Przepisy kulinarne

Kuchnia ziemniaczana

ONZ ogłosiła rok 2008 Rokiem Ziemniaka. Ziemniak jest bogaty w skrobię i witaminę C. Jest łatwym i tanim w uprawie warzywem. Dzięki niemu Polska jest największych potęg ziemniaczanych świata, a przeciętny Polak zjada 130 kilogramów ziemniaków rocznie.

Zupa krem z ziemniaków z borowikami

Składniki na 4 porcje :
600 g ziemniaków
1 cebula
włoszczyzna
200 g mrożonych borowików
150 g śmietany 22%
50 g masła
natka pietruszki
sól
biały pieprz
1 łyżka oliwy

Przygotowanie:
Warzywa i ziemniaki umyć pokroić w kostkę następnie dusić na maśle. Uduszone warzywa zalać 1 litrem wody i powoli gotować na wolnym ogniu. Ugotowane warzywa zmiksować i przetrzeć przez sito, doprawić śmietaną, solą i pieprzem. Borowiki i cebulę pokroić w kosteczkę przesmażyć na oleju i dekorować zupę tuż przed podaniem.

Tortilla z pieczoną papryką

Składniki na 4 porcje:
400 g ziemniaków
200 g pieczonej papryki bez skórki
2 cebule
2 gałązki natki pietruszki
4 jaja
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz
ząbek czosnku

Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach na pół twardo, obrać i pokroić w plastry. Cebulę oraz upieczoną paprykę pokroić w paski. Z ziemniaków, papryki, cebuli i jaj zrobić masę następnie doprawić solą i roztartym ząbkiem czosnku. Gotową masę wylać na rozgrzaną patelnię i smażyć na złoto. Przy pomocy dużego talerza obrócić tortillę na drugą stronę. Podawać na zimno lub gorąco, posypać natką pietruszki.

Ziemniaki w czapeczkach

Składniki:
8 ładnych kształtnych ziemniaków
100 wiejskiej szynki
100 g śmietany
mały pęczek szczypiorku
2 jaja
1 cebulka
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
1 łyżeczka suszonego majeranku
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy
szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, osuszyć i owinąć w folię aluminiową, piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 260 st. C. Cebulę pokroić w kosteczkę, szynkę pokroić w paseczki i przesmażyć na rozgrzanej oliwie. Po ostudzeniu, dodać do potrawy drobno pokrojony szczypiorek. Wymienione składniki wymieszać ze śmietaną i żółtkami, z białek ubić sztywną pianę, następnie doprawić masę: solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wyjąć ziemniaki z pieca i ostrożnie przekroić wzdłuż, wydrążyć łyżeczką miąższ i zmiksować. Rozpuścić masło, dodać puree i połączyć z wcześniej zrobioną masą. Dodać pianę i napełniać wydrążone ziemniaki, zapiekać przez 15 minut. Podawać gorące.

Smacznego!

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
46
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0