Rolada ziemniaczana według Andrzeja Polana

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował otulone zimowe potrawy, między innymi roladę ziemniaczaną, smażonego pora, a na deser jabłko w cieście.

>>>Zobacz też: Kotlety mielone według Polana

Rolada ziemniaczana

Składniki:

  • Kilka umytych ziemniaków średniej wielkości
    • 200g sera tartego typu bursztyn

      Przygotowanie:

      Ziemniaki umyte kroimy w cienkie plastry, najlepiej na mandolinie, i nie mam tu na myśli instrumentu do grania a szatkownicę do warzyw. Na papierze pergaminowym, wysypanym połową sera tartego układamy- niczym nachodzące dachówki- ziemniaki. Wierzch posypujemy suto solą, pieprzem i na koniec dojrzewającym tartym serem. Tak przygotowany arkusz ziemniaczany wstawiamy do pieczenia do piekarnika, temp. 170 stopni i czas około 20 minut, ziemniaki i ser powinny się przyrumienić delikatnie. Po upieczeniu ziemniaki odstawiamy na chwilę aby stały się plastyczne i gotowe do owijania.

      • 300g mięsa z szynki wieprzowej
        • 1 czerwona cebula
          • 1 marchew
            • 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
              • Natka pietruszki
                • Kolendra mielona, kminek mielony, sól, pieprz

                  Na patelni przesmażamy na oleju mięso, uprzednio zmielone w maszynce o grubym oczku. Kiedy mięso odparuje delikatnie się zarumieni, dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę, po chwili marchew. Smażymy chwilę i dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy przyprawami i gotujemy do momentu aż potrawa nabierze konsystencji gęstego sosu. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Sos musi należeć do tematów ostrych.

                  • Kilka brukselek
                    • Szczypiorek
                      • 1 łyżka musztardy francuskiej
                        • 2 łyżki mascarpone
                          • Sól, pieprz
                            • Koperek
                              • 200g sera wędzonego tartego lub w plastrach

                                Na patelni przesmażamy pokrojoną brukselkę, najlepiej w paski. Dodajemy szczypiorek, musztardę, mascarpone i koper. Doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby. Na ziemniaki wykładamy farsz mięsny, następnie brukselkę i układamy lub posypujemy wędzonym serem. Teraz niczym roladę biszkoptową zwijamy ziemniaki i do paki, czyli piekarnika. Zapiekamy około 20 minut.

                                >>> Zobacz też: Ziemniak przytulony przez "francuza".

                                Pora na pora

                                Składniki:

                                • 4 ładne, proste pory
                                  • 150 g kaszy jęczmiennej
                                    • 200 g ciecierzycy z puszki
                                      • 200 g dobrej wędzonej szynki w plasterkach
                                        • ok.100 g pieczarek
                                          • Sól, pieprz, cząber, majeranek
                                            • 2 serki topione śmietankowe
                                              • 300 ml śmietanki 36%
                                                • Masło klarowane
                                                  • Bułka tarta
                                                    • 2 jajka

                                                      Przygotowanie:

                                                      Białe części pora kroimy w batony ok. 10cm i przekrawamy z jednej strony aby zdjąć pierwsze warstwy pora. Środki kroimy drobno i przesmażamy na maśle. Dodajemy kaszę chwilę smażymy i podlewamy gorąca wodą lub bulionem do momentu aż kasza stanie się miękka. Do kaszy gotowej dodajemy przesmażone pieczarki na złoto, ciecierzycę, przyprawy. Wierzchnie warstwy parzymy kilka minut w bulionie, wyjmujemy i napełniamy farszem z kaszy. Obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor, podajemy z sosem z gotowanej śmietany i rozpuszczonego serka topionego.

                                                      >>Zobacz też: Przepisy z zimowymi warzywami.

                                                      Jabłko w cieście

                                                      Składniki:

                                                      • 2 szt. ciasta francuskiego
                                                        • Foremki metalowe do wypiekania rurek
                                                          • 1 jajko
                                                            • 3 łyżki cukru
                                                              • 100 ml wody
                                                                • Cukier kryształ
                                                                  • 1kg jabłek szara reneta
                                                                    • 1szt jabłko prażone
                                                                      • Cukier wanilinowy

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        Ciasto francuskie kroimy w paski, foremki smarujemy masłem i owijamy paskami ciasto, ale tak, żeby ciasto delikatnie na siebie zachodziło. Smarujemy rozkłóconym jajkiem z cukrem wanilinowym i wstawiamy do pieczenia, temperatura jak zawsze przy cieście francuskim 200 stopni.

                                                                        Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni. Kiedy jabłka się nam usmażą, podlewamy odrobiną skrobi ziemniaczanej wymieszanej z wodą. Powstały pseudo kisiel studzimy i wypełniamy nim chrupiące rurki. Z cukru i wody przygotowujemy syrop, smarujemy nim upieczone, jabłkowe rurki i posypujemy cukrem kryształem wymieszanym z cynamonem.

                                                                        >>> Zobacz też: Doskonałe ciasto drożdżowe według Polana.

                                                                        Przepis na pączki. Łatwy i szybki.

                                                                        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości