W kuchni DDTVN wędzone szynki - pyszne i bardzo aromatyczne

W kuchni Dzień dobry TVN Mikołaj Rey przygotował potrawy bazujące na wędzonych, długo dojrzewających szynkach. Sprawdźcie przepisy.

Hiszpański salmorejo z szynką długo dojrzewającą

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
    • 350 ml oliwy z oliwek (do 500ml )
      • 3 duże ząbki czosnku
        • 250 g czerstwego chleba (lub bułki tartej)
          • 12 plasterków szynki długo dojrzewającej (nie wędzonej) Kumpiak lub Serrano
            • 6 gotowanych jaj
              • 3 łyżki stołowe octu z Xeres (z czerwonego wina)
                • Opcjonalnie: Zielona papryka papryka lub świeży ogórek

                  Przygotowanie

                  Obierz pomidory, a następnie pozbywaj się gniazda nasienne. Miksuj pomidory z czosnkiem, oliwą, octem, solą i pieprzem, aż uzyskasz gładki sos. Miksuj chleb i dodaj do sosu. Skosztuj dopraw solą, chlebem lub octem. Zarezerwuj w lodówce. Jajka gotuj przez 10 minut w rondlu z wodą. Po ostudzeniu i łuskaniu, potnij je na małe kawałki, a także szynka. Zarezerwuj w lodówce. Wlać sos pomidorowy do pojedynczych misek lub szklanek i posypać surową szynką i posiekanymi jajkami tuż przed jedzeniem. Można dodatkowo skropić oliwą lub pesto.

                  Pieczone ziemniaki faszerowane kozim serem i Kumpiakiem (lub serrano, parma…)

                  • Ziemniaki faszerowane z szynką długo dojrzewającą
                    • 4 duże, mięsiste ziemniaki
                      • 1 roladka koziego sera (buche de chevre, najlepiej z Sainte Maure de Touraine)
                        • 2 plasterki szynki serrano
                          • Oliwa z oliwek
                            • Świeże liście bazylii
                              • Sól
                                • Pieprz mielony

                                  Przygotowanie:

                                  Podgrzać piekarnik do 180 ° C. Umyć, osuszyć i pokroić ziemniaki w 2 połówki (w kierunku grubości). Ułóż je w naczyniu do pieczenia. Piec przez 20 minut w 180 ° C Pokroić 8 kawałków koziego sera, odłożyć na bok rozerwać szynkę Serrano na 8 kawałków, odłożyć na bok, umyć, osuszyć i posiekać świeżą bazylię, zarezerwować. Wyjmij ziemniaki z piekarnika, utrzymuj piekarnik w cieple, dopraw solą i pieprzem. Połóż kawałek sera koziego, a następnie kawałek szynki kumpiak. Skropić oliwą z oliwek, piec przez 5/10minut w temperaturze 180 ° C aż ser się rozpuści, posypać bazylią.

                                  Szynka długo dojrzewająca melon i karmel z Porto

                                  • 1 melon
                                    • 6 cienkich plasterków szynki parmeńskiej
                                      • 100 ml czerwonego lub białego Porto
                                        • 40 g brązowego cukru
                                          • Maliny i liście werbeny lub szałwii do dekoracji

                                            Przygotowanie:

                                            Podgrzać Porto i brązowy cukier, doprowadzić do wrzenia i zredukować do syropu. Nie przesadzaj z gotowaniem, w przeciwnym razie będzie zbyt gęsty. Usuń z ognia do wystudzenia. Obieramy melon i kroimy na pół. Pokrój cienkie plastry (około 0,3 cm). Umieść plasterki melona w kółku, zachodząc na siebie. Zakończ, umieszczając 2 plasterki pionowo w środku. Umieść zmiętą szynkę parmeńską w środku. Udekoruj malinami i liśćmi lub któregokolwiek z ulubionych czerwonych owoców. Wlać trochę karmelu z Porto wokół i na melonie.

                                            Duet Ziemia i Morze czyli gambasy z szynką długo dojrzewającą

                                            • Krewetki black tiger: 18 sztuk (s)
                                              • Szynka kumpiak lub Serrano: 9 plastrów
                                                • Oliwa z oliwek: 30 ml
                                                  • sól: 3 szczypty
                                                    • Świeżo mielony pieprz do smaku
                                                      • Sok z cytryny: 15 ml
                                                        • Suszone pomidory: 35 g
                                                          • Szczypiorek: 1 wiązka
                                                            • Orzechy laskowe (mielone): 25 g

                                                              Przygotowanie:

                                                              Pokrój plastry szynki na pół wzdłuż i zawiń je wokół krewetek. Pokrój drobno wysuszone pomidory (małe kosteczki) i szczypiorek, wymieszaj i skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Orzechów laskowych podgrzać na gorącej patelni bez tłuszczu. Usmaż zawinięte krewetki krótko na gorącej patelni z oliwą z oliwek. Umieść krewetki w naczyniu, posyp je prażonymi orzechami laskowymi i podawaj sos osobno.

                                                              Zobacz film: Mikołaj Rey i wędlina włoska. Źródło: Dzień Dobry TVN

                                                              Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                              Źródło zdjęcia głównego: RooM RF

                                                              podziel się:

                                                              Pozostałe wiadomości