Materiał promocyjny

Kuchnia żydowska

Julia Gregosiewicz i Małgorzata Blicharz biorą udział w Jarmarku na Próżnej. Będą miały tam swoje stoisko, gdzie każdy może skosztować typowych potraw kuchni koszernej, którą zaprezentowały dziś w studiu Dzień Dobry TVN.

Czulent

Składniki (4-6 porcji):

2 łyzki oleju roślinnego

250gr wołowiny

2 łyżki soli

Szczypta zmielonego pieprzu

2 cebula drobno posiekana

6 małych kartofli

3-4 ząbki czosnku

20dag białej drobnej fasoli, moczonej na noc

15 dag pęczaku

Przygotowanie:

Mięso pokroić w kostkę. Fasole zalać świeżą wodą i gotować na dużym ogniu przez 10 min. W żaroodpornym naczyniu ze szczelną pokrywką rozgrzać olej, włożyć kawałki mięsa, przyprawić i smażyć razem z cebulą i czosnkiem do zrumienienia. Dodać fasole wraz z wodą, kartofle przekrojone na pół, pęczak i dusić na niewielkim ogniu przez 2 godziny. Następnie dodać wody i wstawić do piekarnika na całą noc, temperatura nie może przekraczać 100C,

Śledź po żydowsku

Składniki 4-6 porcji:

3 płaty śledzia

4 cebule krojone w cienkie plastry

Olej

Koperek

Przygotowanie:

Śledzia namoczyć w wodzie około 2 godziny. Pokroić na dość duże kawałki, na półmisku rozłożyć śledzia i następnie położyć cebule z koperkiem i zalać oliwą.

Sałatka królewska

Składniki:

5 Jajka na twardo

250gr Rodzynki królewskie

250gr Orzechy włoskie

Pestki dyni

Kukurydza 1 puszka

Groszek 1 puszka

Majonez

Szczypiorek

Pieprz

Sól

Cukier

Czosnek

Przygotowanie:

Jajka pokroić w 4 części, rodzynki zalać gotowaną wodą chwilę odczekać, następnie odsączyć i dodać do jajek, kukurydzę i groszek odsączyć i dodać, orzechy pokroić na 4 części i dodać do sałatki, pestki dyni uprażyć na suchej patelni dodając tylko sól, następnie dodać sos majonezowy. Sos – wymieszać majonez z ciepłą wodą, dodać przyprawy (cukier, sól, pieprz, czosnek) i drobno pokrojony szczypiorek.

Kugiel makaronowy

Składniki:

Makaron wstążki- gruby, długi 500gr

Mak 3 łyżki

Owoce suszone (po małej paczuszce):

Śłiwka, morela, rodzynki

Jajak 2 szt rozdzielone żółtko i białko

Orzechy włoskie

Sól

Cukier

Cynamon

Olej

Przygotowanie:

Ugotowany makaron i dobrze odsączony wlewamy do foremki, dokładamy mak, pokrojone owoce, żółtko ubijamy z olejem z cukrem i solą i mieszamy z makaronem. Białko ubić na sztywną pianę i wymieszać z pozostałymi składnikami i dodać do makaronu. Następnie włożyć foremkę do rozgrzanego pieca do 180C i piec około 45 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości