaje się dwie łyżeczki startego chrzanu i jedną łyżeczkę dowolnego miodu. Dzięki temu uzyskany smak grillowanej kukurydzy nadal jest wyrazisty, ale nie aż tak pikantny.
  • Masło ziołowe - do przygotowania masła można wykorzystać dowolną ulubioną mieszankę świeżych lub suszonych ziół . Klasyczne rozwiązanie to pół łyżeczki bazylii i pół łyżeczki oregano.
  • Masło paprykowe można przygotować na dwa sposoby: z wykorzystaniem kilku plastrów upieczonej i posiekanej papryki lub przy użyciu jednej łyżeczki suszonej papryki (ostrej lub słodkiej). Masło można doprawić również szczyptą przyprawy chilli.

Kukurydza z grilla – trzy podstawowe przepisy

Do każdego z poniższych przepisów, oprócz masła smakowego, można dodać również inne ulubione przyprawy, a przed podaniem do stołu udekorować kolbę świeżymi ziołami, np. natką pietruszki lub koperkiem.

Jak przyrządzić kolbę kukurydzy na trzy sposoby?

Kolbę kukurydzy dokładnie opłucz, starając się nie odrywać przy tym jej liści zewnętrznych. Ich wewnętrzne części możesz delikatnie zerwać. To przepis na grillowaną kukurydzę bez gotowania , jednak wymaga wcześniejszego moczenia kolby w wodzie przez co najmniej pół godziny. Po upływie 30 minut, wyciągnij kukurydzę z wody, osusz i dokładnie posmaruj jej ziarna masłem smakowym lub zwykłym. Zawiń ją w liście i umieść na ruszcie na około 15-20 minut. Co kilka minut obracaj kolbę, aby równomiernie się przypiekła . Jeśli liście będą się przypalać – nie przejmuj się tym, przed podaniem i tak trzeba będzie się ich pozbyć.

Zobacz też: Naleśniki po meksykańsku z kurczakiem – smaczne i szybkie danie

Kukurydza z grilla – przepis z wykorzystaniem folii aluminiowej

Oczyść kolbę z nitek i liści, a następnie dokładnie ją umyj. Zagotuj wodę w garnku, włóż do niej kukurydzę. Po upływie 6-8 minut wyciągnij ją z wody, posmaruj masłem i zawiń w folię aluminiową. Każda kolba powinna zostać zwinięta osobno, tylko dzięki temu będziesz mieć pełną kontrolę nad procesem grillowania. Po około 10 minutach na grillu kukurydza będzie gotowa do podania.

Przepis na kukurydzę z grilla sauté

Ten przepis może być także wykorzystany przez osoby, które chcą przygotować kukurydzę bez konieczności rozpalania grilla. Kukurydzę wystarczy obrać z liści, umyć pod bieżącą wodą i przegotować w osolonej wodzie (ok. 10 minut). Po tym czasie można posmarować ją masłem i położyć na patelnię lub grilla. Po odpowiednim przygotowaniu, kukurydza grillowana na patelni smakuje naprawdę dobrze i niewiele różni się od tej przygotowanej na rożnie.


Zobacz film: Ku ku ku kukurydza!. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Co sądzisz o tym artykule?
50
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0