Materiał promocyjny

Kuchnia z "Przepisem na życie"

Andrzejowi Polanowi, szefowi kuchni Novotel Airport pomagał w kuchni Dzień Dobry TVN Michał Rogalski, reżyser serialu "Przepis na życie". Co panowie razem nam zgotowali? Dziś wieczorem zostanie wyemitowany ostatni odcinek trzeciej serii tego popularnego serialu. Ale dla wszystkich fanów "Przepisu na życie" mamy dobrą wiadomość - powstanie kolejna, czwarta seria!

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East news

Dorsz z pieca z młodymi ziemniakami i zielonym sosem

Składniki:

600 g dorsza (filet)

2 cukinie

10 sztuk młodego pora

4 limonki

1 cytryna

1 kg ziemniaków

2 papryki

1 ząbek czosnku

50 ml wina białego

olej słonecznikowy

2 łyżki oliwy

sól, pieprz

Przygotowanie:

Cukinię kroimy na plasterki i blanszujemy minutę, wyjmujemy, a na ich miejsce wrzucamy młode pory. Odcedzamy. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, układamy pory zblanszowane, na nich filety rybne, które przykrywamy na przemian cukiną i filecikami z limonki. Solimy, pieprzymy i wstawiamy do piekarnika na temp. 160 stopni. czas pieczenia ok. 15 minut. Ziemniaki kroimy w plastry i gotujemy w wodzie na półtwardo. Podgotowane wrzucamy na patelnię i obsmażamy na złoty kolor. Paprykę obieramy z białych włókien wewn. i nasion. Wstawiamy do rondla wraz z 1 nieobranym ząbkiem czosnku, zalewamy wodą, winem tak aby tylko przykrywała warzywa. Gotujemy do miękkości. Paprykę i czosnek wyjmujemy z wody, miksujemy na mus i dodajemy powoli olej do uzyskania kremowej kosystencji. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Upieczoną rybę podajemy z ziemniakami polanymi sosem paprykowym.

Risotto z młodą kapustą i marchewką

Składniki:

500 g ryżu arborio

1 młoda kapusta

1 pęczek włoszczyzny mlodej

4 skrzydelka z kurczaka

1 pęczek mlodej marchwi

1 cebula

3 łyżki masła

40 ml oliwy

100 ml białego wina

150 g sera parmesan (tarty)

sól, pieprz czarny

koperek, natka pietruszki

Przygotowanie:

Wszystko zaczynamy od tego, że przygotowujemy na młodej włoszczyznie i skrzydełkach bulion drobiowo-warzywny-niezbędny do risotto. Bulion na skrzydełkach jest bulionem bardzo delikatnym i esencjonalnym a młoda włoszczyzna nadaje pyszny smak.Kapustę młodą siekamy drobno, marchewkę kroimy w plastry, cebulę również drobno siekamy. Na oliwie przesmażamy cebulę, dodajemy kapustę i wszystko razem szklimy. Dodajemy suchy ryż i smażymy dalej aż ryż będzie się robił w kolorze jak perły. Przyszła pora na wino, zatem wlewamy je do garnka i mieszamy, do momentu aż odparuje. Delikatnie zmniejszamy ogień i małymi porcjami wlewamy bulion. Każdą kolejną porcję bulionu wlewamy w momencie aż ryż będzie spragniony tego, i tak do momentu aż będzie prawie miękki. Na koniec dodajemy masło, ser parmesan i szybko podajemy, a o jednym zapomniałem-danie posypujemy odważnie koprem i natka pietruszki. Jak wiosna to wiosna.

Truskawkowe ciasto z różaną nutą

Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego

1 szklanka mąki

1 szklanka wody

100 g masła

4 jajka

szczypta soli

Przygotowanie:

Ciasto rozmrażamy, delikatnie rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem aby równo rosło i wstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie zagotowujemy wodę z solą i masłem, dodajemy mąkę, zaparzamy wszystko razem aż na dnie garnka pojawi się biały osad. Ciasto przekładamy do miski i mikserem wcieramy pojedyńczo po 1 jajku. Powstałe ciasto ptysiowe wyciskamy jako rant na cieście francuskim. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni, pieczemy na złoty kolor, nie otwierając piekarnika pod żadnym pozorem!

4 garście płatków dzikiej róży

400 g cukru

Przygotowanie:

Płatki pozbywamy jasnych końcówek, przepłukujemy w wodzie i zasypujemy partiami cukrem, dokładnie je uciskając. Odstawiamy na noc. W dniu następnym możemy utrzeć wszystko razem, powstanie nam mus z płatków lub odlać syrop powstały w nocy i używać go do ciast.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości