Materiał promocyjny

Kuchnia ziemniaczana - najlepsze przepisy

Kartofel, pyra, bulwa, grula czy wreszcie ziemniak, to tylko niektóre z nazw rośliny, bez której trudno sobie wyobrazić polską kuchnię. Co można przyrządzić z ziemniaków? O to zapytaliśmy kucharzy: Grzegorza Łapanowskiego i Tomasza Jakubiaka.

Pieczona pyra z wędzonym łosiem i wasabi

Składniki:

1 ziemniak - odmiana do pieczenia

2 cienkie plastry łososia wędzonego

50 g bryndzy

50 g bielucha lub innego kremowego serka

odrobina wasabi lub świeżo tartego chrzanu do smaku

szczypta siekanego kopru i szczypiorku

łyżka masła

prażony sezam

Przygotowanie:

Ziemniaka pieczemy tak, aby skórka była chrupka, a miąższ miękki i kremowy. Serki łączymy na gładką masę, doprawiamy ziołami i chrzanem. Na plastrze łososia rozsmarowujemy serek i zawijamy roladkę. Rybę obtaczamy w sezamie i kroimy na mniejsze części (serwujemy od razu, jeśli składniki są zimne lub studzimy). Ziemniak rozkrawamy, lekko solimy i dodajemy prawdziwe wiejskie masło. Do tego zestawu idealnie pasuje cytryna.

Kartoflany róż

Składniki:

1 pieczony lub gotowany na parze burak

1 ugotowany ziemniak - odmiana sałatkowa

3 łyżki jogurtu

1 łyżka dobrego majonezu

ew. ząbek czosnku

łyżeczka oliwy do smaku

prażone pestki dyni

ew. olej carotino do ozdoby

rzeżucha do dekoracji

dla odważnych - feta i pomarańcza

Przygotowanie:

Pyszna i prosta sałatka o genialnym różowym kolorze. Ziemniaka i buraka kroimy w grubą kostkę i mieszamy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, serwujemy na płatkach cienko pokrojonego buraka i cząstkach pomarańczy. Na środku układamy naszą sałatkę i posypujemy kruszoną fetą.

Pieczony ziemniak z creme fraiche i czarnym kawiorem

Składniki:

1 duży ziemniak, najlepiej Diamant lub Spunta

czarny kawior

3 łyżki śmietany 36%

5 łyżek śmietany 12 % lub 3 łyżki maślanki

(dodając śmietanę 12% koniecznie dodajmy 1 cytrynę)

Przygotowanie:

Ziemniaka wstępnie parujemy do momentu aż będzie miękki z zewnątrz. Po wyjęciu z parowania lekko nacieramy tymiankiem, skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 10-15 minutach ziemniaka lekko nacinamy. Łączymy śmietany (lub śmietanę i maślankę) i ubijamy do momentu powstania puszystego, tłustego kremu o kwaskowatym posmaku. Na rozcięciu układamy krem, a na nim kawior. Podajemy z ćwiartką cytryny.

Lekka sałatka z fioletowych ziemniaków

Składniki:

5 ziemniaków typu Violette Noir

2 łyżki oliwy z oliwek

3 świeże lub mrożone borowiki

łyżka masła

2 łyżki musztardy francuskiej gruboziarnistej

2 pomidory

kilka listków bazylii i natki pietruszki

50 ml białego wina

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w łupinie. Po ugotowaniu obieramy, studzimy i kroimy jak nam się podoba, po czym umieszczamy w misce. Pomidory parzymy i obieramy ze skóry, kroimy drobno i umieszczamy w misce. Dodajemy musztardę, oliwę, białe wino i posiekane zioła. Borowiki siekamy i przesmażamy na maśle. Dodajemy do miski. Całość doprawiamy i mieszamy, aż płyny się połączą i powstanie gęsty sos.

Palce lizać!

Autor: Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości