Zwycięzca 2. edycji konkursu „Gotuj o wszystko” Piotr Kucharski pokazał w Dzień dobry TVN, jak przyrządzić smaczne potrawy z ziemniaków oraz - tradycyjnie - upiekł chleb.CHLEB Z OCTEM BALSAMICZNYM
Składniki:
- 500 ml letniej wody
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 600 g mąki pszennej
- 200 g mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
- 5 łyżek octu balsamicznego
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, odstawić. W dużej misce wymieszać ze sobą obie mąki i sól, dodać rozczyn z drożdży, olej i ocet balsamiczny, całość dobrze wymieszać drewnianą łyżką, ciasto powinno być „luźne”. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20-30 min. Dużą podłużną formę (lub dwie mniejsze) wysmarować masłem, przełożyć do niej ciasto i wygładzić mokrą dłonią. Wierzch posypać mąką, ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 20 min. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 1 godz. Chleb dzięki dodatkowi octu balsamicznego utrzymuje długo swoją świeżość.
ZUPA ZIEMNIACZANA Z BOCZKIEM I KARMELIZOWANĄ CEBULĄ
Składniki:
Zupa:
- 1 cebula
- 1 por
- 2 łyżki masła
- 600 g ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 litr bulionu (ewentualnie wody)
- 100 ml śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- Dodatki:
- 100 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki octu winnego
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Cebulę i por, pokroić i poddusić na maśle, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, i marchewki. Całość razem przesmażyć przez kilka minut. Dolać bulion, gotować około 20 min, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dolać śmietany i zmiksować blenderem na gładką masę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni, aż będzie chrupiący, przełożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Cebulę, pokroić w piórka, poddusić na maśle na lekko brązowy kolor, podlać octem winnym i dodać cukier, dusić aż całość płynów wyparuje. Zupę podawać posypaną chrupiącym boczkiem i słodką cebulą.
TORTIILLA ZIEMNIACZANA
Składniki:
- 2 cebule
- 100 g oliwy z oliwek
- 400 g ziemniaków
- 100 g wody
- 1 łyżeczki soli
- 6 jajek
Przygotowanie:
Cebulę pokroić i dusić w oliwie przez kilka minut, dodać obrane i pokrojone w cienkie plastry ziemniaki, wodę i sól, gotować na wolnym ogniu około 10 minut aż ziemniaki będą jeszcze lekko twarde, odcedzić. Jajka roztrzepać w misce i dodać ziemniaki z cebulą. Rozgrzać dużą patelnię z niewielką ilością tłuszczu, wylać zawartość miski na patelnię i wyrównać. Smażyć, aż placek nabierze złocistego kolor, nałożyć na patelnię talerz dnem do góry i odwrócić patelnię, aby omlet znalazł się na talerzu. Wlać odrobinę oleju na patelnię, omlet delikatnie zsunąć na patelnię i smażyć z drugiej strony, aż nabierze złocistego koloru. Można podawać na ciepło lub na zimno.
ZAPIEKANE ZIEMNIAKI Z POREM, ORZECHAMI WŁOSKIMI I OSCYPKIEM
Składniki:
- 5 dużych ziemniaków
- 2 pory
- 2 łyżki masła
- 100 g orzechów włoskich
- 100 g oscypka
- 1 łyżeczki tymianku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, następnie wystudzić. W tym czasie poddusić na maśle pokrojony w talarki por i orzechy włoskie, oscypka zetrzeć na tarce. Wystudzone ziemniaki przekroić wzdłuż na połowę i przy pomocy łyżki stołowej wydrążyć środek ziemniaków nie uszkadzając łupin. Miąższ ziemniaków pokroić i wymieszać z porem, orzechami, tymiankiem i przyprawić solą i pieprzem. Tak otrzymanym farszem napełnić łupiny ziemniaków, posypać oscypkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC na 15-20 min.
FRYTKI
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 litr oleju do smażenia
- sól
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić tak jak na frytki. Ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzić, dokładnie osuszyć i usmażyć w głębokim oleju na złotobrązowy kolor.
SÓL CYTRYNOWO-ROZMARYNOWA
Składniki:
- 8 łyżek soli morskiej
- otarta skórka z jednej cytryny
- 1 łyżka świeżych listków rozmarynu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki bardzo dobrze utrzeć ze sobą w moździerzu, rozłożyć na talerzu do wyschnięcia, lub włożyć do lekko rozgrzanego piekarnika. Gdy wilgoć odparuje, całość się zbryli, należy jeszcze raz wszystko utrzeć w moździerzu i przełożyć do słoika. Doskonała odświeżająca przyprawa do frytek, smażonych ziemniaków lub do dań z ryb.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"