Przepisy kulinarne

Kuchnia ze ślimakiem

Kuchnia ze ślimakiem

Kuchnia ze ślimakiem

Przepisy kulinarne

Kuchnia ze ślimakiem

Kuchnia ze ślimakiem

Kuchnia ze ślimakiem

Nie bez powodu symbolem Slow Food został ślimak. Idea ruchu to nie tylko pochwała dobrego smaku. Oprócz tego co jemy, ważne jest także jak jemy. Jaką bowiem przyjemność czerpiemy z jedzenia, skoro zamiast delektować się smakiem i zapachem – w pośpiechu je połykamy?

 

Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News

 

 

Przepisy autorstwa Michała. W domu przygotowuje je ze zdrowych, naturalnych i ekologicznych produktów. Najchętniej z tych, które rosną w jego ogrodzie.

Omlet warzywno – ziołowy

Składniki:

6 jajek
papryka
cebula czerwona
pomidor
koperek
natka pietruszki
kurkuma
pieprz, sól
papryka słodka
papryka ostra
Bazylia
Kolendra
masło

Sposób przygotowania:

Ubić jajka (mikserem)
Warzywa pokroić w kostkę
Dodać przyprawy i warzywa do jajek
Wszystko delikatnie wymieszać
Rozgrzać patelnię i dodać masło
Wylać wszystko na rozgrzaną i natłuszczoną masłem patelnię

Jajka faszerowane

Składniki:

6 wiejskich jajek
Lutenica ( ayvar bułgarski)
Miód
Majonez
Rodzynki
Koperek
Papryka

Sposób przygotowania:

Ugotować  jajka
Obrać  i  pociąć jajka w połówki
Wyjąć żółtka
Żółtka ugnieść z lutenicą i majonezem w misce
Farsz wsadzić  do  jaj
Ozdobić koperkiem i papryką

Brzoskwinie faszerowane

Składniki:

6 brzoskwiń
1 banan
Płatki owsiane
Migdały – płatki
Rodzynki
Miód

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie przeciąć w połówki, wyjąć pestki
Banany zmielić
Mus bananowy, rodzynki, płatki owsiane wymieszać i wsadzić do brzoskwiń
Brzoskwinie posypać migdałami i polać odrobiną miodu.

Przepisy szkolne, autorstwa Joanny Kowalczuk:

Batoniki musli

Składniki:

Dowolnie dobrana mieszanka płatków (owsiane, kukurydziane, pszenne, lub gotowa mieszanka płatków śniadaniowych musli znp. z serii Crunchy
Dowolnie dobrane bakalie (suszone owoce żurawiny, ananasa, banana, orzeszki ziemne niesolone, migdały, niesolone ziarna słonecznika)
puszka skondensowanego, słodzonego mleka

Przygotowanie:

Rozdrobnić płatki, posiekać bakalie, mleko przelać do rondelka, podgrzać delikatnie mieszając, nie doprowadzając do wrzenia. Ciepłe mleko wymieszać z płatkami. Masę rozłożyć (na wysokość ok. 1,5 cm) na dużej, niewysokiej formie wyłożonej pergaminem.
Piec w piekarniku w 180 st. C. przez około 20-25 minut.

Batony wykrajać nie później niż po upływie 5-10 minut od wyciągnięcia blachy z piekarnika ( dłuższy okres sprawi, iż masa mocno stwardnieje, co utrudni krojenie).

Sok- najlepiej wyciskany ze świeżych, lokalnych, sezonowych owoców i warzyw. Proponujemy sok jabłkowo-marchwiowy z odrobiną cytryny.

Owocowe szaszłyki:

Owoce: jabłka, gruszki, brzoskwinie, winogrona, banany, kiwi
Polewa czekoladowa: czekolada o wysokiej zawartości kakao (i magnezu), np. deserowa
Do dekoracji: liście mięty /nasze dzieci uprawiają w szkolnym ogródku, obok warzyw, pachnące zioła, w tym miętę

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
68
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0