Kukurydza - pomysłowe dania Szymona Czerwińskiego

Kukurydza to roślina pochodząca z Meksyku, obecnie hodowana w wielu krajach na całym świecie. Właśnie rozpoczął się czas na to przepyszne warzywo, dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN finalista MasterChefa, Szymon Czerwiński przygotował kilka dań z kukurydzy, m.in. zupę i sałatkę.

Kukurydza gotowana w wodzie

Składniki na kukurydzę gotowaną w wodzie:

  • 3 kolby świeżej kukurydzy
    • 3 litry wody
      • 2 łyżeczki miodu
        • 2 łyżki masła

          Dodatki:

          • kostka masła
            • pęczek mięty
              • pęczek rozmarynu
                • pęczek pietruszki
                  • łyżka papryki wędzonej
                    • 100 g oliwy z oliwek
                      • pęczek cienkiego szczypiorku

                        Przygotowanie kukurydzy gotowanej w wodzie:

                        1. W garnku zagotuj wodę, dodaj miód oraz masło.
                          1. Do gotującej (wrzącej) wody włóż kolby kukurydzy i gotuj przez 5-15 minut (czas mierzymy od chwili zagotowania się ponownie wody).

                            Kukurydza gotowana w mleku

                            Składniki na kukurydzę gotowaną w mleku:

                            • 3 kolby świeżej kukurydzy
                              • 2 litry wody
                                • litr mleka
                                  • 2 łyżeczki miodu
                                    • 2 łyżki masła

                                      Przygotowanie kukurydzy gotowanej w mleku:

                                      1. W garnku zagotuj wodę z mlekiem, dodaj miód oraz masło.
                                        1. Do gotującej (wrzącej) wody włóż kolby kukurydzy i gotuj przez 5-15 minut (czas mierzymy od chwili zagotowania się ponownie wody).

                                          Zupa kokosowo-kukurydziana

                                          Składniki na zupę kokosowo-kukurydzianą:

                                          • 5 kolb kukurydzy
                                            • 2 łyżki oleju kokosowego
                                              • 500 ml wywaru warzywnego
                                                • 2 ząbki czosnku
                                                  • 500 l mleka kokosowego
                                                    • 4 cm imbiru
                                                      • duża cebula
                                                        • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
                                                          • łyżeczka soli
                                                            • 2 limonka (skórka starta na tarce oraz sok)
                                                              • 1/2 szklanki płatków kokosowych
                                                                • 2 miękkie awokado Haas
                                                                  • łyżeczka papryki ostrej
                                                                    • pęczek kolendry
                                                                      • limonka pokrojona w ćwiartki

                                                                        Przygotowanie na zupę kokosowo-kukurydzianą:

                                                                        1. Do większego garnka na spód dodaj olej kokosowy, następnie za pomocą noża obierz kolby z ziaren, poszatkuj cebulę w kostkę, czosnek przeciśnij przez prasę, a imbir zetrzyj na tarce.
                                                                          1. Na rozgrzanym oleju kokosowym przesmaż przez około 5 minut składniki wraz z kurkumą, pieprzem, skórką limonki oraz ostrą papryką.
                                                                            1. Dodaj przygotowany bulion, mleko kokosowe i zagotuj. Gotuj do chwili, aż kukurydza będzie miękka (około 15-20 minut).
                                                                              1. Tak przygotowaną zupę zblenduj w garnku, dodaj do smaku sok z limonki. Przetrzyj przez sito, aby pozbyć się skórek z kukurydzy.
                                                                                1. Zupę udekoruj liśćmi kolendry, pieczonymi płatkami z kokosa, pokrojonym w kostkę awokado oraz popcornem z kukurydzy.

                                                                                  Szybka sałatka z kukurydzą

                                                                                  Składniki na szybką sałatkę z kukurydzą:

                                                                                  • 4 kolby kukurydzy świeżej
                                                                                    • 4 sałaty rzymskie
                                                                                      • 200 g pomidorów czerwonych
                                                                                        • 100 g pomidorów żółtych
                                                                                          • 100 g pomidorów zielonych
                                                                                            • czerwona cebula
                                                                                              • papryczka jalapenio
                                                                                                • limonka sok oraz skórka
                                                                                                  • pęczek posiekanej Kolendy
                                                                                                    • 2 łyżki masła
                                                                                                      • 2 łyżki oliwy
                                                                                                        • sól i pieprz

                                                                                                          Gotowanie kukurydzy:

                                                                                                          • 3 litry wody
                                                                                                            • 2 łyżeczki miodu
                                                                                                              • 2 łyżki masła

                                                                                                                Przygotowanie szybkiej sałatki z kukurydzą:

                                                                                                                1. W garnku zagotuj wodę, dodaj miód oraz masło. Do gotującej (wrzącej) wody włóż kolby kukurydzy i gotuj przez 5-15 minut (czas mierzymy od chwili zagotowania się ponownie wody).
                                                                                                                  1. Pomidory sparz we wrzątku, następnie wytnij z nich gniazda nasienne, a miąższ pokrój w drobną kostkę. Czerwoną cebulę posiekaj w kostkę jak najdrobniej. Limonkę dokładnie wyszoruj - za pomocą tarki zetrzyj skórkę, ale bez białej części. Dodaj do pomidorów i cebuli. Dopraw całość poszatkowaną kolendrą oraz solą i pieprzem.
                                                                                                                    1. Ostudzone kolby kukurydzy obkrój z kukurydzy i dodaj ją do pozostałych składników.
                                                                                                                      1. Sałatę rzymską dokładnie umyj, osusz za ręczniku papierowym. Na patelni grillowej rozgrzej masło razem z oliwą. Przekrój sałatę na pół i grilluj. Na tak przygotowaną sałatę ułóż kukurydzianą salsę.

                                                                                                                        Kukurydza grillowana w boczku

                                                                                                                        Składniki na kukurydzę grillowaną w boczku:

                                                                                                                        • 3 kolby świeżej kukurydzy
                                                                                                                          • 3 litry wody
                                                                                                                            • 2 łyżeczki miodu
                                                                                                                              • 2 łyżki masła
                                                                                                                                • 20 plastrów boczku
                                                                                                                                  • duży pęczek bazylii

                                                                                                                                    Przygotowanie kukurydzy grillowanej w boczku:

                                                                                                                                    1. W garnku zagotuj wodę, dodaj miód oraz masło. Do gotującej (wrzącej) wody włóż kolby kukurydzy z zawiniętymi do tyłu liśćmi i gotuj przez 5-15 minut (czas mierzymy od chwili zagotowania się ponownie wody). Uważaj, aby liście się nie zamoczyły - najlepiej jak kukurydza będzie stała.
                                                                                                                                      1. Ugotowaną kukurydzę wyjmij z wody i ostudź. Następnie owiń w liście bazylii i dokładnie owiń również plastrami boczku. Można pomóc sobie wykałaczkami. Tak przygotowaną kukurydzę przełóż na blaszkę do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku, aż boczek będzie złocisty.

                                                                                                                                        Pikantny kurczak na kukurydzy z sosem bazyliowym

                                                                                                                                        Składniki na pikantnego kurczaka na kukurydzy z sosem bazyliowym:

                                                                                                                                        • 3 filety podwójne z kurczaka

                                                                                                                                          Marynata do kurczaka:

                                                                                                                                          • łyżeczka soli
                                                                                                                                            • 3 ząbki czosnek przeciśnięty przez prasę
                                                                                                                                              • łyżka cebuli w proszku
                                                                                                                                                • łyżka ziół prowansalskich
                                                                                                                                                  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
                                                                                                                                                    • łyżeczka chili ostre
                                                                                                                                                      • szklanka oliwy z oliwek podzielone
                                                                                                                                                        • sól i pieprz

                                                                                                                                                          Warzywa:

                                                                                                                                                          • 2 czerwone cebule
                                                                                                                                                            • czerwona papryka
                                                                                                                                                              • żółta papryka
                                                                                                                                                                • zielona papryka
                                                                                                                                                                  • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                                                                    • papryczka jalapeno
                                                                                                                                                                      • 2 cukinie
                                                                                                                                                                        • 2 szklanki mrożonej kukurydzy lub świeżej
                                                                                                                                                                          • szklanka czerwonej fasoli
                                                                                                                                                                            • limonka
                                                                                                                                                                              • sól i pieprz do smaku
                                                                                                                                                                                • pęczek pietruszki

                                                                                                                                                                                  Sos:

                                                                                                                                                                                  • pęczek bazylii
                                                                                                                                                                                    • 2 łyżki pestki dyni
                                                                                                                                                                                      • 70 ml oliwy z oliwek
                                                                                                                                                                                        • ząbek czosnku
                                                                                                                                                                                          • 20 g twardego sera żółtego np. parmezan
                                                                                                                                                                                            • sok z cytryny
                                                                                                                                                                                              • sól morska i pieprz

                                                                                                                                                                                                Przygotowanie pikantnego kurczaka na kukurydzy z sosem bazyliowym:

                                                                                                                                                                                                1. Piersi z kurczaka dokładnie umyj, następnie pokrój na mniejsze kawałki o takiej samej wielkości. W misce wymieszaj ze sobą składniki marynaty i przełóż do niej kurczaka. Marynuj w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.
                                                                                                                                                                                                  1. Rozgrzej patelnię, a na niej olej. Usmaż kurczaka, aż będzie prawie gotowy. Następnie przełóż na talerz.
                                                                                                                                                                                                    1. Dodaj na tę samą patelnię odrobinę oleju i zacznij smażyć pokrojoną w piórka cebulę, paprykę oraz papryczkę jalapeno. Smaż przez około 5 minut, a następnie dodaj czosnek, cukinię, kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Gotuj, aż warzywa będą gotowe. Na warzywach ułóż kurczaka, przykryj pokrywką i gotuj, aż kurczak będzie gotowy. Zdejmij z ognia, dodaj sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem.
                                                                                                                                                                                                      1. Pestki z dyni zrumień na suchej patelni. Uważaj, ponieważ bardzo łatwo jest je przypalić.
                                                                                                                                                                                                        1. Pęczek bazylii, pestki dyni, oliwę z oliwek, czosnek, ser żółty, sok z cytryny przełóż do wysokiego naczynia. Następnie przy pomocy blendera lub malaksera zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Jeżeli masz moździerz, możesz również jego użyć. Na koniec dopraw do smaku pieprzem i solą. Pamiętaj, że ser może być słony.

                                                                                                                                                                                                          Niebieskie placki z jogurtem i owocami

                                                                                                                                                                                                          Składniki na niebieskie placki z jogurtem i owocami:

                                                                                                                                                                                                          • szklanka mąki z niebieskiej kukurydzy
                                                                                                                                                                                                            • szklanka kefiru
                                                                                                                                                                                                              • 2 małe jajka
                                                                                                                                                                                                                • łyżka miodu
                                                                                                                                                                                                                  • łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                                                                                                                                                    • sól
                                                                                                                                                                                                                      • olej do smażenia

                                                                                                                                                                                                                        Dodatki:

                                                                                                                                                                                                                        • gęsty jogurt
                                                                                                                                                                                                                          • garść truskawek
                                                                                                                                                                                                                            • garść jeżyn
                                                                                                                                                                                                                              • garść malin
                                                                                                                                                                                                                                • 2 łyżki cukru pudru
                                                                                                                                                                                                                                  • 2 łyżki ziaren granatu

                                                                                                                                                                                                                                    Przygotowanie niebieskich placków z jogurtem i owocami:

                                                                                                                                                                                                                                    1. Do miski dodaj kefir oraz jajka. Za pomocą rózgi cukierniczej wszystko razem wymieszaj na jednolitą masę.
                                                                                                                                                                                                                                      1. Następnie, do połączonej masy dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut, aby się przegryzła.
                                                                                                                                                                                                                                        1. Na patelni rozgrzej olej i smaż z każdej strony po około 5 minut. Dekoruj dodatkami.

                                                                                                                                                                                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                                                                                                                                          >>> Zobacz także:

                                                                                                                                                                                                                                          Po grzybobraniu czas na przepisy Darii Ładochy

                                                                                                                                                                                                                                          Wariacje na temat leczo – sprawdzone i proste przepisy

                                                                                                                                                                                                                                          Z miłości do buraka. Jasiek Kuroń i jego przepisy

                                                                                                                                                                                                                                          Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                                                                                                                                                          Autor: Iza Dorf

                                                                                                                                                                                                                                          Źródło: Szymon Czerwiński

                                                                                                                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości