Przepisy kulinarne

Kuchnia z Uśmiechem i Kwiatem Mądrości

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN, aktorka i studentka medycyny, Misheel (Uśmiech) Jargalsajkhan wspólnie z mamą Erdenetsetseg (Kwiat Mądrości) Khurts przygotowały dla nas najlepsze dania kuchni mongolskiej!

Pierogi Buuz

Składniki:
500 g mąki
800 g zmielonej wołowiny
¼ kapusty
1 cebula
anyż
sól
pieprz
kminek
woda

Przygotowanie:
Urobić ciasto dodając poł szklanki wody do maki tak, aby uzyskać gładką masę. Odkładamy ciasto tak aby odpoczęło pod przykryciem na ok 10 min. Do mięsa dodajemy drobno posiekana cebulę, kapustę oraz przyprawy. Po ulepieniu pierogów, przyrządzamy je na parowarze przez 25 min.

Makaron Tsuivan

Składniki:
500 g  mąki 
500 g wołowiny
1 cebula
1 marchewka 
3 ziemniaki
1 papryka czerwona
sól
pieprz
przyprawa 5 smaków
sos sojowy
olej

Przygotowanie:
Urobić ciasto, rozwałkować je na dwa duże, cienkie placki, następnie nasmarować je olejem i zrolować. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekana cebule, po uzyskaniu złocistego koloru dodajemy pokrojona w paski wołowinę, marchewkę i ziemniaki, dodając przyprawy. Na gotowe mięso dodajemy wcześniej przygotowane, pokrojone ciasto. Przygotowujemy Tsuivan pod przykryciem przez ok. 20min.

Puntuuz salad

Składniki:
makaron sojowy
grzyby moon
paluszki krabowe
czosnek
wędlina krakowska
sos sojowy grzybowy
sól pieprz
olej

Budaatai salad

Składniki:
ryż
4 marchewki
majonez
czosnek

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
54
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0