Kuchnia za 10 zł. Pożywny krem z kukurydzy z imbirem i chilli

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała tanie i pożywne dania z sezonowych produktów. Na naszym stole pojawił się takie potrawy jak: zupa warzywna z kapustą i żółta papryka, pęczak z pieczonymi warzywami, kasza gryczana z fasolka szparagową, burakiem i serem wędzonym oraz krem z kukurydzy z imbirem i chilli. Spróbujecie? :)

Zupa warzywna z kapustą i żółtą papryką

Składniki:

500 g kapusty poszatkowanej 2 zł

2 papryki żółte pokrojone w słupki 3,5 zł

3 ząbki czosnku 50 gr

Pęczek zielonej pietruszki 1,5 zł

5 pomidorów 3 zł

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

1 litr wody lub wywaru z jarzyn

1 łyżka masła

Szczypta ziół prowansalskich

Szczypta czerwonej papryki

Przygotowanie:

Czosnek drobno posiekaj. W garnku rozgrzej masło i podsmaż czosnek wraz z przyprawami. Dodaj kapustę i paprykę i chwile podsmażaj. Całość zalej wodą i gotuj 10 minut. Następnie dodaj pomidory pokrojone w łódeczki i gotuj kolejne 10 minut. Na koniec udekoruj drobno posiekaną zieloną pietruszką.

Pęczak z pieczonymi warzywami

Składniki:

2 cukinie pokrojone w plastry – 2 zł

2 papryki kolorowe pokrojone w słupki – 2 zł

2 cebule pokrojone na ćwiartki – 1 zł

30 dag pieczarek przekrojonych na połówki – 2 zł

1 marchewka pokrojona w plastry – 50 gr

1 szklanka pęczaku – 2 zł

3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki – 50 gr

1/2 koperku – 50 gr

2 łyżki oliwy

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

szczypta oregano

1 łyżka miodu

1 łyżka słodkiej papryki w przyprawie

Szczypta chilli w przyprawie

Przygotowanie:

Marchewki wrzuć na chwilę do wrzącej wody z solą. Wszystkie warzywa oprócz koperku ułóż na blaszce wyłożonej papierem. Posyp przyprawami i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni aż będą miękkie. Przykryj je, by się nie wysuszyły. Pęczak ugotuj w osolonej wodzie w proporcji 2:1 (woda: pęczak). Następnie wymieszaj pęczak z upieczonymi warzywami, dopraw do smaku, dodaj miód i posyp koperkiem.

Kasza gryczana z fasolką szparagową, burakiem i wędzonym serem

Składniki:

1 szklanka kaszy gryczanej – 1,5 zł

200 g fasolki szparagowej – 2 zł

2 buraki – 1 zł

1 duża czerwona cebula – 1 zł

Sok z 1 cytryny – 1 zł

100 g wędzonego sera – 2,5 zł

3 łyżki sosu sojowego – 1 zł

1 łyżka oleju lub masła

Szczypta soli

Szczypta cukru

Szczypta pieprzu

1/2 łyżeczka curry

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w drobną kostkę. Buraka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Fasolkę szparagową chwilę blanszuj w gorącej wodzie. Kasze ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulę i buraki aż będą miękkie. Dodaj fasolkę oraz kaszę i wymieszaj. Dodaj przyprawy i sos sojowy. Przełóż na talerz i udekoruj wędzonym serem.

Krem z kukurydzy z imbirem i chilli

Składniki:

1 l wywaru z jarzyn – 2 zł

3 kolby kukurydzy – 3 zł

1 kawałek imbiru wielkości kciuka – 1 zł

100 ml słodkiej śmietanki – 1 zł

1 łyżeczka płatków z chilli – 50 gr

1 cebula – 50 gr

40 g sera feta – 2 zł

1 łyżka oleju lub masła

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

Szczypta czerwonej papryki w przyprawie

1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego

Przygotowanie:

Kukurydzę ugotuj w kolbach do miękkości. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej lub masło. Dodaj cebule i imbir. W tym czasie obierz kolby z ziarenek kukurydzy. Dodaj do garnka i zalej wywarem. Gotuj przez chwilę i dodaj słodką śmietankę oraz przyprawy. Zagotuj. Dodaj sok z cytryny i przed podaniem udekoruj chilli w płatkach i serem feta.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości