Kuchnia ze śmietanką

Dziś gośćmi w naszej kuchni byli: Andrzej Polan i ... śmietanka! Poznajcie i wypróbujcie koniecznie przepisy na: dorsza w śmietance z chrzanem i grzybami, ciasto czekoladowe z jabłkami i śmietanką oraz babeczki cytrynowe. Pyyyycha!

Dorsz w śmietance z chrzanem i grzybami

Składniki:

1 kg filetu z dorsza

500 ml śmietanki łaciatej 18%

2 łyżki chrzanu

2 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy

masło do smażenia

3 szalotki

200 g borowików mrożonych

1 opakowanie szpinaku baby

koperek

Przygotowanie:

Na patelni przesmażamy szalotkę na maśle, dodajemy borowiki. Chwilę smażymy i dodajemy śmietankę. Gotujemy do częściowego odparowania, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy uzyskamy konsystencję sosu dodajemy chrzan i musztardę oraz koperek. Dorsza sprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy krótko na złoty kolor na maśle. Szpinak układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, wylewamy sos śmietanowy, układamy porcję ryby i wszystko wstawiamy na kilka minut do piekarnika.

Ciasto czekoladowe z jabłkami i śmietanką

Składniki:

5 jajek

200 g orzechów laskowych

150 g masła

180 g cukru

Łyżka kakao

150 g czekolady mlecznej

proszek do pieczenia

100 ml mleka

1 kg jabłek szara reneta

1 szklanka cukru

500 ml śmietanki łaciatej 36%

20 g żelatyny

cukier wanilinowy

Przygotowanie:

Masło ucieramy na puch, dodajemy rozpuszczoną czekoladę, żółtka, mąkę, kakao, orzechy zmielone, proszek i mleko. Białka ubijamy na sztywno i pod koniec dodajemy cukier, mocno ubite, lśniące białka jak na bezę łączymy z masą. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy w temp. 170 stopni około 40 minut. Śmietankę umieszczamy w lodówce do schłodzenia, dzięki temu będzie nam się lepiej ubijać. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki i podlewając małą ilością wody z cukrem gotujemy do miękkości. Miksujemy na puree i łączymy jeszcze gorące z rozpuszczoną żelatyną. Na upieczone ciasto wykładamy jabłka i wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia. Śmietankę wyjmujemy z lodówki i ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru wanilinowego. Ciasto dekorujemy śmietaną ubitą

Babeczki cytrynowe

Składniki:

ciasto francuskie

5 jajek

100 g cukru

200 ml śmietanki łaciatej 30%

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

5-6 cytryn

Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwałkowujemy cienko, układamy na pergaminie, nożyczkami kroimy wraz z papierem na równe kwadraty. Każdy umieszczamy w foremkach do babeczek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni na około 10 minut. Ścieramy skórkę z 2 cytryn i wyciskamy sok z cytryn w ilości 150ml. Jajka, śmietankę, cukier, sok, skórkę śmietankę oraz mąkę łączymy razem i masę wylewamy na podpieczone ranty z ciasta francuskiego. Pieczemy około 20 minut, do momentu aż wierzch się zetnie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości